fbpx

Πώς να την «παλέψεις» όταν νιώθεις πως καταρρέεις – συμβουλές για μονογονείς

| 4 Απριλίου 2019
ADVERTISEMENT

Κανείς δεν είπε ότι η ζωή είναι μόνο χαρές ή μόνο λύπες. Είναι λίγο απ’ όλα. Εντάξει, ξέρω. Όταν είσαι μόνος/η και μεγαλώνεις ένα παιδί τότε ίσως οι δυσκολίες να είναι λίγες παραπάνω.

Κανείς δεν σου εγγυάται ότι θα έχεις κάποιον δίπλα σου να σε στηρίξει σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Το παιδί σου έχει και αυτό με τη σειρά του τους δικούς του αγώνες να δώσει στο σχολείο, στις παρέες του, στη ζωή του τη στιγμή που εσύ προσπαθείς να εξισορροπήσεις το χρόνο σου ανάμεσα στη μονογονεϊκότητα, τη δουλειά και την προσωπική σου ζωή.


ADVERTISEMENT

Είμαι και εγώ μονογονέας και ξέρω τι περνάς. Αυτή η αίσθηση του «Δεν μου φτάνει το 24ωρο, δεν μου φτάνει η βοήθεια που έχω, δεν έχω κανέναν δίπλα μου να με στηρίξει» μπορεί και να με γονατίσει. Μεγάλωσα δύο παιδιά μόνη μου και μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι μόνο διασκεδαστικό δεν ήταν.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι πάρα πολύ σημαντικό να βρεις υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης, δεξιότητες και στρατηγικές για να αντιμετωπίσεις το άγχος σου και κάθε δυσκολία που εμφανίζεται. Οι 7 συμβουλές που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν πολύ να τα βγάλεις πέρα στη μονογονεϊκότητα:

  1. Χαλάρωσε και πάρε μία ανάσα

Κάθε φορά που με έπιανε το άγχος μου, μου κοβόταν η ανάσα. Ρηχές, κόφτες ανάσες και το μυαλό μου θολό. Γρήγορα διαπίστωσα ότι έτσι δεν θα καταφέρω τίποτα. Προσπάθησε όσο μπορείς να συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου και να παίρνεις βαθιές, δυνατές ανάσες. Έτσι το σώμα σου θα χαλαρώσει έστω και λίγο και θα μπορέσεις να σκεφτείς πιο καθαρά. Αυτό δεν είναι και το ζητούμενο;


ADVERTISEMENT

Πρέπει να επιβραδύνεις όχι μόνο την ανάσα σου, αλλά και τους ρυθμούς σου. Δεν γίνεται να γίνουν όλα τώρα. Χαλάρωσε και φτιάξε πρόγραμμα, αλλιώς θα αρχίσεις να ξεχνάς βασικά πράγματα και τότε θα αγχωθείς πιο πολύ.

  1. Να θυμάσαι. Πάντα υπάρχει αύριο

Πράγματα που δεν πρόλαβες σήμερα μπορείς να τα κάνεις αύριο. Είσαι μόνος/η, μην το ξεχνάς. Ακόμα και αν πιστεύεις ότι μπορείς να προλάβεις τα πάντα, δεν μπορείς. Φτιάξε μία λίστα με όλες τις εκκρεμότητές σου, δώσε προτεραιότητα σε εκείνες που πρέπει να γίνουν σήμερα και άσε τα υπόλοιπα για αύριο. Αν αύριο πάλι δεν προλάβεις, τότε κάνε το ίδιο πράγμα. Δες τι επείγει και άσε τα υπόλοιπα για την επόμενη μέρα. Έχεις και το Σαββατοκύριακο. Όλο και λίγο παραπάνω χρόνος θα σου μένει. Αν μπορούν και τα παιδιά σου να βοηθήσουν, ακόμα καλύτερα.

  1. Εστίασε στα επόμενα 10 λεπτά και όχι στην επόμενη εβδομάδα

Αν γεμίσεις το μυαλό σου με το τι πρέπει να κάνεις την επόμενη εβδομάδα, τον επόμενο μήνα ή τον επόμενο χρόνο το πιο πιθανό είναι ότι θα ξεχάσεις ακόμα και το όνομά σου.

Είναι σημαντικό να μπορείς να εστιάσεις στο τί είναι σημαντικό να κάνεις τα επόμενα 10 λεπτά ή την επόμενη μισή ώρα. Αν αυτό είναι να βάλεις πλυντήριο, να φτιάξεις ένα καφέ ή να πάρεις τα παιδιά από το σχολείο, μείνε σε αυτό και μη σκέφτεσαι τίποτε άλλο. Ένα πράγμα τη φορά. Έτσι θα καταφέρεις να γίνεις και πιο παραγωγικός/η.

  1.  Αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου

Ξέρω τι θα πεις. Εδώ δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε… πιπί μας, χρόνο στον εαυτό μας θα αφιερώσουμε; Σκέψου όμως πόσο πιο αποδοτικός/η θα γίνεις αν δώσεις λίγο μόνο χρόνο στον εαυτό σου.

Μη φοβάσαι ότι έτσι θα κάνεις κακό στα παιδιά σου. Κανένας άνθρωπος δεν γεννήθηκε για να είναι μόνο μαμά ή μπαμπάς. Είσαι ένας άνθρωπος με ανάγκες που πρέπει να ικανοποιήσεις, αν θες να είσαι σωστή πρώτα με τον εαυτό σου και μετά με τα παιδιά σου.

Πάρε το χρόνο σου και κάνε ό, τι σε γεμίζει. Θες να πας γυμναστήριο; Πήγαινε. Θες να μιλήσεις με την καλύτερή σου φίλη που έχετε να μιλήσετε από την εποχή των δεινοσαύρων; Πάρτην τηλέφωνο. Αξιοποίησε το χρόνο σου όπως θες χωρίς να αφήνεις τίποτα να σου αποσπά την προσοχή. Είναι κρίμα να παραιτείσαι από πράγματα που αγαπάς επειδή είσαι μονογονέας. 

  1. Που και που πρέπει να λες ένα μπράβο και στον εαυτό σου

Τα παιδιά όσο είναι μικρά δεν εκτιμούν όσα κάνουν οι γονείς τους για εκείνα και πιθανότατα ούτε πολλοί άλλοι.

Μην περιμένεις να ακούσεις εύκολα καλά λόγια από τους άλλους. Ούτε μπράβο, ούτε συγχαρητήρια, ούτε επαίνους. Εσύ είσαι αυτή που πρέπει να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να πει στον εαυτό της «Μπράβο σου. Συνέχισε έτσι. Τα πας περίφημα». Στο τέλος της ημέρας σκέψου όλα όσα έκανες και νιώσε περηφάνια για τον εαυτό σου γιατί σου αξίζει. Πες στον εαυτό σου ότι έκανες το καλύτερο που μπορούσες και τα έδωσες για μία ακόμη φορά όλα.

  1. Δεν είναι κακό να ζητάς μία αγκαλιά όταν την έχεις ανάγκη

Οι περισσότεροι μονογονείς σήμερα δηλώνουν ότι αισθάνονται μεγάλη μοναξιά αφού και τα παιδιά τους μεγαλώνουν μόνοι τους και δεν έχουν κοντά τους κάποιον δικό τους άνθρωπο να απευθυνθούν όταν τον έχουν ανάγκη.

Αυτός είναι και ο λόγος που είναι πολύ σημαντικό να βρεις ανθρώπους πρόθυμους να σε αγκαλιάσουν όταν το χρειάζεσαι. Μίλησέ τους γι’ αυτή σου την ανάγκη και ζήτησέ τους να είναι εκεί για σένα. Μία αγκαλιά μπορεί να σε μεταμορφώσει σε άλλο άνθρωπο. Μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς και πάλι καλά όταν διάφορα περίεργα σου συμβαίνουν και να πάρει από το μυαλό σου τις αρνητικές σκέψεις.

  1. Βρες κάποιον που θα σε ακούει χωρίς να σε κρίνει

Το να βρεις κάποιον να σε ακούει όταν θες να μιλήσεις είναι εύκολο, αλλά το να βρεις κάποιον που να σε ακούει χωρίς να σε κρίνει ή να σε συμβουλεύει είναι δύσκολο. Καλό είναι να λένε οι άνθρωποι τη γνώμη τους, αλλά δεν είναι αυτό που θες τη δεδομένη στιγμή.

Θες να μιλήσεις για το τι σου συμβαίνει, για το πώς αισθάνεσαι, θες να μιλήσεις σε κάποιον που θα σε ακούσει χωρίς να σου πει τη γνώμη του, χωρίς να σου πει «Κάνε εκείνο ή κάνε το άλλο». Εύχομαι να τον βρεις. Να ξέρεις πάντως ότι υπάρχουν πολλοί μονογονείς γύρω σου που ψάχνουν αυτό που ψάχνεις και εσύ.

Ελπίζω οι συμβουλές αυτές να σε βοηθήσουν. Να θυμάσαι ότι κάνεις σπουδαία δουλειά. Να έχεις πίστη στον εαυτό σου και να μη φοβάσαι. Μεγαλώνεις καταπληκτικά παιδιά που κάποτε θα εκτιμήσουν όσα κάνεις για εκείνα.

Πηγή: yourtango.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ