fbpx

Οι μπαμπάδες περνάνε χειρότερα το διαζύγιο

| 24 Οκτωβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Είχα καιρό να κλάψω, αλλά ένα πρόσφατο άρθρο με έκανε να θυμηθώ, πώς είναι να κλαις με αναφιλητά. Πρόκειται για τη νύχτα, που ο συγγραφέας του άρθρου έμαθε, ότι ο πατέρας του έπαθε ανακοπή και ξεψύχησε μετά από λίγο στο νοσοκομείο. Το θέμα είναι από μόνο του λυπηρό, αλλά το κομμάτι, που με επηρέασε περισσότερο ήταν, ότι οι γονείς του συγγραφέα ήταν σε διαδικασία διαζυγίου και ο πατέρας του είχε μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα, μια “καταθλιπτική τρύπα χωρίς φως”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Αυτό, που με έκανε να λυγίσω είναι, όταν ανέφερε, ότι θυμόταν το μπαμπά του να ανοίγει την κατάψυξη στο νέο διαμέρισμά του και “να είναι γεμάτο από συσκευασίες με κατεψυγμένο, έτοιμο φαγητό, που ήθελε μόνο φούρνο μικροκυμάτων”. Αυτή η φράση ήταν σαν γροθιά στο στομάχι.


ADVERTISEMENT

Μου έφερε τόσες πολλές εικόνες στο μυαλό. Φαγητό γεμάτο λιπαρά και συντηρητικά, άδειο από αγάπη και ζεστασιά. Άλλο να σου σερβίρει το φαγητό η γυναίκα σου, ζεστό, μοσχομυριστό, καλομαγειρεμένο και προσεγμένο, με τα παιδιά γύρω σου να σου λένε, πώς πέρασαν στο σχολείο και εσύ να αγανακτείς, γιατί είσαι κουρασμένος και πρέπει να ξαναφύγεις για δουλειά και άλλο αυτή η ψυχρή διαδικασία χωρίς κανένα συναίσθημα και κανένα χαμόγελο. Μόνο μια πλαστική συσκευασία, ένα ζέσταμα στο φούρνο και ένα άδειασμα στο πιάτο.

Μου θύμισε το μπαμπά μου, όταν οι γονείς μου χώρισαν. Ένας καταξιωμένος σεφ, που έφτιαχνε πάντα τα πιο ευφάνταστα γεύματα για εμάς τα Σαββατοκύριακα. Όταν, όμως, χώρισαν και έπρεπε να σκέφτεται το μαγείρεμα σε καθημερινή βάση, βαριόταν και έφτιαχνε τα απολύτως απαραίτητα, ίσα να γεμίσει το στομάχι μας.

Ο αρθρογράφος λέει, πώς ο μπαμπάς του “πάσχιζε να κάνει το νέο του σπίτι να μοιάζει με το κανονικό τους σπίτι, αλλά δεν ήξερε πώς” και αυτό μου θύμισε πάλι το μπαμπά μου. Ήταν η μαμά μου, που μετακόμισε και το μόνο, που πήρε φεύγοντας ήταν μια πολυθρόνα, έτσι τεχνικά το σπίτι μας εξακολουθούσε να είναι το «σπίτι» μας. Αλλά δεν ήταν. Ο μπαμπάς μου εξαρτιόταν τόσο καιρό από εκείνη να κάνει το σπίτι «σπίτι» μας και όταν έφυγε ήταν σαν να πήρε μαζί της τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του.

Το διαζύγιο τους διαλύει όλους…


ADVERTISEMENT

…αλλά νιώθω, πώς για τους μπαμπάδες είναι ακόμα χειρότερα. Νομίζω, ότι είναι, επειδή έχουν μάθει σε μία συγκεκριμένη ρουτίνα, που η μαμά φροντίζει τις καθημερινές, οικιακές της εργασίες και έτσι τα πράγματα κυλούν με το δικό τους ρυθμό.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι, ότι οι μπαμπάδες έχουν μάθει να επικεντρώνονται στην παροχή των βασικών – τροφής, στέγης, ασφάλειας – για την οικογένειά τους και να μην ασχολούνται καθόλου με το συναισθηματικό κομμάτι. Νιώθουν σαν ρομπότ, που πρέπει να δουλεύουν συνέχεια, για να μη λείψει τίποτα από το σπίτι και βάζουν στην άκρη τα συναισθήματά τους.

Ένα άρθρο στο «Good Men Project» το προηγούμενο έτος ανέφερε την ανικανότητα των ανδρών να είναι σε αρμονία με τα συναισθήματά τους, διότι “η κοινωνία μας εκτιμά περισσότερο τους άνδρες, που έχουν μάθει να αγνοούν τα συναισθήματά τους από τους άντρες, που τα εκφράζουν”.

Αλλά, γιατί να θέλουμε να αγνοήσουν τα συναισθήματά τους; Οι οικογένειες δεν θα ήταν καλύτερες, εάν οι μπαμπάδες είχαν την ευκαιρία να νιώσουν και να μοιραστούν; Δεν θα ήταν καλύτερο για τα παιδιά και τις συζύγους τους; Ίσως έτσι να υπήρχαν ακόμη λιγότερα διαζύγια. Ή ίσως περισσότερα. Δεν ξέρω. Ξέρω, ότι μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός, ότι οι μπαμπάδες πρέπει να μπαίνουν σε αυτή τη βάναυση διαδικασία.

Δεν έχω να πω κάτι, εκτός του ότι εμείς οι γυναίκες, που βρισκόμαστε σε σχέση πρέπει να βοηθήσουμε τους συντρόφους μας να συνειδητοποιήσουν, ότι το να κρύβουν ή να αγνοούν τα συναισθήματά τους δεν είναι ωφέλιμο για κανέναν.

Την περασμένη εβδομάδα, διάβασα ένα άλλο άρθρο στο «Sky News» σχετικά με τη μοναξιά ως επιδημία, που μαστίζει του άντρες στην Αγγλία. Περισσότεροι από ένας στους τρεις άνδρες αισθάνονται μοναξιά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Η έρευνα σε 1.200 άνδρες έδειξε, ότι περίπου το 10% προτιμούν να μη λένε καν, ότι είναι μόνοι και περίπου το 35% είπε, ότι η μοναξιά τους προκάλεσε κατάθλιψη, ενώ το 40% δήλωσε, ότι αισθάνονται απομονωμένοι. Φαντάζομαι, ότι όλοι αυτοί οι άνδρες έχουν τιγκάρει τις καταψύξεις τους με έτοιμο φαγητό.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ