fbpx

Μόνη μαμά: Πώς να αντιμετωπίσεις τους 3 μεγαλύτερους φόβους σου

| 31 Οκτωβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Οι γονείς μου χώρισαν, όταν πήγαινα Γ’ Δημοτικού. Ήταν μια απαίσια χρονιά για μένα γεμάτη αβεβαιότητα και σύγχυση. Με άλλα 5 αδέλφια, η μαμά μου έπρεπε να επιστρέψει στη δουλειά. Δύσκολο πράγμα μετά από τόσο καιρό. Ήταν προπονήτρια κολύμβησης και έπρεπε να γυρνάει όλα τα κολυμβητήρια του Νομού.

Ήμασταν η μόνη διαζευγμένη οικογένεια στη γειτονιά εκείνη την εποχή και κανείς δεν καταλάβαινε, πόσο δύσκολα περνάει μια οικογένεια κατά τη διάρκεια ενός διαζυγίου. Έπρεπε να αλλάξω πολλές συνήθειες, γενικά έπρεπε να αλλάξει όλη μου η ζωή και να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα.


ADVERTISEMENT

Υπήρχαν μέρες, που έπρεπε να είμαι μαζί της στη δουλειά της, γιατί δεν είχε, που να με αφήσει. Έμπαινα στο αυτοκίνητο και παρακολουθούσα τη μαμά μου να κάνει τα μαθήματά της.

Ποτέ δεν ήθελα να γίνω κι εγώ μεγαλώνοντας μια διαζευγμένη μητέρα. Κι όμως, εδώ και χρόνια, είμαι αντιμέτωπη με το ίδιο δίλημμα, που αντιμετωπίζουν πολλές μητέρες και έπρεπε να βρω έναν τρόπο να αντιμετωπίσω και να ξεπεράσω τα 3 μεγαλύτερα εμπόδια του να είσαι μόνη μητέρα.

Νιώθω, ότι η πιο δύσκολη πλευρά του διαζυγίου για τις μητέρες είναι η μοναξιά.

Πολύ συχνά, στα παντρεμένα ζευγάρια αποφεύγουν ο ένας τον άλλο. Οι άντρες ξεχνάνε πώς ήτανε κάποτε οι γυναίκες τους και πόσο απολάμβαναν την παρέα τους. Η δική μου εμπειρία δεν ήταν διαφορετική. Έφτασα να βλέπω το διαζύγιο ως μοναδική λύση.

Οι περισσότεροι πρόσφατα διαζευγμένοι αντιμετωπίζουν τη νέα τους ζωή με φόβο. Αντί να βλέπεις το διαζύγιο ως μια τεράστια απώλεια, δες το σαν μια μεγάλη ευκαιρία να εξελιχθείς και να κάνεις, όσα δεν μπορούσες.


ADVERTISEMENT

Σου φαίνεται βουνό, αλλά δεν είναι. Για τους πρόσφατα χωρισμένους, ο μεγαλύτερος φόβος είναι το οικονομικό. Πώς είναι να επιστρέφεις στην εργασία, όταν έχεις μάθει να είσαι μητέρα και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου; Πώς είναι να εργάζεσαι περισσότερες ώρες ή να κάνεις δεύτερη δουλειά, για να καλύψεις τους λογαριασμούς, ενώ έχεις και τα παιδιά, που είναι αποκλειστικά υπ’ ευθύνη σου; Πώς είναι να δυσκολεύεσαι να αντεπεξέλθεις, όταν κάποτε όλα ήταν καλά; Και φυσικά, σκέφτεσαι όλη την ώρα, κι αν δεν μπορώ να πληρώσω;

Όταν είσαι μόνη μητέρα και έχεις παιδιά να μεγαλώσεις, ο οικονομικός φόβος είναι τεράστιος. Και δικαίως, επειδή οι στατιστικές για τα οικονομικά όσον αφορά τις μόνες μαμάδες είναι τρομακτικές.

Και για να κάνουμε τα πράγματα χειρότερα, υπάρχει κι αυτός ο φόβος της σχέσης με κάποιον, που είναι (και πάλι) ακατάλληλος. Μου πήρε πολύ χρόνο να καταλάβω, γιατί οι γυναίκες φοβούνται τόσο να κάνουν σχέση μετά το διαζύγιο. Φοβούνται μην πέσουν σε κανέναν σαν τον πρώην άντρα τους.

Από τη μία πλευρά, οι διαζευγμένες μητέρες, όπως και οι διαζευγμένοι μπαμπάδες, είναι μόνοι και θέλουν σεξ. Από την άλλη πλευρά, ένας από τους βασικούς δείκτες της κακοποίησης παιδιών είναι ένας ξένος άντρας στο σπίτι, που δεν είναι ο βιολογικός πατέρας των παιδιών!

Επομένως, δεν είναι περίεργο το γεγονός, ότι οι γυναίκες είναι ιδιαίτερα καχύποπτες στο να συνάψουν σχέση με έναν άλλο άντρα, που θα μπορούσε, ωστόσο, να τις βοηθήσει και να τις ξαλαφρώσει κάπως με τα οικονομικά και τις γονικές ευθύνες.

Το διαζύγιο στις μέρες μας δεν είναι ακριβώς ίδιο με το διαζύγιο στην εποχή της μητέρας μου. Σήμερα υπάρχουν ομάδες υποστήριξης, σάιτ γνωριμιών, προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης για τα παιδιά, σύμβουλοι και κοινωνικές υπηρεσίες.

Το διαζύγιο επηρεάζει όλες τις κοινωνικές τάξεις και όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από το που κατάγονται και το από πού προέρχονται. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για μόνες μαμάδες, για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις, που έρχονται με την έλευση ενός διαζυγίου:

Πρόκληση # 1: Μοναξιά και κοινωνική απομόνωση

Λύση: Βρες κι άλλους, που περνάνε την ίδια φάση με σένα

Αν θες να κρατήσεις κοντά σου φίλους και αγαπημένα σου πρόσωπα και να μην απομονωθείς από κανέναν, περιόρισε το μοιρολόι, τα κλάματα και τις διαμαρτυρίες. Μην κλαψουρίζεις χωρίς λόγο. Οι φίλοι σου σε ξέρουν και σε αγαπάνε. Σε ήξεραν ανέκαθεν. Σε ήξεραν από παλιά, πριν κάνεις οικογένεια.

Άφησέ τους να σου θυμίσουν, πόσο χαρούμενη ήσουν κάποτε. Είναι δίπλα σου, για να σε βοηθήσουν. Άφησέ τους να το κάνουν.

Κάνε παρέα με άτομα, που θα σε βοηθήσουν να προχωρήσεις και να θεραπευτείς. Αυτά τα άτομα δεν είναι άλλα από αυτά, που περνάνε ό, τι περνάς κι εσύ. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά απ’ ότι νομίζεις. Το πιο δύσκολο πράγμα στο διαζύγιο είναι αυτό το αίσθημα της απομόνωσης. Η πόνος της κάθε γυναίκας, που πήρε διαζύγιο είναι διαφορετικός, αλλά αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν νιώθετε η μία την άλλη.

Η εμπειρία είναι κοινή και η αλληλοβοήθεια μπορεί να σε οδηγήσει γρηγορότερα στη θεραπεία.

Ψάξτο. Αν δυσκολεύεσαι να βρεις άλλες γυναίκες, που βιώνουν τα ίδια με σένα, μπορείς να απευθυνθείς σε έναν ψυχολόγο. Σε αυτή την περίπτωση θα σου κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά είναι μια αξιόλογη επένδυση για το μέλλον σου και θα σε βοηθήσει να ξεφύγεις από τους φόβους και τις ανησυχίες σου.

Ο τρόπος, με τον οποίο σκέφτεσαι και μιλάς για το διαζύγιό σου θα επηρεάσει τις μελλοντικές σου σχέσεις. Τώρα πια, γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να κλείσουμε βαθιές πληγές και να προχωρήσουμε.

Πρόκληση # 2: Γίνε οικονομικά ανεξάρτητη

Λύση: Μάθε, πώς μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα τα οικονομικά σου

Τα γεγονότα είναι έτσι και πρέπει να τα αποδεχτείς. Ίσως πέσεις στην περίπτωση, ο πρώην σου να μη σου πληρώνει διατροφή ή να μη βλέπει καθόλου τα παιδιά.

Το πρόβλημα στις περισσότερες περιπτώσεις διαζυγίου είναι ότι οι γυναίκες περιμένουν να μην αλλάξει και πολύ ο τρόπος ζωής τους. Μπορεί να παραμείνει ο ίδιος, να βελτιωθεί, αλλά για την πλειοψηφία των γυναικών, που παίρνουν διαζύγιο, αλλάζει προς το χειρότερο.

Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό, που περιμένεις και σε αυτό, που γίνεται. Πιστεύεις, πως μετά το διαζύγιο τα ευρώπουλα θα πέφτουν βροχή και ότι το δικαστήριο θα σε δικαιώσει και ότι ο πρώην θα τα σκάει χοντρά, για να μη σας λείψει τίποτα και ότι θα είναι συνεπής. Συμβαίνει, αλλά εξαιρετικά σπάνια.

Φτιάξε οικονομικό πρόγραμμα, ένα οικονομικό σχέδιο για το μέλλον σου και των παιδιών σου. Φτιάξε έναν προϋπολογισμό βάσει του οποίου θα βαδίζεις χωρίς να παρεκκλίνεις.

Θα σε βοηθήσει να δεις το μέλλον με άλλο μάτι, πιο αισιόδοξα. Όταν βλέπεις και ξέρεις, πού βρίσκεσαι οικονομικά, μπορείς να κάνεις καλύτερη διαχείριση στο τί θα χαλάσεις, αν σου περισσεύουν για παραπάνω ρούχα ή φαγητό απ’ έξω.

Είτε είσαι πλούσια χωρισμένη είτε χαμηλότερου εισοδήματος, αυτό το βήμα είναι απαραίτητο. Κάθε διαζευγμένη μαμά φοβάται να ξοδεύει χρήματα για τον εαυτό της. Δεν την ενδιαφέρει να ξοδέψει για τα παιδιά της ό, τι έχει στο πορτοφόλι της, αλλά όταν πρόκειται για τον εαυτό της, το αποκλείει.

Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την αυτοπεποίθηση μετά το διαζύγιο παρά με τα χρήματα. Κι εδώ ερχόμαστε πάλι στο θέμα της βοήθειας από έναν ειδικό, που έχει πολλά θέματα να σου λύσει.

Πρόκληση # 3: Απελπισία/ανησυχία για το μέλλον

Λύση: Ηρέμησε και προσπάθησε να καταλάβεις, ότι είσαι ασφαλής

Σου δίνεται η ευκαιρία να προχωρήσεις στη ζωή σου και να γλιτώσεις από ένα γάμο, που δεν είχε τίποτα να σου προσφέρει. Ηρέμησε και πες στον εαυτό σου τα εξής λόγια: «Όλα θα πάνε καλά. Και υγιής είμαι και λεφτά θα βγάλω και τα παιδιά μου καλά είναι και θα ξαναβρω την αληθινή αγάπη».

Πιστεύω πραγματικά, ότι το διαζύγιο λειτουργεί υπέρ μιας γυναίκας και όχι εναντίον της.

Για να το καταλάβεις, όμως, πρέπει να έχεις περάσει από το πρώτο στάδιο, που προανέφερα. Θες να περιβάλλεσαι από αισιόδοξους ανθρώπους, για να είσαι και εσύ αισιόδοξη. Όμως, ερωτήσεις, όπως: «Πώς θα είναι η ζωή μου από δω και πέρα; Πώς θα είναι τα πράγματα; Θα είναι δύσκολα, σκληρά, φτωχικά;», γυρνάνε καθημερινά στο μυαλό σου και δεν σε αφήνουν να ηρεμήσεις.

Η αβεβαιότητα και ο φόβος σου σε κάνουν να μην αναζητάς μια σταθερή, σωστή σχέση, αλλά να πηγαίνεις με όποιον βρεις μπροστά σου, για να πιαστείς από πάνω του. Πρέπει να βάλεις όρια και να είσαι εξτρά προσεκτική, κυρίως με τους άντρες, που βάζεις σπίτι σου και συναναστρέφονται τα παιδιά σου. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την αυτοεκτίμησή σου και τα όρια, που βάζεις στον εαυτό σου.

Να είσαι καχύποπτη και υποψιασμένη. Να εμπιστεύεσαι τη διαίσθησή σου. Όχι επειδή τα πάτε καλά στο σεξ σημαίνει, ότι είναι και νορμάλ, ούτε ότι είναι ιδανικός πατριός για τα παιδιά σου.

Αν θες το μέλλον σου να είναι διαφορετικό από το παρελθόν σου, πρέπει να είσαι διατεθειμένη να αλλάξεις. Δεν είναι δύσκολο. Είναι η πιο σύντομη διαδρομή: Θα σταματήσεις να κλαίγεσαι, να φοβάσαι, να ανησυχείς και να κλαψουρίζεις και θα φτιάξεις προγραμματάκι στα οικονομικά σου να ξέρεις τί παίρνεις και τί πληρώνεις.

Με την πάροδο του χρόνου, ίσως χρειαστείς επαγγελματική βοήθεια, για να μπορέσεις να διαχειριστείς καλύτερα το διαζύγιό σου. Θα γίνεις άλλος άνθρωπος και τα άτομα, που θα προσελκύσεις, συμπεριλαμβανομένων των μελλοντικών εραστών, θα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να σε αγαπήσουν και να σε κάνουν ευτυχισμένη.

Το να είσαι μόνη μαμά είναι δύσκολο, γιατί είναι μια καινούργια κατάσταση, που δεν ξέρεις, πώς να αντιμετωπίσεις. Καταφέρνοντας να βάλεις μια τάξη σε όλα, θα αποδείξεις στα παιδιά σου για ακόμα μία φορά, πόσο καταπληκτική μαμά έχουν και θα τους διδάξεις την εμπιστοσύνη και την αγάπη για τον εαυτό τους.

Πρέπει να δουν, πώς μπορείς να φροντίσεις τον εαυτό σου και πώς μπορείς να ζητήσεις βοήθεια, όταν τη χρειαστείς.

Η μαμά μου ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μου εδώ και πολλά χρόνια, που είμαι μόνη μαμά. Μου θυμίζει να έχω πάντα ψηλά το κεφάλι, να ξοδεύω χρήματα και για τον εαυτό μου και να γιορτάζω τις επιτυχίες μου.

Τα παιδιά μου έχουν μια μαμά, που τα έχει πάνω απ’ όλα και το ξέρουν. Είμαι πολύ υπερήφανη για όσα έχω καταφέρει μέχρι στιγμής. Ελπίζω οι συμβουλές μου να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς καλύτερα τη νέα κατάσταση, αρκεί να καταλάβεις, ότι είσαι περισσότερο ικανή απ’ όσο νομίζεις και κυρίως, ότι δεν είσαι μόνη!

Πηγή: yourtango.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ