fbpx

Χωρισμένοι γονείς: Πώς να ρυθμίσετε τις διακοπές σας με τα παιδιά, για να μην έχετε…”διακοπές”

| 31 Μαΐου 2017
ADVERTISEMENT

Τα παιδιά ανυπομονούν να έρθει το καλοκαίρι από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα σχολεία το Σεπτέμβρη. Σκέφτονται ότι θα μπορούν να κοιμηθούν όσο θέλουν, πως δεν θα έχουν κανένα να τους λέει να διαβάσουν, πως θα παίζουν με τους φίλους τους και θα κάνουν συνέχεια μπάνιο στη θάλασσα.

Οι γονείς όμως έχουν μια τελείως διαφορετική ματιά, γιατί το καλοκαίρι συμβολίζει τις εβδομάδες που προσπαθούν να κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα, ανησυχούν για το ποιός θα τα προσέχει, εφόσον οι ίδιοι δεν έχουν πάρει άδειες ακόμα και δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς για να μείνει μαζί τους. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν περισσότερα έξοδα, περισσότερες βόλτες και δραστηριότητες για 3 ολόκληρους μήνες!


ADVERTISEMENT

Οι χωρισμένοι γονείς έχουν ακόμα μεγαλύτερο άγχος το καλοκαίρι, γιατί τα παιδιά βρίσκονται από το ένα σπίτι στο άλλο και συνήθως είναι δύσκολο λόγω των θεμάτων που προκύπτουν ανάμεσα στους δύο πρώην συντρόφους, να οργανωθούν σωστά οι διακοπές.

Κάθε γονιός έχει διαφορετικό σχέδιο και νοοτροπία, οπότε κάθε κατάσταση και πρόβλημα είναι διαφορετικό. Μερικοί γονείς έχουν τα παιδιά τους για αρκετό καιρό το καλοκαίρι, ενώ άλλοι γονείς τα βλέπουν ανά εβδομάδα.

Μερικά από τα πιο κοινά παράπονα και παγίδες του καλοκαιριού που όμως, μπορείτε να ξεπεράσετε, είναι οι εξής:


ADVERTISEMENT

Το παιδί θέλει να συμμετέχει σε μια δραστηριότητα που ξεπερνά το χρόνο επίσκεψης.

Το καλοκαίρι φέρνει μια ιδιαίτερη επιθυμία για σπορ και άλλες δραστηριότητες που μπορεί να ενθουσιάσουν το παιδί σου. Ποιος δεν θέλει να περάσει όμορφα με το παιδί του, ενώ παίζει και αποκτά όμορφες αναμνήσεις; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα αρκεί και οι δύο γονείς να έχουν επικοινωνία για τις δραστηριότητες του και για το χρόνο και το χρήμα που θα διαθέσει ο καθένας τους. Σκέψου πως θα μοιράσετε τις δραστηριότητες. Έχεις διαθέσιμο χρόνο αν χρειαστεί; Θα μπορείς να συνεργαστείς με τον/την πρώην σύντροφο σου αν δεν μπορείς να είσαι παρών/ούσα σε όσα πρέπει; Πως θα το δικαιολογήσεις στο παιδί σου;

Ο ένας γονιός κάνει σχέδια για το παιδί χωρίς να συμβουλευτεί ή να ενημερώσει τον άλλο γονιό.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι όταν ο ένας από τους δύο, λειτουργεί και παίρνει αποφάσεις για λογαριασμό όλων και έπειτα περιμένει όλοι να συμφωνήσουν με αυτό. Δεν θες να είσαι ο κακός της υπόθεσης λέγοντας συνέχεια όχι, αλλά έχεις το δικαίωμα να κάνεις τα δικά σου σχέδια και το δικό σου πρόγραμμα με το παιδί. Και πάλι ένας καυγάς μπορεί να αποφευχθεί, αν συζητήσεις τα σχέδια σου πριν πράξεις.

Φυσικά και κάθε γονιός έχει το δικαίωμα να κανονίσει ό,τι θέλει στη δική του εβδομάδα και κανείς δεν πρέπει να υπαγορέψει τι θα κάνει ο άλλος στο σπίτι του και στο δικό του χρόνο. Δυστυχώς όμως μερικοί πρώην θεωρούν, ότι έχουν αποκλειστικό δικαίωμα.

Τα παιδιά μου θέλουν να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες κάθε καλοκαίρι και ελπίζω να έχω τη δυνατότητα να τις υποστηρίξω, διαφορετικά θα το κάνω το επόμενο καλοκαίρι. Αν είναι τόσο σημαντικό και εμένα για τα παιδιά να το κάνουμε, μπορώ να προτείνω στον πατέρα τους να το κάνει μαζί τους ή θα μπορούσε να του ζητήσω να ανταλλάξουμε, διαφορετικά θα πρέπει να σεβαστώ τα όρια που υπάρχουν στο χρόνο που περνάει ο ίδιος με τα παιδιά. Αν δεν έχω σεβασμό για τον δικό του χρόνο, πως μπορώ να περιμένω να σεβαστεί το δικό μου;

Το έφηβο παιδί σου θέλει να δουλέψει το καλοκαίρι.

Όταν ένας έφηβος νιώθει ώριμος, θα θελήσει να βρεί μια δουλειά. Ενώ είναι μια ευκαιρία να μεγαλώσει, να αποκτήσει ευθύνες και εργασιακές ικανότητες, μπορεί να δυσκολευτεί όταν θα πρέπει να βρίσκεται ανάμεσα σε 2 σπίτια, ειδικά αν οι γονείς του δεν μένουν στην ίδια πόλη.

Θα μπορούν και οι δύο να διασφαλίσουν ότι θα βρίσκεται στην δουλειά του στην ώρα του, ακόμα και αν εκείνη δεν είναι κοντά στο σπίτι; Τι θα γίνει αν συμφωνεί ο ένας και ο άλλος όχι; Θα μπορούσε να δουλεύει μόνο στο χρόνο εκείνου που συμφωνεί;

Ο/η πρώην σου σχεδιάζει διακοπές ή το παιδί θα θέλει να είναι μαζί του, στο δικό σου χρόνο.

Ο/η πρώην σου θα πρέπει να γνωρίζει καλύτερα ότι σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ζητήσει ή ανταλλαγή χρόνου ή την άδεια του άλλου, πριν κάνει σχέδια που θα στερήσουν από το δικό σου χρόνο με το παιδί. Ιδανικά θα πρέπει και οι δύο γονείς να συζητούν όλα τα μεγάλα γεγονότα, όπως έναν οικογενειακό γάμο ο οποίος είναι λογικό να μην μπορεί να αλλάξει ημερομηνία. Διαφορετικά δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να γίνουν τα σχέδια, σε συγκεκριμένο χρόνο.

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, τους δίνονται περισσότερες ευκαιρίες σε δουλειά, σχολεία και άλλες δραστηριότητες οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το χρόνο που περνάτε μαζί. Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσεις ποιό είναι το σωστό. Η εβδομάδα που θα μοιραστείτε μαζί ή κάτι ξεχωριστό που θα θέλει το παιδί σου να κάνει; Είναι δύσκολο να το δεχτείς, αλλά είναι και η φυσιολογική εξέλιξη καθώς το παιδί αρχίζει να ενηλικιώνεται.

Αν νιώθεις ότι σε αποφεύγει ή ότι σε αγνοεί, θα πρέπει προσπαθήσεις να του μιλήσεις ώστε να δείς αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, το οποίο αγνοείς. Αν θεωρείς ότι επιλέγει να κάνει κάτι μόνο και μόνο για να σε αποφύγει, τότε ίσως έχει έρθει η στιγμή να μιλήσετε μαζί σε κάποιον ειδικό, ώστε να βρείτε τη ρίζα του προβλήματος.

Το καλοκαίρι θα έχει ατελείωτες μέρες διασκέδασης ή μπορεί απλά να σου γίνει πονοκέφαλος, εξαιτίας των νέων δεδομένων που θα σου παρουσιαστούν. Ίσως να μπορείς να αποφύγεις τη σύγχυση, αν μπορέσεις να συζητήσεις με τον πρώην σου για όλα τα σχέδια και τις ιδέες, με σεβασμό πάντα στα δικά του όρια και χρόνο.

Δεν θα είναι όλοι πρόθυμοι να συνεργαστούν, αλλά όπως λέω πάντα θα πρέπει να ανεβάσεις ψηλά τον πήχη για μια καλή συνεργασία, χωρίς διαμάχες. Φρόντισε λοιπόν να συνεννοηθείτε σωστά, για να μπορέσετε να απολαύσετε το καλοκαίρι σας χωρίς “διακοπές”.

Πηγή: http://divorcedmoms.com/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ