fbpx

Πώς να είσαι καλός μπαμπάς ενώ είχες κακό μπαμπά;

| 31 Ιανουαρίου 2020
ADVERTISEMENT

Ένας καλός μου φίλος έγινε πρόσφατα μπαμπάς και ανησυχούσε μήπως δεν τα καταφέρει στο νέο του ρόλο. Μου εκμυστηρεύτηκε ότι ο πατέρας του δεν ήταν ο καλύτερος πατέρας του κόσμου. Ήταν αλκοολικός και κακοποιούσε τη γυναίκα και τα παιδιά του. Περισσότερο υποτιμούσε και κατηγορούσε για ό, τι και να γινόταν στπ σπίτι το φίλο μου και τα αδέρφια του. Μεγαλώνοντας τα πράγματα χειροτέρευσαν με αποτέλεσμα ο φίλος μου να εμφανίσει κατάθλιψη και αγχώδη διαταραχή στην εφηβεία του. Ο πατέρας αντί να βοηθήσει το παιδί του, «πάτησε» στα ψυχολογικά του προβλήματα για να αποδείξει αυτό που πάντα πίστευε, ότι δηλαδή ήταν «αλλοπρόσαλλος» και «άχρηστος».

Επιστροφή στο σήμερα. Το αγοράκι αυτό, ο καλός μου φίλος δηλαδή έγινε ο ίδιος μπαμπάς. Αν και ήταν πολύ ενθουσιασμένος ήταν επίσης γεμάτος άγχος και αμφιβολίες για το αν θα είναι καλός μπαμπάς λόγω των εμπειριών του ως παιδί. Ανησυχούσε ότι δεν έχει καλά παραδείγματα για να ακολουθήσει και φοβόταν μην καταλήξει σαν τον πατέρα του.


ADVERTISEMENT

Πολλοί άντρες αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση: αναρωτιούνται αν θα είναι καλοί μπαμπάδες τη στιγμή που οι ίδιοι είχαν κακό πατέρα. Πώς γίνεται ένας άνθρωπος που μεγάλωσε με αυτόν τον τρόπο να γίνει αφοσιωμένος πατέρας και να δώσει στα παιδιά του την αγάπη και τη στοργή που ο ίδιος στερήθηκε μεγαλώνοντας;

Μπορεί να μην είναι τόσο εύκολο, αλλά γίνεται. Την ημέρα εκείνη που μου εκμυστηρεύτηκε τις σκέψεις του, του έδωσα κάποιες συμβουλές για το πώς να γίνει καλός μπαμπάς ακόμα και αν ο δικός του πατέρας ήταν κακός:

1. Αντιμετώπισε και διώξε τα φαντάσματα του παρελθόντος


ADVERTISEMENT

Είναι δύσκολο να αιτιολογήσεις την κακοποίηση που βίωσες, είναι όμως σημαντικό να δεχτείς και να αναγνωρίσεις τι συνέβη για να θεραπευτείς και να συνεχίσεις. Οι πληγές που σου δημιούργησε ο πατέρας σου μπορεί να είναι αόρατες, είναι όμως επιτακτική ανάγκη να προσπαθήσεις να τις επουλώσεις. Αν δεν δεχτείς αυτό που σου συνέβη, θα υπονομεύσεις τον εαυτό σου, θα απομονωθείς χωρίς να το θέλεις και ίσως βρεθείς να κάνεις τα ίδια στα παιδιά σου.

Συζήτησέ το ανοιχτά με κάποιον (με έναν ψυχολόγο, με τη σύζυγό σου ή με μια ομάδα υποστήριξης). Θα σε βοηθήσουν να αφήσεις πίσω σου την άσχημη σχέση που είχες με τον πατέρα σου και να εστιάσεις στη νέα σου οικογένεια.

2. Χάραξε τη δική σου πορεία

Κάτι ακόμα σημαντικό που πρέπει να δεχτείς είναι ότι δεν είσαι ο πατέρας σου. Η παιδική σου ηλικία ήταν αυτή που ήταν και δεν αλλάζει. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιτρέψεις στις άσχημες εμπειρίες που έζησες να στοιχειώσουν τη ζωή σου. Δεν είναι ανάγκη να βαδίσεις στο δρόμο που χάραξε ο πατέρας σου κάνοντας τα ίδια λάθη που έκανε.

Πλέον εσύ είσαι ο αρχηγός και έχεις τη δύναμη να επιλέξεις αν θα είσαι καλύτερος άνθρωπος απ’ ότι ήταν ο πατέρας σου ή όχι. Πάρε στα χέρια σου τον έλεγχο της ζωής σου και επίλεξε να χαράξεις ένα διαφορετικό μονοπάτι – αυτό που οδηγεί στην ευτυχία.

3. Φτιάξε μόνος σου τον ορισμό του καλού πατέρα

Η εμπειρία σου με το μπαμπά σου μπορεί να σε κάνει να αμφιβάλλεις για την ικανότητά σου να γίνεις καλός πατέρας, πρέπει όμως να συνειδητοποιήσεις ότι το παιδί σου σε χρειάζεται. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να γίνεις καλός μπαμπάς, αλλά αυτό που είναι αποτελεσματικό για σένα μπορεί να μην είναι κατάλληλο για κάποιον άλλον.

Αποφάσισε τι σημαίνει για σένα «καλός πατέρας» και τι είδους μπαμπάς θες να είσαι. Χάρη στον πατέρα σου ξέρεις ήδη τι να μην κάνεις οπότε έχεις κάνει ήδη τη μισή διαδρομή.

4. Μάθε να εκφράζεις τα συναισθήματά σου

Μεγαλώνοντας με έναν συναισθηματικά απόμακρο πατέρα, πιθανότατα έμαθες και εσύ να μην εκφράζεις τα συναισθήματα σου. Η αδυναμία έκφρασης των συναισθημάτων σου θα σε ταλαιπωρήσει όσον αφορά στη σχέση σου με τους γύρω σου ειδικά με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Για να το αντιμετωπίσεις πρέπει να αποδεχθείς ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι και να εκφράζεις τα συναισθήματα αυτά. Διώξε τη στωικότητα που κληρονόμησες από τον πατέρα σου και αγκάλιασε τη στοργική και συναισθηματική πλευρά του εαυτού σου για να δημιουργήσεις μια πιο σταθερή σχέση με την οικογένεια σου.

5. Αφιέρωσε ποιοτικό χρόνο στην οικογένειά σου

Αν θες να λέγεσαι καλός πατέρας πρέπει να αφιερώνεις ποιοτικό χρόνο στο παιδί σου. Δείτε μαζί παιδικές ταινίες, παίξτε παιχνίδια, πηγαίντε μια βόλτα στην παιδική χαρά. Όσο είσαι μαζί του, αφέσου, ζήσε τις στιγμές, άσε στην άκρη υποχρεώσεις, δουλειά και κινητά και γνώρισε καλύτερα το παιδί σου, μάθε να το ακούς και να μιλάς μαζί του και υποστήριξέ το στις επιλογές του.

Η ύπαρξη ενός κακού μπαμπά δεν σε καταδικάζει να γίνεις και ο ίδιος κακός πατέρας. Μάθε από τις ατέλειες και τα λάθη του και προσπάθησε να γίνεις καλύτερος πατέρας απ’ ότι ήταν εκείνος.

Πηγή: goodmenproject.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ