fbpx

Το δικαστικό σύστημα δεν προστατεύει τις γυναίκες

| 8 Φεβρουαρίου 2019
ADVERTISEMENT

Το διαζύγιό μου έμοιαζε με πολλά από εκείνα που υπογράφονται κάθε μέρα. Δεν υπήρχε ενδοοικογενειακή βία, αλλά μεγάλη δικαστική διαμάχη για την επιμέλεια των παιδιών. Χωρίσαμε ήσυχα χωρίς να βλάψουμε σωματικά τουλάχιστον ο ένας τον άλλον. Συναισθηματικά όμως δεν θα έλεγα το ίδιο.

Πιο πολύ λυπάμαι (το αντιλήφθηκα η ίδια στα τόσα χρόνια που μπαινόβγαινα στα δικαστήρια) γιατί το δικαστικό σύστημα δεν μπορεί να προστατεύσει μία γυναίκα που ο άντρας της πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα και χρησιμοποιεί το νομικό σύστημα για να την τιμωρήσει.


ADVERTISEMENT

Κατά τη γνώμη μου το δικαστικό σύστημα μας βάζει όλους στο ίδιο τσουβάλι. Δικηγόροι, δικαστές, εισαγγελείς, ψυχολόγοι όλοι τους αδυνατούν να στηρίξουν και να υποστηρίξουν μία γυναίκα που παίρνει διαζύγιο και χρειάζεται τη βοήθειά τους ώστε αυτό να διευθετηθεί γρήγορα και πάνω απ’ όλα νόμιμα. Θεωρούν δεδομένο ότι φταις και εσύ όταν υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στο πρώην ζευγάρι και δεν το ψάχνουν περαιτέρω.

Αν έπαιρνα ένα ευρώ για κάθε γυναίκα που μου λέει ότι το δικαστικό σύστημα την έχει απογοητεύσει, θα είχα αγοράσει Πόρσε.

Με ποιους τρόπους το δικαστικό σύστημα αποδεικνύεται ότι δεν προστατεύει τις γυναίκες;


ADVERTISEMENT

  1. Δεν έδωσες διατροφή; Δεν πειράζει

Ένας πατέρας δεν καταβάλει διατροφή ή καταβάλλει μόνο ένα μέρος και ας υπάρχει απόφαση δικαστική και ας έχει την οικονομική δυνατότητα να δώσει. Υποβάλλει μια αίτηση, ότι δεν μπορεί, δεν έχει, πτώχευσε, χρεοκόπησε και τέλος. Θα πληρώσει κάτι λίγα για το δικηγόρο και από κει και πέρα αποφαίνεται το δικαστήριο. 

Τις περισσότερες φορές τη γλιτώνει ακόμα και αν έχει να πληρώσει, αλλά με ψεύτικα έγγραφα αποδεικνύει το αντίθετο. Αν εμφανιζόταν όμως μία μητέρα και έλεγε ότι δεν μπορεί να στηρίξει οικονομικά τα παιδιά της και δεν ξέρει τι να κάνει, το δικαστικό σύστημα δεν θα την προστάτευε με το ίδιο τρόπο που προστατεύει έναν πατέρα. Το πιο πιθανό θα ήταν να της τα έπαιρνε η Πρόνοια. 

  1. Αυξημένα δικαστικά έξοδα

Εάν έχεις εμπλακεί σε διαμάχη για επιμέλεια ή ένα επεισοδιακό διαζύγιο που απαιτεί την παρουσία σου κάθε εβδομάδα στα δικαστήρια, τότε ξέρεις σε χρονοβόρες περιπτώσεις που ο ένας τα φορτώνει στον άλλον και το δικαστήριο άκρη δεν βγάζει, τα πράγματα είναι δύσκολα. Η διαμάχη μπορεί να κρατήσει πολύ καιρό με τα δικαστικά έξοδα να αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Το σωστό θα ήταν τα διαζύγια και οι επιμέλειες να διευθετούνται άμεσα χωρίς να είναι υποχρεωμένη μία μαμά να πληρώσει τα υπέρογκα αυτά ποσά που ζητούνται και συνήθως δεν έχει.

  1. Πάνω απ’ όλα το συμφέρον του παιδιού

Το δικαστικό σύστημα οφείλει να προστατεύει τους γονείς και συνεπώς και τα παιδιά. Υπό αυτή την έννοια πρέπει να εξετάζει ενδελεχώς και τους δύο γονείς – ψυχολογικά, οικονομικά και άλλα – και να αποφασίζει σε ποιον γονέα θα δώσει την επιμέλεια.

Το θέμα είναι πως δεν είναι λίγοι οι γονείς που προκειμένου να κερδίσουν την επιμέλεια των παιδιών τους ενώ οι ίδιοι είναι ανίκανοι, παρουσιάζουν ψευδή στοιχεία εις βάρος του άλλου γονέα, άρα εις βάρος των παιδιών τους. Οι δικαστές, που έχουν ελάχιστη ανοχή σε γονείς που διαμαρτύρονται και γονείς που τους επισκέπτονται κάθε λίγο και λιγάκι προσπαθώντας να τους πείσουν να πάρουν την επιμέλεια, «τρέχουν» την υπόθεση προκειμένου να λυθεί και δεν αφιερώνουν το χρόνο που απαιτείται ώστε να εξετάσουν σωστά και λεπτομερώς την ψυχολογική και ψυχική κατάσταση του κάθε γονέα με μεγάλους χαμένους της υπόθεσης τα παιδιά που λειτουργούν ως παράπλευρες απώλειες.

  1. Περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας

Υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνες των μπαμπάδων που είναι ιδιαίτερα κακοποιητικοί και χρησιμοποιούν μέσα σε όλα το δικαστικό σύστημα για να αποτελειώσουν την πρώην σύζυγο και τα παιδιά τους. Ξεγελούν δικαστές και δικηγόρους «παίζοντάς» το θύματα με αποτέλεσμα τη μέγιστη δυνατή βλάβη σε σύζυγο και παιδιά, τα άτομα δηλαδή που το δικαστήριο οφείλει να βάζει πάνω απ’ όλους και να προστατεύει.

Όταν μία μητέρα προσέρχεται στο δικαστήριο κατηγορώντας τον πρώην της για κακοποίηση δική της και των παιδιών της και οι κατηγορίες της αντιμετωπίζονται με καχυποψία, τότε για τι είδους δικαιοσύνη μιλάμε; Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι οι δικαστές κλείνουν τα αυτιά τους και αρνούνται να ακούσουν τα πράγματα όπως είναι. Πολλές μαμάδες παλεύουν με τα πενιχρά μέσα που διαθέτουν επειδή το δικαστικό σύστημα ακούει αυτά που θέλει να ακούσει και δεν βλέπει αυτά που πρέπει να δει.

Έχω περάσει και εγώ από αυτή τη διαδικασία και ξέρω. Επτά χρόνια μπαινόβγαινα στα δικαστήρια εξαιτίας του πρώην μου. Το μοναδικό άτομο που με βοήθησε ήταν η δικηγόρος μου που ήταν και καλή μου φίλη. Γνώριζε την κάθε λεπτομέρεια του διαζυγίου και με βοήθησε με πολλούς τρόπους.

Πρόσφατα ανέβασε στο Facebook ένα άρθρο σχετικά με κάποιες νομικές αλλαγές που αφορούσαν τα διαζύγια, άρθρο στο οποίο απάντησα και εγώ ζητώντας περαιτέρω λεπτομέρειες. Όλη αυτή η δικαστική περιπέτεια που έζησα εξαιτίας του πρώην μου μου άφησε το κουσούρι να είμαι περίεργη και να μαθαίνω οποιαδήποτε αλλαγή γίνεται. Η απάντησή της; «Σε παρακαλώ. Μην ανακατεύεσαι. Δεν σε αφορά».

Να μην ανακατεύομαι; Δεν με αφορά; Αυτή τη γνώμη έχει για μένα; Ότι ανακατεύομαι και περιπλέκω τη συζήτηση; Μήπως τελικά είμαι εγώ η κακιά της υπόθεσης και δεν το ήξερα;

Τελικά ο πρώην μου την είχε επηρεάσει πολύ περισσότερο απ’ ότι νόμιζα. Έκανε έφεση για να αλλάξει η τελική απόφαση και εγώ κατηγόρησα το δικαστήριο ότι δεν σέβεται τις γυναίκες και μας περιφρονεί. Δεν έφταιγα εγώ για να την πληρώσω. Στο τέλος χρησιμοποίησα όποιο μέσο μπορούσα για να βγει η απόφαση κατά του και να μη με ξαναενοχλήσει ποτέ. Τόλμησα να χρησιμοποιήσω κάθε παραθυράκι του νόμου και το έκανα και στο τέλος κέρδισα. Ίσως λόγω αυτού με βλέπει αρνητικά. Ίσως και να με αντιμετωπίζει ως κάποια που αψήφησε τις εντολές του δικαστή και που κακοποιεί συναισθηματικά τα παιδιά της και τους προκαλεί τρομερά οικονομικά και συναισθηματικά προβλήματα. Δεν ήταν όμως έτσι.

Στο κάτω-κάτω δεν έφταιγα εγώ, αλλά το δικαστικό σύστημα που απέτυχε να με προστατεύσει.

Αν είσαι μητέρα και θες μέσω του δικαστικού σου αγώνα να προστατέψεις τα παιδιά σου, την περιουσία σου και τα νόμιμα δικαιώματά σου, δεν θέλω να σε απογοητεύσω, αλλά οι πιθανότητες δεν είναι και πολύ υπέρ σου.

Πηγή: divorcedmoms.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ