fbpx

5 συχνά λάθη που κάνουν οι χωρισμένοι γονείς στις υποθέσεις επιμέλειας των παιδιών τους

| 17 Φεβρουαρίου 2020
ADVERTISEMENT

Το διαζύγιο είναι μια αγχωτική και ψυχοφθόρα διαδικασία για όλα τα εμπλεκόμενα μέλη, αλλά ακόμα περισσότερο για ένα παιδί, αφού αυτό υφίσταται κυρίως τις συνέπειες του διαζυγίου κυρίως λόγω του ζητήματος που προκύπτει για την επιμέλειά του.

Λέγοντας επιμέλεια εννοούμε ποιος αναλαμβάνει το παιδί μετά το διαζύγιο και μπορεί να δοθεί σε έναν ή και στους δύο γονείς. Ο έχων την επιμέλεια γονέας φροντίζει για την ανατροφή, τη διατροφή, την υγεία, την εκπαίδευση, τον τόπο διαβίωσης ακόμα και τον προγραμματισμό του χρόνου που το παιδί περνάει με τον άλλο του γονέα, εάν είναι απαραίτητο.


ADVERTISEMENT

Ανεξάρτητα από το πως εξελίσσεται το διαζύγιό σου, υπάρχουν πολλά λάθη που κάνουν οι γονείς όταν διεκδικούν την επιμέλεια των παιδιών τους. Κάποιες φορές μπορεί ο ίδιος/ η ίδια να σαμποτάρεις τον εαυτό σου και να χάσεις κάθε ελπίδα και πιθανότητα για μια καλή έκβαση. Ένας καλός δικηγόρος θα σε γλιτώσει από τα λάθη αυτά και θα σε βοηθήσει να έχεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς.

Τα πιο συχνά λάθη στις περιπτώσεις επιμέλειας είναι:

  1. Αφήνεις το συναίσθημα να σε παρασύρει και χάνεις εύκολα την ψυχραιμία σου, φωνάζεις, απειλείς και κάνεις πράγματα που αργότερα θα χρησιμοποιηθούν εναντίον σου και μπορεί να σου στερήσουν την επιμέλεια, την οποία σε άλλες περιπτώσεις είχες «στο τσεπάκι».
  2. Κατάχρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης: μιλάς ανοιχτά με άσχημο τρόπο για τον/την πρώην σύζυγό σου, του/της ασκείς άσχημη κριτική, προσπαθείς να τον/την ξεφτιλίσεις σε όσους περισσότερους διαδικτυακούς φίλους γίνεται χωρίς να αντιλαμβάνεσαι ότι όλο αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου στο δικαστήριο.
  3. Ξεχνάς ότι πάνω απ’ όλα είναι το παιδί σου. Ο δικαστής και ο κάθε δικαστής αποφασίζει έχοντας προτεραιότητα πάντα το παιδί και το τι είναι καλύτερο για εκείνο και το ίδιο πρέπει να κάνεις και εσύ. Όποια κι αν είναι η σχέση σου με τον άλλο γονιό πρέπει να κοιτάξεις το συμφέρον του παιδιού σου και πόσο καλό του κάνει η αλληλεπίδραση μαζί του. Ακόμα και σε περίπτωση που θες να μετακομίσεις σε άλλη περιοχή, πρέπει να σκεφτείς τον αντίκτυπο που αυτό θα έχει στη ζωή του παιδιού σου.
  4. Χειραγωγείς το παιδί σου και το στρέφεις εναντίον του άλλου γονέα κάνοντάς του μεγάλο κακό. Έτσι μειώνεις τις πιθανότητες να πάρεις εσύ την επιμέλεια.
  5. Αρνείσαι να συνεργαστείς με τον/την πρώην σύζυγο. Όλοι ξέρουμε ότι τα διαζύγια δεν είναι πάντοτε εύκολα ή ευχάριστα αλλά η άρνησή σου να συνεργαστείς με τον/την πρώην σου αντικατοπτρίζει με αρνητικό πάντα τρόπο τις ικανότητές σου ως γονέας. Ανεξάρτητα από το πως αισθάνεσαι για τον/την πρώην οφείλεις να είσαι ανοιχτός/η στο ενδεχόμενο μίας μεταξύ σας συνεργασίας για να βοηθήσετε κυρίως το παιδί σας.

Ένα διαζύγιο μπορεί να γίνει πολύπλοκο και συναισθηματικά οδυνηρό. Αν θες να χειριστείς την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οφείλεις να είσαι ήρεμος/η, λογικός/η και υπεύθυνος/η. Η προσπάθεια εξασφάλισης του καλύτερου δυνατού μέλλοντος για το παιδί σου είναι στόχος του κάθε δικαστηρίου και πρέπει να είναι και δικός σου.


ADVERTISEMENT

Κανένα διαζύγιο δεν είναι εύκολο. Όχι μόνο χωρίζεις από κάποιον/α που αγαπούσες κάποτε πολύ, έχεις και να αντιμετωπίσεις και όσα άλλα προβλήματα προκύπτουν, όπως είναι η επιμέλεια του παιδιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της έντονα αγχωτικής περιόδου ίσως να είναι δύσκολο να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις με καθαρό μυαλό. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο χρειάζεσαι τη βοήθεια ενός καλού δικηγόρου που θα σε βοηθήσει να κερδίσεις την υπόθεση και να διευθετήσεις όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν το διαζύγιό σου. Αφιέρωσε χρόνο στο να βρεις την καλύτερη εκπροσώπηση για την περίπτωσή σου ώστε να ξέρεις ότι έκανες ο, τι μπορούσες για να πετύχεις την καλύτερη διευθέτηση.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ