fbpx

Αγαπώ τον πρώην άντρα μου για χάρη των παιδιών μας

| 2 Σεπτεμβρίου 2019
ADVERTISEMENT

Καμία νύφη δεν ανεβαίνει τα σκαλιά της εκκλησίας σκεπτόμενη ότι ο άντρας που την περιμένει στο κεφαλόσκαλο κάποτε θα γίνει πρώην. Κανένας μπαμπάς όταν κοιτάζει το μωρό του στο μαιευτήριο δεν πιστεύει ότι θα έρθει η στιγμή που θα το βλέπει κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. Κανείς δεν παντρεύεται για να χωρίσει.

Το διαζύγιο είναι όπως μία διάρρηξη ή κάποια ασθένεια. Το βλέπουμε να συμβαίνει στους γύρω μας αλλά δεν πιστεύουμε ότι θα συμβεί ποτέ σε εμάς. Είναι το εντελώς αντίθετο σε σχέση με αυτό που είχαμε προβλέψει. Μόλις περάσει το αρχικό σοκ, ξεκινάει ο αγώνας ανάμεσα στους δύο πρώην συζύγους, οι οποίοι πρέπει να «χτίσουν» νέες σχέσεις πάνω σε νέα θεμέλια και από την αρχή. Πρόκειται για μία εντελώς νέα κατάσταση, την οποία πρέπει να συνηθίσεις όσο πιο γρήγορα γίνεται και να κάνεις όσο το δυνατόν λιγότερα λάθη. Η συνεπιμέλεια δεν είναι εύκολο πράγμα.


ADVERTISEMENT

Δεν υπάρχει κάποια μαγική λύση για να πετύχεις μία «ισορροπημένη» ανατροφή των παιδιών μαζί με τον/την πρώην σου αρκεί να αντιμετωπίζετε ο ένας τον άλλον με σεβασμό και αγάπη. Όταν λέμε αγάπη δεν εννοούμε έρωτα αλλά αγνή και ανιδιοτελή αγάπη όπως η αγάπη για το συνάνθρωπο.

Πώς όμως μπορεί να πετύχει κάποιος κάτι τέτοιο μετά από ένα διαζύγιο ειδικά όταν η σχέση του με τον/την πρώην είναι αμφιλεγόμενη; Ξεκινάς με μικρά και αργά βήματα και έχεις πάντα στο μυαλό σου τα παιδιά σου αφού όλα για εκείνα γίνονται. Η υιοθέτηση των ακόλουθων συμπεριφορών θα σε βοηθήσει πολύ στο ταξίδι αυτό που λέγεται συνεπιμέλεια:

  1. Αποδέξου τον/την πρώην σου όπως είναι

«Η ευτυχία υπάρχει μόνο στην αποδοχή» – George Orwell


ADVERTISEMENT

Πρώτα πρέπει να αποδεχτείς ότι ο γάμος σου τελείωσε, αλλιώς σωστή συνεργασία και υγιής σχέση ανάμεσα στους δύο γονείς δεν θα υπάρξει. Αυτό σημαίνει «τέρμα οι τσακωμοί, τέρμα οι αλληλοκατηγορίες, τέρμα το μίσος». Αν εξακολουθείς να αναρωτιέσαι γιατί και πώς τελείωσε ο γάμος σου τότε δεν αφήνεις τον εαυτό σου να αντιμετωπίσει τον/την πρώην σου με τρόπο πιο φιλικό. Αν τον/την αποδεχτείς χωρίς να προσπαθείς να τον/την αλλάξεις τότε θα κάνεις καλό πρώτα στον εαυτό σου και μετά στους υπόλοιπους. Όταν τα παιδιά σου θα αναφέρονται μελλοντικά στο μπαμπά/ τη μαμά τους δεν θα εκνευρίζεσαι στο άκουσμα του ονόματός του/της, δεν θα κρατάς αμυντική στάση απέναντί του/της ούτε θα φέρεσαι ανταγωνιστικά και θα αναγνωρίσεις και θα εκτιμήσεις την αγάπη των παιδιών σου για τον/την πρώην σου.

  1. Τα παιδιά σου είναι πάνω απ’ όλα

«Εκείνη την ημέρα υποσχέθηκε στον εαυτό της να ζήσει περισσότερο επειδή το ήθελε και όχι από συνήθεια» – Amy Rubin Flett

Ζήσε επειδή το θες και όχι επειδή πρέπει. Βρες ένα τρόπο να υπενθυμίζεις καθημερινά στον εαυτό σου ότι τα παιδιά σου είναι πάνω απ’ όλα γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεις το μπαμπά τους/ τη μαμά τους με αγάπη και σεβασμό. Έτσι τα παιδιά σου θα πάρουν από σένα τα καλύτερα μαθήματα.

  1. Να επαινείς τον/την πρώην σου μπροστά στα παιδιά

«Όλοι μπορούμε να βρούμε το κακό σε κάποιον. Γίνε εκείνος/η πού θα βρει το χρυσάφι» – Λαϊκή παροιμία

Όταν τα παιδιά σου μοιράζονται μαζί σου μία ιστορία για τον/την πρώην σου πήγαινε κόντρα στο κατεστημένο και μίλησε για εκείνον/η με τα καλύτερα λόγια, όποια άσχημη σκέψη και αν σου έρθει στο μυαλό. Ο γιος μου τις προάλλες μοιράστηκε μαζί μου μία ιστορία για ένα διασκεδαστικό παιχνίδι που έπαιξε με το μπαμπά του κατά την προπόνηση ποδοσφαίρου, στην οποία ο μπαμπάς είναι ο προπονητής. Για μένα αυτή ήταν η καλύτερη ευκαιρία να επαινέσω τον πρώην μου λέγοντας στα παιδιά μου πόσο εξαιρετικός προπονητής είναι ο μπαμπάς τους και πόσο τυχερά είναι τα παιδιά μου που έχουν ένα τέτοιο μπαμπά. Στο άκουσμα όσων είπα τα μάτια του γιου μου φωτίστηκαν. Είναι σημαντικό και εξαιρετικά ωφέλιμο για τα παιδιά να ξέρουν ότι η μαμά/ ο μπαμπάς βλέπουν το καλό στον άλλο γονέα.

  1. Μάθε να λες συγγνώμη

«Η υπερηφάνεια σχετίζεται με το ποιος έχει δίκιο. Η ταπεινοφροσύνη με το τι είναι σωστό» – Ezra T. Benson

Αν κάνεις το λάθος και μιλήσεις άσχημα για τον/την πρώην σου μπροστά στα παιδιά κάνε το σωστό και ζήτα συγγνώμη. Βάλε στην άκρη τον εγωισμό σου. Τα παιδιά μου πρόσφατα με άκουσαν να φωνάζω στον πρώην μου για τη στολή του ποδοσφαίρου που ξέχασε να φέρει όταν έφερε τα παιδιά πίσω την Κυριακή. Όταν αντιλήφθηκα ότι τα παιδιά μου άκουγαν τότε είπα μπροστά τους «Συγγνώμη που έχασα την ψυχραιμία μου πριν και σου μίλησα άσχημα». Ζήτησα συγγνώμη για ένα και μόνο λόγο: τα παιδιά. Δεν είχε σημασία ποιος έφταιγε. Ήθελα να τους δώσω το καλό παράδειγμα για να καταλάβουν ότι όταν κάνουν λάθος καλό είναι να κάνουν ένα βήμα πίσω και να ζητούν συγγνώμη.

  1. Κράτησε κάποιες από τις παραδόσεις που είχατε σαν οικογένεια

«Οι οικογενειακές παραδόσεις αντιμετωπίζουν την αλλοτρίωση κι όμως, μας βοηθούν να καθορίσουμε ποιοι είμαστε. Παρέχουν σταθερότητα, αξιοπιστία και ασφάλεια σε ένα κόσμο που προκαλεί σύγχυση» – Susan Lieberman.

Με τον πρώην μου ακόμα γιορτάζουμε τα γενέθλια των παιδιών μας μαζί. Κανονίζουμε να γίνει το πάρτι ή στο δικό μου σπίτι ή στο δικό του και γιορτάζουμε όλοι μαζί με πολλά χαμόγελα, αγκαλιές και όμορφες αναμνήσεις. Ξέρω ότι για το παιδί μου αυτό είναι το πιο ανεκτίμητο δώρο που μπορώ να του κάνω για τα γενέθλιά του. Έτσι και όμορφες αναμνήσεις αποκομίζει και διατηρούμε την οικογενειακή μας παράδοση.

  1. Μάθε από τα λάθη σου

«Η αποτυχία είναι μία ευκαιρία να ξεκινήσεις και πάλι από την αρχή, αλλά με διαφορετικό τρόπο» – Henry Ford

Μη στεναχωριέσαι αν τα έκανες θάλασσα ως μαμά και πρώην σύζυγος. Δες το σαν μία ευκαιρία να ανασυγκροτηθείς, να ωριμάσεις και να το ξανακάνεις αλλά αυτή τη φορά σωστά. Πριν κοιμηθείς το βράδυ αφιέρωσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου και εξέτασε τη συμπεριφορά σου. Τι πήγε στραβά και πώς αισθάνεσαι γι’ αυτό; Αναγνώρισε το λάθος σου, δες πώς θα μπορούσες να είχες χειριστεί καλύτερα τα πράγματα και άστο πίσω σου. Σημασία έχει ότι είσαι πρόθυμη να αλλάξεις…

Η 13χρονη κόρη μου, μου είπε πριν κάτι μέρες στο αμάξι: «Μαμά νιώθω πολύ τυχερή γιατί παρόλο που με το μπαμπά έχετε χωρίσει είστε ακόμα πολύ καλοί φίλοι». Τα λόγια αυτά της κόρης μου ήταν η απόδειξη ότι έκανα το σωστό τα τελευταία έξι χρόνια. Αν μας ρωτήσεις στην πραγματικότητα δεν είμαστε και οι καλύτεροι φίλοι και υπάρχει μεγάλη ένταση και συγκρούσεις όσον αφορά στα οικονομικά, στις αθλητικές δραστηριότητες των παιδιών και στις αποφάσεις όσον αφορά την υγεία και την εκπαίδευση τους αλλά η αγάπη που έχουμε για τα παιδιά μας τα ξεπερνά όλα. Κρατάμε τα θετικά και προσπερνάμε τα αρνητικά. Αν τύχει κάπου και παρεκτρεπόμαστε, σε συγχωρώ και συνεχίζουμε.

Η συνεπιμέλεια είναι μία πρόκληση από μόνη της αλλά σε βοηθάει να χτίσεις χαρακτήρα και να αποκτήσεις δύναμη και ανθεκτικότητα. Δεν έχει σημασία τι κάνεις, αρκεί να το κάνεις σωστά και όταν αρχίσεις να αμφισβητείς τον εαυτό σου απλά κοίταξε τα παιδιά σου γιατί είναι τα μόνα που αξίζουν. Δεν είναι εύκολο να πορεύεσαι το υπόλοιπο της ζωής σου με έναν πρώην σύζυγο. Να θυμάσαι ότι δεν είσαι μόνη και αξίζει τον κόπο.

Πηγή: scarymommy.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ