fbpx

«Σύνδρομο της Χηρείας»: Όταν ο/η σύζυγος πεθαίνει, συχνά πεθαίνει και ο άλλος το 1ο τρίμηνο

| 20 Ιουλίου 2018
ADVERTISEMENT

Η χηρεία είναι μία κατάσταση αγχωτική και πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ένας ηλικιωμένος χάσει το/τη σύζυγό του, έχει μεγάλες πιθανότητες να «φύγει» και ο ίδιος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο κίνδυνος αυτός είναι γνωστός ως «Σύνδρομο της Χηρείας» και το συναντάμε συχνά στους 3 πρώτους μήνες μετά το θάνατο του πρώτου συζύγου. Μαζί στη ζωή, μαζί και στο θάνατο…

Αυτοί οι 3 πρώτοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Το 66% των συζύγων που έχασαν τους/τις συζύγους τους είναι πολύ πιθανό να πεθάνουν και οι ίδιοι/ες εντός του πρώτου τριμήνου. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε μετά από μία μελέτη, που έγινε το 2013 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Υγεία». Βασίστηκε στις απαντήσεις που έδωσαν 12.316 συμμετέχοντες σε διάστημα 10 ετών (Να σημειωθεί ότι μια προηγούμενη έρευνα έδωσε πιθανότητες θανάτου για τον επιζώντα σύζυγο έως και 90%).

Άλλες μελέτες ανέφεραν ότι οι άντρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τις γυναίκες, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε από την έρευνα του 2013. Διαπιστώθηκε επίσης ότι μετά την έλευση του πρώτου τριμήνου, το «Σύνδρομο της Χηρείας» εξακολουθεί να υφίσταται με τη διαφορά ότι τώρα οι πιθανότητες θανάτου για τον επιζώντα σύζυγο είναι μόλις 15%.


ADVERTISEMENT

Άλλες έρευνες εξέτασαν την αιτία θανάτου, για να δουν αν οι εναπομείναντες σύντροφοι έχουν μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν και αυτοί. Η ανάλυση ενός τέτοιου θέματος είναι περίπλοκη και πολύπλευρη. Ωστόσο μία ακόμα παλιότερη μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι οι χήροι κινδυνεύουν να πεθάνουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), διαβήτη, κάποιο ατύχημα, κάποια λοίμωξη ή καρκίνο του πνεύμονα τους επόμενους μήνες μετά το θάνατο των συζύγων τους.

Στο μεταξύ η ίδια έρευνα διαπίστωσε ότι και οι χήρες κινδυνεύουν επίσης να πεθάνουν από ΧΑΠ, καρκίνο του παχέος εντέρου, ατυχήματα ή καρκίνο του πνεύμονα τους μήνες που ακολουθούν το θάνατο των συζύγων τους.

Ποιος επηρεάζεται περισσότερο από το Σύνδρομο αυτό; Ο χήρος ή η χήρα;


ADVERTISEMENT

Το λογικό είναι να υποθέσουμε ότι οι χήροι επηρεάζονται περισσότερο από το θάνατο των συζύγων τους κι έτσι είναι. Οι επιζώντες σύζυγοι εμφανίζουν συχνά κατάθλιψη και ο λόγος είναι ότι πέρα από το ότι τους λείπει η σύζυγος, έχουν να ανησυχούν και για τη φροντίδα του σπιτιού και του εαυτού τους.

Και οι χήρες όμως εμφανίζουν κατάθλιψη, κυρίως εκείνες που εξαρτιόνταν οικονομικά από τους συζύγους τους.

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι ένας ξαφνικός θάνατος είναι ευκολότερα διαχειρίσιμος απ’ ότι ένας θάνατος που προέκυψε μετά από κάποια μακροχρόνια ασθένεια. Οι άντρες αντιμετωπίζουν τους αιφνίδιους θανάτους καλύτερα απ’ ότι οι γυναίκες.

Ακόμα και σήμερα κανείς δεν γνωρίζουμε τί προκαλεί αυτόν τον αυξημένο κίνδυνο θανάτου για τον επιζώντα σύζυγο. Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιζώντες (και εναπομείναντες) σύζυγοι σταματούν να δίνουν προσοχή στην υγεία και την ευημερία τους, όταν η υγεία των συντρόφων τους επιδεινώνεται, αλλά δεν είναι ακόμα σαφές αν αυτός είναι ο πραγματικός λόγος. Σίγουρα το άγχος παίζει και αυτό το ρόλο του.

Η κοινωνική στήριξη μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό. Εάν ο/η σύζυγός σου μόλις πέθανε και δυσκολεύεσαι να τα βγάλεις πέρα συναισθηματικά, καλό είναι να απευθυνθείς στην οικογένεια και τους φίλους σου για βοήθεια. Αν στον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο σου υπάρχει κάποιος στενός ή κάποια στενή φίλη που πρόσφατα έχασε το/τη σύζυγό του, στάσου δίπλα του και βοήθησε τον να ξεπεράσει μία από τις πιο δύσκολες καταστάσεις που έχει ποτέ βιώσει.

Πηγή: verywellmind.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ