fbpx

Στρατιωτική θητεία: Τί ισχύει με τον νέο νόμο για τα τέκνα μονογονεϊκών και όχι μόνο-ποιοί κάνουν μειωμένη θητεία

ADVERTISEMENT

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ Ν. 4609/2019

Το άρθρο 4 παρ. 6 του Συντάγματος ορίζει ότι «Κάθε Έλληνας που μπορεί να φέρει όπλα είναι υποχρεωμένος να συντελεί στην άμυνα της Πατρίδας, σύμφωνα με τους ορισμούς των νόμων».


ADVERTISEMENT

Υπόχρεοι σε στράτευση είναι όλοι οι Έλληνες από την 1η Ιανουαρίου του έτους κατά το οποίο διανύουν το 19ο έτος έως την 31η Δεκεμβρίου του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το 45ο έτος της ηλικίας τους.  Ως ημερομηνία γέννησης θεωρείται η 1η Ιανουαρίου του έτους με το οποίο καθένας είναι γραμμένος στο οικείο μητρώο αρρένων.

Η διάρκεια της πλήρους θητείας αρχικά ορίζεται 24μηνη, της δε μειωμένης 9μηνη ή 6μηνη. Ωστόσο μπορεί να μεταβάλλεται με απόφαση του εκάστοτε Υπουργού Εθνικής Άμυνας, με ελάχιστο πάντως όριο τους 6 μήνες πλήρους θητείας και τους 3 μήνες μειωμένης. Όσον αφορά τον Κλάδο του Στρατού Ξηράς, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Μεϊμαράκη, από τις 22 Ιουνίου 2009 η πλήρης θητεία είναι 9μηνη, ενώ η μειωμένη 9μηνη είναι 8μηνη. Η μειωμένη 6μηνη παρέμεινε ως είχε.

Όσον αφορά τους Κλάδους του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, από τις 16 Δεκεμβρίου 2003 η πλήρης θητεία είναι 12μηνη. Οι μειωμένες 9μηνη και 6μηνη παρέμειναν ως είχαν. Κατ’ εξαίρεση όμως, με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου, από τις 17 Δεκεμβρίου 2009 η πλήρης θητεία στους δύο αυτούς Κλάδους είναι 9μηνη, ενώ η μειωμένη 9μηνη είναι 8μηνη [η μειωμένη 6μηνη παρέμεινε ως είχε], υπό την κρίσιμη προϋπόθεση να εκπληρωθεί, μετά το πέρας της αρχικής εκπαίδευσης, η υπόλοιπη θητεία εξ ολοκλήρου (αποκλειομένων των αποσπάσεων) σε Μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας που εδρεύουν ή αναπτύσσονται για επιχειρησιακούς λόγους στις περιοχές μόνο της Θράκης, των νήσων Ανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Εξαιρετικές περιπτώσεις αποτελεί η περίπτωση που οι υπόχρεοι έχουν συμπληρώσει το 33ο έτος της ηλικίας τους, οι οποίοι, εφόσον καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και εκπληρώσουν ενόπλως θητεία 20 ημερών, έχουν δικαίωμα εξαγοράς της υπόλοιπης θητείας τους


ADVERTISEMENT

Μειωμένη θητεία

Μπορούν να μεταφερθούν στους υπόχρεους μειωμένης θητείας, εφόσον το επιθυμούν, οι εξής:

Α. 9μηνης / 8μηνης διάρκειας (ανάλογα τον κλάδο)

  • Όλοι οι αδελφοί από τρία ζώντα αδέρφια.
  • Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος γονέα που είναι ανίκανος για κάθε εργασία ή έχει συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας του ή διατελεί σε χηρεία.
  • Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος θανόντος γονέα ή άγαμης μητέρας.
  • Ο πατέρας ενός ζώντος τέκνου.

Β. 6μηνης διάρκειας

  • Όλοι οι αδελφοί από τέσσερα ή περισσότερα ζώντα αδέλφια.
  • Ο μόνος ή μεγαλύτερος γιος του οποίου και οι δύο γονείς είναι ανίκανοι για κάθε εργασία ή έχουν πεθάνει.
  • Ο πατέρας δύο ζώντων τέκνων.
  • Όσοι έχουν σύζυγο ανίκανη για κάθε εργασία.
  • Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
  • Όσοι υπηρέτησαν ενόπλως με στρατιωτική ιδιότητα σε τακτικές ένοπλες δυνάμεις άλλου κράτους, πλην συμμαχικού ή μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών.
  • Όσοι, μετά τη συμπλήρωση του 35ου έτους της ηλικίας τους, αποκτούν την Ελληνική Ιθαγένεια με πολιτογράφηση ή εγγράφονται σε μητρώα αρρένων ως αδήλωτοι επειδή απέκτησαν την Ελληνική Ιθαγένεια λόγω γέννησής τους στο έδαφος της Ελληνικής Επικράτειας.

Γ. 3μηνης διάρκειας

  • Οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν γεννηθεί και διαμένουν έκτοτε μόνιμα στο εξωτερικό.
  • Όλοι οι γιοι ή αδελφοί προσώπου που απεβίωσε κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του, με οποιαδήποτε ιδιότητα, στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στα Σώματα Ασφαλείας και εξαιτίας αυτής.
  • Όλοι οι γιοι ή αδελφοί προσώπου που απεβίωσε ή τραυματίσθηκε εξαιτίας τρομοκρατικής ενέργειας.

**Τέκνα άγαμης μητέρας είναι όσα αποκτήθηκαν από μητέρα που δεν έχει συνάψει γάμο και εξακολουθεί να είναι άγαμη, καθώς και όσα αποκτήθηκαν εκτός γάμου από μητέρα, η οποία διατελεί σε διάζευξη . Συγκεκριμένα, όπως έκρινε και το ΣΤΕ με την απόφαση 2814/2011, η μητέρα θα πρέπει να είναι ήδη χωρισμένη πριν από την απόκτηση του τέκνου, προκειμένου το τέκνο που θα αποκτήσει στη συνέχεια να είναι εκτός γάμου, Από τη γέννηση του εκτός γάμου τέκνου μέχρι και την καταταγή του τέκνου για εκπλήρωση της στρατιωτικής του θητείας, θα πρέπει η μητέρα να μην συνάψει γάμο, προκειμένου το τέκνο να ενταχθεί στην κατηγορία της μειωμένης θητείας ως τέκνο άγαμης μητέρας.

Να σημειωθεί πως για τα τέκνα διαζευγμένων γονέων δεν υπάρχει κάποια εξειδικευμένη πρόβλεψη στο νόμο. Παρ’ όλα αυτά, εντάσσονται στις κατηγορίες μειωμένης θητείας ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, ανεξαρτήτου αν όλα τα τέκνα έχουν αποκτηθεί από τους ίδιους γονείς ή από την ίδια μητέρα και διαφορετικό πατέρα ή από τον ίδιο πατέρα και διαφορετική μητέρα. Συγκεκριμένα, αν πρόκειται για τρία (3) τέκνα τότε εκτίουν 8μηνης διάρκειας θητεία ενώ αν από (4) τέσσερα τέκνα και πάνω εκτίουν 6μηνης διάρκειας θητεία.

Συχνά εμφανίζεται στην πράξη για πολλά τέκνα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για παιδιά διαζευγμένων γονέων ή πολυτέκνων κτλ,  ο προσδιορισμός του τόπου εκπλήρωσης της θητείας τους σε σώματα τα οποία βρίσκονται στην μεγαλόνησο της Κύπρου. Αφενός υπάρχουν ορισμένοι που επιθυμούν τη μετάβαση στο μέρος αυτό κατάταξής τους, λόγω του αυξημένου χρηματικού ποσού που λαμβάνουν και του διαφορετικού τρόπου ζωής, και αφετέρου υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι για προσωπικούς και άλλους λόγους επιθυμούν την αλλαγή της κατάταξής τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη διαδικασία που ακολουθείται οι υποψήφιοι κατάταξης στο εξωτερικό, πριν από τη μετάβασή τους θα πρέπει να περάσουν από τη διαδικασία ειδικής επιτροπής όπου εκεί τους δίνεται η δυνατότητα να δηλώσουν την επιθυμία τους για μετάβαση ή όχι στον προορισμό. Σε περίπτωση μη επιθυμητής εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας στο συγκεκριμένο μέρος, είναι εφικτή η έκθεση λόγων που τους εμποδίζουν να μεταβούν εκεί, όπως προσωπικοί, οικογενειακοί, λόγοι υγείας κτλ.

Καταλήγοντας, με τις πρόσφατες αυτές αλλαγές είναι εμφανής η προσπάθεια του ελληνικού κράτους, αλλά και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας, να προφυλάξει με κάθε τρόπο τις ευπαθείς και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Λαμβάνονται μέτρα προκειμένου να διευκολύνονται οι υποχρεώσεις των αρρένων  ως προς την στρατιωτική τους θητεία, τόσο ως προς τη χρονική διάρκεια η οποία μεταβάλλεται ανάλογα με τις περιστάσεις, όσο και του τόπου κατάταξής τους. Το κράτος συνεπώς εκπληρώνει το καθήκον του ως προστάτη των πολιτών του.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ