fbpx

Όταν παίρνεις διαζύγιο αλλά τον αγαπάς ακόμα…

| 16 Ιουλίου 2019
ADVERTISEMENT

Λόγω επαγγέλματος συχνά δουλεύω με ζευγάρια από τα οποία η μία πλευρά εξακολουθεί να είναι πολύ ερωτευμένη με τον/την σύζυγο που θέλει διαζύγιο.  Έτσι, σε αυτό το άρθρο θα δώσω κάποιες συμβουλές στις γυναίκες που βρίσκονται σε αυτή την οδυνηρή κατάσταση. Για να είμαι ειλικρινής στις περισσότερες περιπτώσεις, η γυναίκα είναι εκείνη που θέλει να δώσει τέλος στο γάμο της και ο σύζυγος εξακολουθεί να είναι ακόμα ερωτευμένος και αρνείται, αλλά συμβαίνει και το ανάποδο.

Όπως και να έχει κάθε περίπτωση διαζυγίου είναι μια δραματική ιστορία από μόνη της που πληγώνει και τις δύο πλευρές. Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με ζευγάρια που παίρνουν διαζύγιο, έχω συνειδητοποιήσει πολλά πράγματα. Συγκεκριμένα:


ADVERTISEMENT

  1. Προσπάθησε να μην ανταποδίδεις και να μην εκδικείσαι

Κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού το πιο πιθανό είναι να θελήσεις να έχεις εσύ τον τελευταίο λόγο ή να το τραβήξεις λίγο παραπάνω απ’ ότι πρέπει θέλοντας να πληγώσεις τον άλλον. Το να λειτουργείς εν βρασμώ δεν έχει κανένα νόημα. Ο θυμός είναι κακός σύμβουλος. Η ανάληψη δράσης εν μέσω θυμού μπορεί να σου προσφέρει ικανοποίηση και να σε κάνει να αισθάνεσαι καλά τη δεδομένη στιγμή, να ξέρεις όμως ότι η παρορμητικότητά σου αυτή θα έχει συνέπειες. Σε μία από τις πρώτες μου υποθέσεις παρατήρησα τις συνέπειες μιας τέτοιας συμπεριφοράς σε μία νεαρή σύζυγο και μητέρα, η οποία λειτούργησε παρορμητικά και θύμωσε με το σύζυγό της. Στο τέλος της ζήτησε διαζύγιο.

Κατά τη διάρκεια ενός τσακωμού της έκανε ένα καυστικό και προσβλητικό σχόλιο για την εμφάνισή της και για τα κιλά που είχε πάρει μετά τους τοκετούς. Το σχόλιο αυτό την πλήγωσε πολύ. Θέλοντας να αντιδράσει στον πόνο που της προκάλεσε η παρατήρησή του και η απόφασή του να ζητήσει διαζύγιο τον εκδικήθηκε κάνοντάς σχέση με ένα πολύ καλό του φίλο.

Λίγες εβδομάδες αργότερα το ζευγάρι τα ξαναβρήκε και ο σύζυγος γύρισε πίσω στη σύζυγο και τα δύο του παιδιά. Ένα μήνα μετά η σύζυγος ανακάλυψε ότι ήταν έγκυος αλλά όχι από το σύζυγό της.


ADVERTISEMENT

Έμειναν μαζί μερικά χρόνια ακόμα με τη σύζυγο να επιμένει ότι από τη στιγμή που ήταν εκείνος που είχε φύγει δεν πρέπει να παραπονιέται για τη συμπεριφορά της κατά τη διάρκεια του διαστήματος που ήταν σε διάσταση. Εν τω μεταξύ ο πρώην καλός φίλος του συζύγου και πατέρας του τρίτου παιδιού πλήρωνε κανονικά διατροφή κάθε μήνα για το παιδί και το επισκεπτόταν τακτικότατα. Όπως καταλαβαίνετε όλο αυτό υπενθύμιζε στο σύζυγο τα αντίποινα της γυναίκας του. Τελικά ο γάμος διαλύθηκε.

Η καλύτερη συμβουλή που έχω να σας δώσω είναι να αποφεύγετε οποιαδήποτε ενέργεια βλάπτει τον άνθρωπο που αγαπάτε ή το γάμο που λέτε ότι θέλετε να σώσετε. Συγκεκριμένα διαβάστε τι πρέπει να κάνετε ή μάλλον τι να μην κάνετε:

  • Μην κακολογείτε το σύντροφό σας στις φίλες σας ή τους γονείς σας. Εάν νιώθετε τα συναισθήματά σας να σας ξεπερνούν και θέλετε να τα δουλέψετε βρείτε ένα καλό ψυχολόγο.
  • Μην αγοράζετε πράγματα για τον εαυτό σας που πάντα θέλατε αλλά δεν αντέχατε οικονομικά. Ένα διαζύγιο συχνά οφείλεται σε οικονομικά ζητήματα. Με το να φτάσετε στο όριο την πιστωτική σας κάρτα ή να αδειάσετε τον τραπεζικό σας λογαριασμό θέλοντας να τον πικάρετε ή να βγάλετε το άχτι σας θα έχετε συνέπειες και μάλιστα πολύ σημαντικές μακροπρόθεσμα.
  • Μην παραφέρεστε και μην καταφεύγετε σε ακραίες ενέργειες όπως το να καταστρέψετε το αυτοκίνητο του ή κάτι που αγαπά. Αν θέλετε να εκφράσετε φυσικά το θύμο σας κάντε ένα περίπατο ή γραφτείτε σε μάθημα πολεμικών τεχνών.

Δεν σας υπόσχομαι ότι έτσι θα επιστρέψει αλλά σας διαβεβαιώ ότι το κάνετε πολύ πιο δύσκολο όταν ενεργείται με βάση τον θυμό όταν σας ανακοινώνει ότι θέλει διαζύγιο και προσπαθείτε να τον εκδικηθείτε.

2. Προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ήπια κατάσταση 

Αν είσαι παντρεμένη και ο σύζυγός σου επιθυμεί ή σε απειλεί με ένα διαζύγιο είναι σημαντικό να παραμείνεις όσο πιο ήρεμη μπορείς. Μπορεί όντως να θέλει διαζύγιο και να θελήσει να το πετύχει με κάθε τρόπο. Μπορεί όμως να ζητάει διαζύγιο αλλά να μην το εννοεί. Μπορεί το μόνο που θέλει είναι να σταματήσετε να τσακώνεστε.

Για πολλούς συζύγους το διαζύγιο είναι ένας τρόπος να σταματήσουν οι τσακωμοί. Θυμούνται πως ήσασταν στα πρώτα χρόνια της σχέσης σας αλλά δεν ξέρουν πως να γυρίσουν το χρόνο πίσω. Όταν οι τσακωμοί κλιμακώνονται και οι δύο θα πείτε πράγματα απαράδεκτα πάνω στο θυμό σας, για τα οποία αργότερα θα μετανιώσετε.

Αν φτάσετε σε σημείο ένας από τους δυο να ζητήσει διαζύγιο το πιο σοφό που μπορείτε να κάνετε για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τα συμφέροντά σας είναι να καταφύγετε σε ένα σύμβουλο γάμου. Εκείνος λειτουργεί αντικειμενικά και μπορεί να κατευνάσει τα πνεύματα. Μην προσπαθήσετε μόνοι σας να τα καταφέρετε. Ένας σύμβουλος γάμου θα δουλέψει πιο σωστά και επαγγελματικά πάνω στο γάμο σας.

3. Πρέπει να αποδεχτείτε και οι δύο τον εθισμό του συζύγου και να ζητήσετε βοήθεια

Ένας από τους πιο συχνούς μηχανισμούς αντιμετώπισης των προβλημάτων για πολλά ζευγάρια που περνούν δύσκολα πριν από ένα διαζύγιο είναι να ξεφύγουν από τον πόνο των χαμένων, όμορφων συναισθημάτων τους υιοθετώντας εθιστικές συμπεριφορές.

Όταν ένα ζευγάρι μπει σε έναν κύκλο εθισμού ο γάμος δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να επιβιώσει αν δεν αντιμετωπιστεί ο εθισμός αυτός. Για αρχή πρέπει να γίνει σωστή εκτίμηση. Εάν ο σύζυγος έχει προβληματική συμπεριφορά αλλά τον αγαπάς ακόμα, υπάρχουν τρόποι να διατηρήσεις την αξιοπρέπεια στη σχέση σας. Ένας καλός γιατρός αλλά και η στήριξη από φίλους και οικογένεια μπορούν να βοηθήσουν.

4. Εξερευνήστε την αλήθεια που είναι κρυμμένη μέσα σας

Η σκληρή αλήθεια είναι ότι υπάρχουν περιπτώσεις συζύγων που αγαπούν τους άντρες τους και υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που οι γυναίκες έχουν συνηθίσει να είναι παντρεμένες αλλά αδιαφορούν για το σύζυγό τους ως άνθρωπο.

Εξερευνήστε τα βαθύτερα κίνητρά σας σχετικά με τη σχέση και το γάμο σας. Αν έχετε συνηθίσει να τον αγαπάτε αλλά στην πραγματικότητα βαθιά μέσα σας νιώθετε ανασφάλεια με ένα πιθανό διαζύγιο τότε άθελά σας τον διώχνετε μακριά.

Από την άλλη αν τον αγαπάτε πραγματικά και είναι προτεραιότητα για σας τότε πρέπει να προσέξετε πολύ τη συμπεριφορά σας αλλιώς θα στραφεί εναντίον σας.

Κάθε σχέση έχει τις δικές της ιδιότητες και δυναμική. Πρέπει να ψάξετε βαθιά μέσα σας για να δείτε τι μπορείτε να προσφέρετε ο ένας στον άλλον χωρίς να αισθάνεστε σαν να επωφελείστε ή σαν να εκμεταλλεύεστε ο ένας τον άλλον. Τα υγιή όρια ποικίλλουν από άτομο σε άτομο και από σχέση σε σχέση. Δεν υπάρχει μια κοινή συνισταμένη για όλους.

Οι παρακάτω προσεγγίσεις έχω δει ότι φέρνουν κοντά τα περισσότερα ζευγάρια:

  • Αν έχετε παιδιά και δεν υπάρχει κακοποίηση σκεφτείτε να δώσετε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στον άλλο κατά την πρώτη φάση του χωρισμού σας. Δείξτε του ότι εκτιμάτε το ρόλο του στη ζωή των παιδιών σας ως πατέρα ακόμα και αν δεν ήταν ο καλύτερος μπαμπάς πριν το διαζύγιο.
  • Καλέστε τον σπίτι να επισκεφτεί εσάς και τα παιδιά και προσπαθήστε να είστε όσο πιο ευγενική γίνεται. Στρώστε τραπέζι και φάτε μαζί. Η προσπάθεια σας είναι κάτι που θα εκτιμήσει.
  • Αν τα παιδιά έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες φροντίστε να τον ενημερώσετε για κάθε εκδήλωση που συμμετέχουν τα παιδιά και ζητήστε του να κάτσει δίπλα σας. Προσπαθήστε επίσης να τον συμπεριλάβετε σε οικογενειακές συγκεντρώσεις και γιορτές.
  • Εάν έχει μετακομίσει μπορείτε να τον βοηθήσετε παρέχοντάς του έπιπλα ή λευκά είδη που δεν χρειάζεστε για να μη μπει σε διαδικασία να αγοράσει και να ξοδέψει χρήματα. Αν έχετε μεγάλο χώρο ή αποθήκη μπορείτε να του προτείνετε να τον χρησιμοποιήσει για να βάλει όσα πράγματα δεν χρειάζεται.

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο ή πιο «μεγαλόψυχο» απ’ όσο αντέχετε ή εξαιρετικά πολιτισμένο αλλά όταν του το κάνετε εύκολο να φύγει, τότε του το κάνετε ακόμα ευκολότερο να επιστρέψει.

Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική γιατί κάθε ζευγάρι είναι διαφορετικό. Εάν εξακολουθείτε να αγαπάτε τον σύζυγό σας και εκείνος θέλει διαζύγιο, εξαρτάται από εσάς πώς θα το χειριστείτε. Στα τόσα χρόνια εμπειρίας μου έχω δει ζευγάρια να ξανασμίγουν ακόμα κι όταν το διαζύγιο ήταν αναπόφευκτο. Φυσικά πολλά ζευγάρια καταλήγουν στο διαζύγιο ακόμα και αν ο ένας από τους δύο δεν το επιθυμεί.

Είτε έτσι είτε αλλιώς οι τέσσερις παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν ή τουλάχιστον θα σας δώσουν καλύτερες πιθανότητες να προχωρήσετε σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ