Όταν η γυναίκα φέρνει το ψωμί στο σπίτι

0

Διάφορες αιτίες ευθύνονται για τη διάλυση ενός γάμου. Εμένα ο γάμος μου απέτυχε για μία αιτία, που δεν ακούς και τόσο συχνά: Εγώ έφερνα τα λεφτά στο σπίτι!

Εργαζόμουν πολύ πριν γεννήσω. Η δουλειά μου ήταν πολύ βολική από την άποψη ότι μπορούσα να ρυθμίζω εγώ το ωράριό μου δουλεύοντας από το σπίτι και κερδίζοντας παράλληλα έναν αξιοπρεπή μισθό, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν ο μοναδικός που έμπαινε σπίτι. Ποτέ δεν περίμενα ότι θα αναγκαστώ να γυρίσω πίσω στη δουλειά αμέσως μετά τη γέννηση των παιδιών μου. Ποτέ δεν περίμενα να είμαι η μοναδική που θα παλεύω να τα βγάλουμε πέρα.

Επίσης, δεν βοήθησε το γάμο μας ότι ο πρώην μου ξόδεψε 8 χρόνια να ψάχνει για δουλειά (παρά την ενθάρρυνση και τη βοήθειά μου). Η άσχημη και χειριστική προς εμένα συμπεριφορά του χειροτέρευε με την πάροδο του χρόνου.

Ήταν 8 πολύ άσχημα χρόνια. Κλεισμένη σε 4 τοίχους, να εργάζομαι όλη μέρα και να μεγαλώνω 2 παιδιά, να μη βγαίνω ποτέ έξω και να ζω μαζί του κάτω από την ίδια στέγη…Εφιάλτης.

Καθώς η αυτοεκτίμησή του κατέρρεε, το μόνο που έκανε για να αντιμετωπίσει το άγχος, τη δυσαρέσκεια και τα συναισθήματα ανεπάρκειας ήταν να επικρίνει εμένα και τον τρόπο που ανέτρεφα τα παιδιά μου.

Σταματήσαμε να δουλεύουμε ως ομάδα. Ξαφνικά γίναμε εχθροί, δυο ανταγωνιστές που προσπαθούσαμε να σύρουμε στη λάσπη τον άλλο. Ούτε ένα χρόνο δεν κράτησε. Τον παράτησα και κατέθεσα αίτηση διαζυγίου.

Δυστυχώς, η ιστορία μου δεν είναι η μοναδική. Βασική αιτία διαζυγίου είναι όταν η γυναίκα φέρνει σπίτι περισσότερα χρήματα από το σύζυγό της, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Το ποσοστό των ευτυχισμένων ζευγαριών μειώνεται, όταν η γυναίκα είναι ο «κουβαλητής» του σπιτιού. Μια εξήγηση γι’ αυτό είναι ότι η γυναίκα, που βγάζει περισσότερα σε σχέση με τον άντρα της, προσπαθεί παράλληλα να τον κάνει να μην αισθάνεται άσχημα με αποτέλεσμα να πετυχαίνει το εντελώς αντίθετο.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σύζυγοι προκειμένου να «χορτάσουν» το κόμπλεξ και την έλλειψη…χρησιμότητάς τους, τείνουν να υποβαθμίζουν τις συζύγους τους και τη συνεισφορά τους στην οικογένεια και να τις αποκλείουν από τη λήψη αποφάσεων. Δεν είναι λίγες οι φορές ωστόσο, που το κόμπλεξ το έχει η γυναίκα και προσπαθεί να επιβληθεί και να επιδειχθεί στον τεμπέλη-άνεργο-άεργο σύζυγο ότι εκείνη φέρνει τα λεφτά στο σπίτι, άρα ο ρόλος του είναι διακοσμητικός, οπότε του φοράμε και μια ποδιά και τον κάνουμε νοικοκυρούλα (not).

Για μία γυναίκα είναι εξαντλητικό το να πρέπει να δουλεύει για να συντηρήσει την οικογένειά της και παράλληλα να έχει επωμιστεί όλο το βάρος του νοικοκυριού συν το πρόσθετο φορτίο (να διοργανώσει γενέθλια, πάρτι, διακοπές, να τρέχει να πληρώνει λογαριασμούς, να ψωνίζει…).

Η εξάντληση που προκύπτει από τα παραπάνω είναι αρκετή, για να φέρει μια γυναίκα στα πρόθυρα διαζυγίου. Τί να τον κάνει τον άντρα, αν δεν έχει να της προσφέρει τίποτα, ούτε καν ψυχολογική στήριξη, κουράγιο, μια καλή κουβέντα;

Επιπλέον, οι άνδρες που εξαρτώνται οικονομικά από τις γυναίκες τους είναι πιο πιθανό να κάνουν εξωσυζυγική σχέση, σύμφωνα με έρευνα. Νιώθουν ότι ο αντρισμός τους έχει χαθεί ή κινδυνεύει να χαθεί, οπότε μια φιλεναδίτσα θα τους τον τονώσει. Ο πειρασμός είναι μεγάλος και οι περισσότεροι υποκύπτουν.

«Υποθέτω ότι όσο πιο πολύ εξαρτάται οικονομικά ένας παντρεμένος από τη γυναίκα του, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εμπλακεί σε μια απιστία», λέει γνωστός ψυχολόγος. «Η εξωσυζυγική σχέση επιτρέπει στους απειλούμενους άνδρες να αποστασιοποιηθούν και ίσως να τιμωρήσουν έτσι τη σύζυγο, που τους έχει τρόπον τινά «ευνουχίσει»».

Η απιστία μπορεί πολλές φορές να συμβεί σε μία σχέση, όταν το σεξ λείπει ή δεν γίνεται τακτικά, πράγμα λογικά από τη στιγμή που έχουν ανατραπεί οι ρόλοι.

«Δεν είχε η πρώην μου το πρόβλημα, αλλά εγώ. Ένιωθα ότι έκανε κουμάντο ακόμα κι εκεί. Στα μάτια μου φαινόταν σαν ένα παιδί που θέλει να έχει τον έλεγχο σε όλα. Στο τέλος ένιωθα ότι δεν είχα δύο, αλλά τρία παιδιά».

Έτσι γάμος δεν κρατάει! Οι στατιστικές δείχνουν ότι το 40% περίπου των παντρεμένων γυναικών είναι οι κύριοι «κουβαλητές» του σπιτιού τους. Με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται καθημερινά, ποιο να είναι άραγε το μέλλον του γάμου ως θεσμού;

Όταν οι μισοί γάμοι αποτυγχάνουν, λογικό τα νέα ζευγάρια να έχουν αμφιβολίες αν αξίζει να κάνουν το μεγάλο βήμα.

Ζούμε σε μια εποχή που ο γάμος τίθεται υπό δοκιμή. Καθώς οι ρόλοι των φύλων εξελίσσονται, τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες πρέπει να επιτύχουν μια καλύτερη ισορροπία που θα στηρίξει την ευημερία και μακροζωία των σχέσεών τους, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν και παιδιά.

Πηγή: divorcedmoms.com