fbpx

Ο άντρας μου με κακοποιεί. Θέλω διαζύγιο, αλλά φοβάμαι. Χωρίς δουλειά πώς θα τα βγάλω πέρα;

| 27 Νοεμβρίου 2018
ADVERTISEMENT

Παντρεύτηκα στα 20 και έχω 2 παιδιά μικρά. Τα χρόνια περνάνε γρήγορα, δουλειά δεν έχω βρει όσο και να ψάχνω, ο άντρας μου έχει δουλειά καλή και το σπίτι είναι δικό του. Το φαίνεσθαί μας είναι καλό, αλλά το είναι… τελειωμένη υπόθεση! Είμαστε στο διαζύγιο. Δεν ξέρω τι με τρομάζει, ίσως ο κλασσικός φόβος πως θα τα βγάλω πέρα με ενοίκια και χωρίς δουλειά εγώ. Ναι, θα δίνει διατροφή.. όμως δεν φτάνει! Από την άλλη τι; Να κάθομαι να μου ασκεί ψυχολογική και λεκτική βία; Πόσες φορές με πήρε τηλέφωνο για να μου ρίξει χριστοπαναγίες, επειδή έκλαιγε το μωρό και εγώ ήμουν σουπερμάρκετ; Πόσα χρόνια προσπάθησα να σώσω έναν τέτοιο γάμο; Είμαι 25, αλλά νιώθω ζωντανή-νεκρή. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Αν μείνω, δεν θα θυμίζει οικογένεια όλο αυτό. Τα παιδιά μεγαλώνουν, πως θα μάθουν σε τέτοιο τοξικό περιβάλλον; Αν φύγω πως θα τα συντηρήσω; Προσπάθησα με ψυχολόγους, με υποχωρήσεις, με συζήτηση, αλλά δεν βγαίνει έτσι η ζωή! Γυναίκες; Φοβάμαι…

Απαντάει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Ειδικευμένη στη Σεξουαλική Υγεία κυρία Φρόσω Φωτεινάκη


ADVERTISEMENT

Στο μήνυμά σας, μοιράζεστε ουσιαστικά το δίλημμα που έχετε βιώσει μεταξύ του να μείνετε σε έναν γάμο που σας βλάπτει ψυχικά, όπως αναφέρετε, για χάρη μιας ασφαλούς οικονομικά ζωής. Φοβάστε το πώς και το αν θα καταφέρετε να ανταπεξέλθετε οικονομικά, μετά το διαζύγιο, μιας και έχετε μάταια έως τώρα αναζητήσει εργασία.

Αρχικά να σταθώ στο κομμάτι της εργασίας, της αυτονομίας, της ελευθερίας ουσιαστικά και να σας ενισχύσω να συνεχίσετε να ψάχνετε για εργασία μιας και σύμφωνα με μελέτες, ακόμη και η άκαρπη αναζήτηση εργασίας μας τονώνει ψυχικά αφού συνεχίζουμε να διεκδικούμε. Αντίθετα, η παραίτηση, το «αφού δεν βρίσκω τι νόημα έχει να ψάχνω», μας παγιδεύει σε ένα αίσθημα αβοηθησίας, απελπισίας.

Αναφέρετε ακόμη μέσα στο μήνυμά σας πως έχετε προσπαθήσει για την σχέση σας, πως επισκεφθήκατε ψυχολόγους, κάνατε υποχωρήσεις, σταματήσατε να μιλάτε, «αλλά έτσι δε βγαίνει η ζωή». Φυσικά το να μη μιλάω, το να καταπιέζω και να απωθώ τα συναισθήματά μου, το να προσπαθώ να μπω σε έναν ρόλο δηλαδή για να σώσω την σχέση μου είναι μια τεράστια, επικίνδυνη παγίδα στην οποία συχνά πέφτουμε οι άνθρωποι. Στην ψυχοθεραπεία, δουλεύουμε την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, τον προσδιορισμό των προβλημάτων της σχέσης, τα όρια που χρειάζεται να θέσουμε στον άλλο και φυσικά την διεκδίκηση των αναγκών και επιθυμιών μας αλλά και την ενεργητική ακρόαση των όσων ο άλλος μπορεί να χρειάζεται από την σχέση. Εφόσον εσείς νιώθετε πως έχετε περάσει από αυτά τα μονοπάτια χωρίς να δείτε αλλαγή και εξέλιξη, εφόσον έχετε μιλήσει ανοιχτά για όσα νιώθετε και έχετε διαπιστώσει πως δεν υπάρχει διάθεση να δουλέψετε μαζί, συμμαχικά τα προβλήματα κι εφόσον αναφέρεστε σε ψυχολογική και λεκτική βία στη σχέση, η έξοδος από την σχέση φαίνεται να αποτελεί μονόδρομο.


ADVERTISEMENT

Οι οικονομικές ανησυχίες από την άλλη, φαίνεται να σας στρεσάρουν, να σας τρομάζουν, να σας αγκυλώνουν. Εκτιμώ πως αυτή τη στιγμή χρειάζεται να κοιτάξετε γύρω σας, να δείτε το υποστηρικτικό σας πλαίσιο, να ζητήσετε βοήθεια αφού όπως λέμε στην ψυχολογία «τα έξυπνα συστήματα ζητούν βοήθεια» και να συνεχίσετε να προσπαθείτε για τις νέες ισορροπίες στη ζωή σας, δίνοντας στα παιδιά σας το σπουδαιότερο μάθημα του αυτοσεβασμού, της αυτοεκτίμησης, της διεκδίκησης της ευτυχίας και της ισορροπίας ακόμη κι όταν αυτό απαιτεί να αλλάξουμε τα πάντα στην ζωή μας.

Φρόσω Φωτεινάκη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Ειδικευμένη στη Σεξουαλική Υγεία
Νίκης & Ελευθερίας 21Γ, Νέα Φιλοθέη, Αττική.
Τηλέφωνο: 211. 1845. 239
Κινητά: 6981.015.684
Web: http://www.efrosynifotinaki.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ