fbpx

Αντί να χαίρεσαι που το παιδί σου αρνείται να πάει στον άλλο γονιό, βοήθησέ το να φτιάξει τις σχέσεις του μαζί του

| 16 Ιουλίου 2018
ADVERTISEMENT

Από νωρίς στη σχέση μου με την κοπέλα μου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα συνηθισμένο φαινόμενο που βιώνουν τα παιδιά ενός διαζυγίου. Κάθε δεύτερη Παρασκευή, που η κόρη της έπρεπε να πάει στο μπαμπά της, είχαμε δράματα. Η κοπέλα μου κρατούσε σθεναρή και σταθερή στάση, παρόλο που δεν ήταν εύκολο. Της έλεγε συνέχεια ότι ο μπαμπάς της την αγαπάει πολύ και θέλει να τη βλέπει. Όσο και αν τη βόλευε να μην πηγαίνει το παιδί στο μπαμπά του, η κοπέλα μου ήξερε ότι ήταν για το καλό της και ότι εφόσον ο μπαμπάς της είναι ένας καλός άνθρωπος και πατέρας, μόνο θετικά θα είχε η αλληλεπίδραση μεταξύ τους.

Ο μπαμπάς του παιδιού δεν γνώριζε τίποτα απ’ όσα γίνονταν στο σπίτι μας.


ADVERTISEMENT

Εάν είσαι χωρισμένος/η, μπορεί να έχεις βρεθεί και εσύ αντιμέτωπος/η με ένα παιδί που δεν θέλει να επισκεφτεί τον άλλο γονιό. Τα παιδιά το δείχνουν με διάφορους τρόπους: συμπεριφέρονται παράξενα, φωνάζουν, κλαίνε, πετάνε πράγματα ή βρίσκουν ένα σωρό δικαιολογίες γιατί δεν θέλουν να πάνε, όπως «Όλοι οι φίλοι μου είναι εδώ, εκεί δεν έχω τί να κάνω» και άλλα.

Αντί λοιπόν να νιώσεις ικανοποίηση από την αντίδραση αυτή του παιδιού σου, καλό θα ήταν να το βοηθήσεις και να αποκαταστήσεις τη σχέση του με τον άλλο γονιό, ώστε να είναι ήρεμο μέσα του, τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Δυστυχώς πολλοί γονείς προσβλέπουν σε τέτοιες καταστάσεις. Όταν το παιδί σου δεν θέλει να πάει στο σπίτι του άλλου γονιού, μπορεί και να το εκλάβεις ως νίκη. Μπορεί να νιώσεις δικαιωμένη και ευτυχισμένη που το παιδί σου προτιμά εσένα και όχι τον μπαμπά του ή το ανάποδο. Για μία στιγμή μπορεί να σκεφτείς ότι όλος ο πόνος του διαζυγίου ίσως και να άξιζε τον κόπο. Αισθάνεσαι ικανοποίηση και νικήτρια του παιχνιδιού.


ADVERTISEMENT

Κάποιοι γονείς εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή και παίρνουν το μέρος του παιδιού, τάχα μου για να το προστατέψουν και να το παίξουν καλοί γονείς. «Δεν μπορώ να το αναγκάσω να πάει αφού δεν θέλει», «Τα παιδιά έχουν και αυτά γνώμη και οφείλω να συμφωνήσω μαζί τους», «Τι σόι γονιός θα είμαι αν το αναγκάσω να πάει;». Κοροϊδεύεις τον εαυτό σου ότι κάνεις το σωστό και παίρνεις τηλέφωνο τον άλλο γονιό, αραδιάζοντας ένα σωρό δικαιολογίες, που το παιδί δεν θέλει να τον επισκεφθεί. 

Αν δεν τίθεται θέμα κακοποίησης ή κάτι σοβαρό, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία που παίρνεις το μέρος του παιδιού και το δικαιολογείς κάθε φορά που δεν θέλει να πάει. Δεν μπορείς να ενθαρρύνεις τέτοιες συμπεριφορές όσο κι αν σε συμφέρει. Το θέμα εδώ είναι το συμφέρον και το καλό του παιδιού και όχι μία νίκη 1-0 υπέρ σου. Οφείλεις να ταχθείς με το σωστό ακόμα και αν αυτό σημαίνει να το αναγκάσεις να πάει.

Δεν παίζει κανένα ρόλο τί προηγήθηκε ανάμεσα σ’ εσένα και τον πατέρα ή τη μητέρα του. Εδώ μας απασχολεί ο ρόλος των δυο σας ως γονείς. Όσα λάθη και αν έγιναν, παραμένετε γονείς και οφείλετε να είστε αφοσιωμένοι στα παιδιά σας. Γι’ αυτό και οποιαδήποτε προσπάθεια να εμποδίσεις ή ακόμα χειρότερα να αποθαρρύνεις την επίσκεψη ή να βλάψεις τη σχέση του παιδιού σου με τον άλλον γονιό, είναι απόδειξη της δικής σου ανασφάλειας και του εγωϊσμού σου.

Αμφιβάλλω ότι η κοπέλα μου ανήκει στα άτομα που χαίρονται με αυτή την κατάσταση. Με την πάροδο του χρόνου η μικρή υποχώρησε και εγκατέλειψε την προσπάθεια. Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι η κοπέλα μου ταλαιπωρήθηκε πολύ. Πολλές φορές αισθάνθηκε φόβο και ενοχές και μίλησε σκληρά στην κόρη της, όλα αυτά όμως τα συναισθήματα ανταμείφθηκαν αρκετά χρόνια αργότερα. Σε μία εκδρομή μας η κόρη της την ευχαρίστησε που εκείνη την εποχή την ανάγκασε να πάει στον μπαμπά της και ας μην το ήθελε. Ως ώριμη, νεαρή γυναίκα πια είχε μία σχέση με τον μπαμπά της καλύτερη από ποτέ και πολύ διαφορετική από αυτή που θα είχε αν η μητέρα της δεν είχε επέμβει.

Αυτό που λέμε “κοινή συναινέσει” είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να ακολουθείς τις αποφάσεις ενός δικαστηρίου. Σημαίνει να αναγνωρίζεις την γονεϊκή αξία του άλλου και ας μην αναγνωρίζεις τη συζυγική. Σίγουρα απαιτούνται θυσίες. Πολλές φορές θα χρειαστεί να υποστηρίξεις κάποιον που δεν θες ούτε να τον βλέπεις. Σίγουρα θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσεις ηττημένος/η, στο τέλος όμως θα δεις ότι ήσουν τελικά νικητής/τρια.

Πηγή: chopperpapa.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ