fbpx

Ψυχοπαθής σύζυγος: Πρώτα σε κάνει το κέντρο της ζωής του και ύστερα σαν να είσαι η μεγαλύτερη ατυχία του | Αυτά είναι τα σημάδια

| 25 Νοεμβρίου 2020
ADVERTISEMENT

Δεν είσαι η πρώτη, δεν είσαι η τελευταία. Όταν γνώρισα τον πρώην άντρα μου νόμιζα ότι ήταν ο τέλειος, ο πιο υπέροχος άντρας του κόσμου, το τέλειο πακέτο που είχε όλα όσα ήθελα ποτέ σε έναν άντρα.

Ήμουν η πρώτη του σύζυγος. Τώρα είναι παντρεμένος για τέταρτη φορά και παίρνει μάλιστα πάλι διαζύγιο. Ήμουν η πρώτη του γυναίκα αλλά όπως αποδείχθηκε όχι η τελευταία. Ο άνθρωπος είναι ψυχοπαθής και τα σημάδια είχαν φανεί από παλιά αλλά δεν έλεγα να τα δω.


ADVERTISEMENT

Ένας ψυχοπαθής σύζυγος «εκπαιδεύει» τη γυναίκα του να γίνει η τέλεια σύντροφος προσποιούμενος ότι είναι και ο ίδιος ιδανικός και πριν καλά-καλά το καταλάβεις, το μυαλό και το σώμα σου αναλώνεται στη σκέψη του και την απαράμιλλη ευχαρίστηση του να είσαι μαζί του.

Ωστόσο αυτό δεν κρατάει καιρό. Γρήγορα έρχεται η στιγμή που θα διαπιστώσεις ότι μπορεί να είσαι η πηγή της ατέλειωτης λατρείας και των επαίνων του, αλλά μόλις σε «εξαντλήσει» θα είσαι πλέον έρμαιό του και δεν θα μπορείς να του αρνηθείς τίποτα.

Θα προσπαθήσει και στο τέλος θα καταφέρει να σε τραβήξει στη σκοτεινή του πλευρά μέσα από τα τρία εξής στάδια: εξιδανίκευση, υποτίμηση/υποβιβασμός και απόρριψη.


ADVERTISEMENT

Πώς ένας ψυχοπαθής σύζυγος δελεάζει το θύμα του;

Εξιδανίκευση

Η φάση της εξιδανίκευσης σε μία ψυχοπαθητική σχέση είναι κάτι διαφορετικό απ’ ότι έχεις ζήσει μέχρι τώρα. Θα νιώσεις σαν να βρίσκεσαι στον παράδεισο και θα χαθείς σε μία παθιασμένη φαντασία με κάποιον που σε ενθουσιάζει σε κάθε επίπεδο: συναισθηματικά, πνευματικά και σεξουαλικά.

Θα είναι το πρώτο πράγμα στο μυαλό σου όταν ξυπνάς το πρωί και το τελευταίο όταν κοιμάσαι. Θα ζεις για τη στιγμή που θα ανοίξεις τα μάτια σου και θα είναι δίπλα σου να σου πει εκείνα τα ωραία αστεία του για να ξεκινήσει όμορφα η μέρα σου. Θα πιάσεις τον εαυτό σου να σχεδιάζει όλο και πιο συχνά το κοινό σας μέλλον ξεχνώντας τη θαμπή πραγματικότητα της ζωής. Τίποτε άλλο δεν έχει σημασία πια. Είναι το άτομο με το οποίο θες να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου.

Με τον τρόπο του θα «ξεκλειδώσει» την καρδιά σου και θα σε κάνει να εθιστείς. Οι υπερβολικές κολακείες και τα κοπλιμέντα θα άρουν τη βαθύτερη ματαιοδοξία και τη χειρότερη ανασφάλειά σου που ίσως και να μη γνώριζες καν ότι είχες.

Με τις φράσεις που ακολουθούν, ο ψυχοπαθής σύζυγός σου θα καταφέρει να σε πείσει ότι είσαι το κέντρο της ζωής του πριν σε αντιμετωπίσει σαν τη μεγαλύτερη ατυχία του:

Έχουμε τόσα πολλά κοινά.

Έχουμε τα ίδια όνειρα.

Μοιραζόμαστε τις ίδιες ανασφάλειες.

Είσαι όμορφη.

Δεν έχω νιώσει ποτέ έτσι στη ζωή μου για καμία άλλη.

Είμαστε αδερφές ψυχές.

Όταν ο ψυχοπαθής σύζυγος «αντικατοπτρίζει» τις μεγαλύτερες φαντασιώσεις σου πέφτεις με τα μούτρα στη σχέση αυτή και επενδύεις τα πάντα μέχρι που έρχεται το δεύτερο στάδιο που είναι η…

Υποτίμηση/υποβιβασμός

Από το κέντρο της ζωής του γίνεσαι ξαφνικά εμπόδιο στην επόμενη επιδίωξή του. Δεδομένου ότι οι ψυχοπαθείς είναι διαισθητικά εκπαιδευμένοι να σου δίνουν με το σταγονόμετρο την απαιτούμενη προσοχή για να σε κρατήσουν κοντά τους, ίσως να μην αντιληφθείς αμέσως τι συμβαίνει. Είναι λες και ξέρει πότε πρέπει να ξαναγίνει γοητευτικός για να μην τον υποψιαστείς και σε χάσει και πότε να σε ωθήσει στα όριά σου και ακόμη χαμηλότερα.

Η υποτίμηση συμβαίνει σταδιακά αλλά σταθερά. Τη μία μέρα το βλέπεις αλλά νομίζεις ότι είναι ιδέα σου και την άλλη είσαι σίγουρη και προσπαθείς να καταλάβεις πως εσύ έπεσες τόσο χαμηλά. Περιστασιακά θα σε βγάλει έξω για ένα ρομαντικό δείπνο, θα σου φέρει λουλούδια ή θα πει κανένα κοπλιμέντο (σαν να πετάει κόκκαλο σε πεινασμένο σκύλο) για να μπερδέψει το ένστικτό σου και να νομίζεις πως έκανες λάθος.

Δεν σου φέρεται έτσι επειδή έπαψε ξαφνικά να σε εκτιμά ή του φαίνεσαι λιγότερο συναρπαστική απ’ ότι ήσουν. Είναι επειδή είναι άρρωστος και παίζει μαζί σου. Δεν σε αγάπησε ποτέ. Σε αντιμετωπίζει σαν ένα ξυπνητήρι που το ρυθμίζει καθημερινά σε διαφορετική ώρα ανάλογα με τις ανάγκες του. Με τον καιρό φροντίζεις όλο και λιγότερο τον εαυτό σου και δέχεσαι κάθε αμφίβολη συμπεριφορά του επειδή θες να διατηρήσεις τη φαντασίωση της ιδανικής σχέσης γι΄ αυτό και είσαι σε άρνηση.

Οι δικαιολογίες του είναι αδικαιολόγητες αλλά τις δέχεσαι και αντιστέκεσαι στους φόβους και στις αμφιβολίες σου. Μέσα σου εξορθολογίζεις τις ανεξήγητες απουσίες του, την ολοένα και συχνότερη συναισθηματική απουσία του, τις κοφτές και ψυχρές του απαντήσεις, τους άθλιους τρόπους που βρίσκει να σε τιμωρήσει προσπαθώντας να σε λυγίσει μέχρι που έρχεται η…

Απόρριψη

Στο σημείο αυτό γίνεται σαφές ότι έχεις τελειώσει για εκείνον. Υπήρχε μόνο ένας λόγος που σε κρατούσε κοντά του: η προσοχή και η αγάπη που του έδειχνες και η ενέργειά σου που του επέτρεπε να ικανοποιεί τον εύθραυστο και ψεύτικο εαυτό του.

Από ένα σημείο και μετά δεν του αρκούν όλα αυτά που εσύ του προσφέρεις και ξεκινά την αναζήτηση μέχρι να βρει ένα καινούργιο θύμα που δεν θα γνωρίζει περί τίνος πρόκειται. Εκεί θα κάνει τα ίδια, ό, τι έκανε και σε σένα όλα αυτά τα χρόνια, με την ίδια μάλιστα σειρά.

Έτσι και του πας κόντρα θα προκαλέσει την οργή του και θα μετατραπεί σε έναν εχθρό που πρέπει να απομακρύνεις από τη ζωή σου.

Η φάση της απόρριψης είναι η τελευταία φάση αυτού του αρρωστημένου κύκλου αλλά μπορεί να μην είναι το τέλος της σχέσης. Μπορεί κάλλιστα να επανέλθει και τότε θα εξαρτηθεί από σένα, από το πόσο δηλαδή δεκτική είσαι να παίξεις το παιχνίδι του και από το πόσο πληγωμένη είσαι από το τέλος της σχέσης σας, αν θα του επιτρέψεις να γυρίσει κοντά σου.

Κατά τη φάση της απόρριψης ένας ψυχοπαθής σύζυγος αντλεί μεγάλη χαρά βλέποντάς σε να υποφέρεις. Νομίζει ότι είσαι το σκυλάκι του που θα τραβάει μία ζωή από το λουρί. Με τα πέρα-δώθε του θα κάνει εμφανές ότι μπορεί να επιστρέψει, έτσι για να παρατείνει την αγωνία σου λίγο ακόμα.

Πολλές γυναίκες με ρωτούν: «Αφού δεν τον νοιάζει για μένα, γιατί θέλει να γυρίσει;». Το κάνει γιατί του αρέσει να πληγώνει τους ανθρώπους και αντλεί ηδονή και ευχαρίστηση από το κακό που προκαλεί.

Οι ψυχοπαθείς είναι άνθρωποι ιδιαίτερα ταλαντούχοι, αλλά ανίκανοι να αγαπήσουν. Κατά τη φάση της απόρριψης να θυμάσαι ότι αν η αγάπη είναι αυτό που ψάχνεις δεν θα καταφέρει ποτέ να στην προσφέρει. Το μόνο που μπορεί να σου προσφέρει είναι μία ζωή γεμάτη αγωνία και τύψεις για τις αποφάσεις που πήρες.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ