fbpx

6 λόγοι που ο πατέρας πληρώνει διατροφή αλλά είναι εξαφανισμένος από τη ζωή του παιδιού του

| 31 Μαΐου 2018
ADVERTISEMENT

Είμαστε όλοι εξοικειωμένοι με την εικόνα του ανεύθυνου πατέρα, που κάνει νέα οικογένεια ή γλεντάει τη λευτεριά του σε σημείο να ξεχάσει παιδιά, σκυλιά, πρώην μετά το διαζύγιο και να αποφεύγει να πληρώσει τη διατροφή. Με αυτό όμως που δεν είμαστε καθόλου εξοικειωμένοι είναι ένας πρώην στοργικός και γεμάτος αγάπη πατέρας που κόβει ξαφνικά και χωρίς λόγο κάθε δεσμό με τα παιδιά του μετά το διαζύγιο.

Συνεχίζει να πληρώνει τη διατροφή χωρίς να διαμαρτύρεται και στέλνει δώρα στα παιδιά του σε γιορτές και γενέθλια, αλλά σαν παρουσία είναι παντελώς απών. Το φαινόμενο αυτό είναι πολύ πιο διαδεδομένο απ’ όσο νομίζεις και κερδίζει έδαφος καθημερινά. Ο λεγόμενος «μπαμπάς-φάντασμα» έχει τους δικούς του λόγους που φέρεται έτσι. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από αυτούς:


ADVERTISEMENT

  1. Συναισθήματα απώλειας

Χωρίς να θέλω να το παίξω δικηγόρος του διαβόλου, είναι συχνό φαινόμενο για έναν μπαμπά που έχασε την επιμέλεια των παιδιών του στο δικαστήριο, να τον «πονάει» το να τα βλέπει με ραντεβού κάθε δεύτερο σαββατοκύριακο, γι’ αυτό και επιλέγει να εξαφανιστεί εντελώς από τις ζωές τους. Όσο λιγότερο τα βλέπει τόσο λιγότερο υποφέρει.

  1. Συνθήκες

Το διαζύγιο είναι μια οδυνηρή διαδικασία, η οποία συχνά οδηγεί σε πικρία και στεναχώρια, ειδικά εάν οι γονείς χωρίζουν υπό εχθρικές συνθήκες. Απαξιωτικά σχόλια εκ μέρους της μητέρας προς τον πατέρα, ειδικά μπροστά στα παιδιά, ένας πατριός που σχεδόν αντικαθιστά τον πατέρα στις ζωές των παιδιών, λίγο η προκατάληψη του δικαστηρίου υπέρ των μαμάδων και οι ατέλειωτες μάχες για τη διατροφή και την επιμέλεια των παιδιών. Όλα αυτά δημιουργούν μια κατάσταση που κάνει τον πατέρα να προτιμά να απομακρυνθεί παρά να μείνει και να παλέψει. Το βλέπει σαν μια χαμένη μάχη.

  1. Μετεγκατάσταση

Τώρα που τα πράγματα άλλαξαν εντελώς, πρέπει ο μπαμπάς να θέσει τη ζωή του υπό νέες βάσεις. Άλλο σπίτι, άλλη δουλειά ίσως, άλλη πόλη, άλλη χώρα. Ανεξάρτητα από το πόσο ένας πατέρας αγαπά τα παιδιά του, συνήθως δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει κάπου κοντά τους. Η ζωή του άλλαξε εντελώς και ψάχνει τρόπους να τη βελτιώσει. Αναζητά καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες, που μερικές φορές δεν τον αφήνουν να διατηρήσει τακτική επαφή με τα παιδιά του, όσο κι αν το θέλει.


ADVERTISEMENT

  1. Δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση με τις πρώην συζύγους τους

Όταν οι γονείς δεν ζουν πλέον μαζί, πρέπει να συνεργαστούν άψογα και να έχουν εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλο, αν θέλουν η από κοινού επιμέλεια να πάει καλά και να είναι τα παιδάκια τους ευχαριστημένα. Δύσκολο τις περισσότερες φορές, ειδικά μετά από ένα περιπετειώδες διαζύγιο ή μια νομική μάχη. Ως αποτέλεσμα, από το να χαλιέται ο μπαμπάς και να τσακώνεται συνέχεια με την πρώην σύζυγο, διαλέγει το δρόμο της φυγής και της οριστικής απομάκρυνσης εις βάρος δυστυχώς των παιδιών.

  1. Ο νόμος τον εμποδίζει να γίνει ο γονέας που θέλει να είναι

Ένας γονιός που έχασε την επιμέλεια και βλέπει σπάνια τα παιδιά του δεν μπορεί να είναι ο γονιός που θέλει να είναι, ούτε να έχει την επιρροή που θέλει στη ζωή του παιδιού του. Μια επίσκεψη στις τόσες ή ένα Σαββατοκύριακο το μήνα δεν είναι τίποτα. Είναι πιο πολύ επισκέπτης παρά γονιός. Δεν συμμετέχει στις καθημερινές δραστηριότητες του παιδιού του, δεν μπορεί ούτε στο σχολείο να πάει να πάρει τους βαθμούς του και γενικά ο ρόλος του είναι πιο πολύ αυτός του «ψυχαγωγού» παρά του γονέα – ρόλος που δεν καλύπτει ούτε τον πατέρα, ούτε το παιδί.

  1. Οικονομικοί λόγοι

Υπάρχουν και εκείνοι οι πατεράδες που το πηγαίνουν εκβιαστικά. «Εγώ έχω τα λεφτά, εγώ κάνω κουμάντο». Δεν πληρώνουν διατροφή και δεν ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που το διαζύγιο και η εύρεση-επίπλωση ενός νέου σπιτιού, τους «στράγγισε» οικονομικά. Δεν μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους, όπως θέλουν και αυτό τους προκαλεί μεγάλη αμηχανία και ντροπή. Προτιμούν να εξαφανιστούν παρά να νιώθουν υποτιμητικά.

Κάθε περίπτωση από τις παραπάνω έχει 2 πλευρές, σαν το νόμισμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι δεν παρατάνε όλοι τα παιδιά τους και φεύγουν για να περάσουν καλά. Είναι και εκείνοι που έχουν πραγματικούς-σοβαρούς λόγους που αποχωρούν από τις ζωές τους.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ