fbpx

Συνεπιμέλεια: Δικαστική απόφαση όρισε εναλλάξ διαμονή τέκνου εκτός γάμου-φώναζαν το παιδι με άλλο όνομα ο καθένας

| 30 Οκτωβρίου 2023
ADVERTISEMENT

Στην απόφαση ορίζεται ότι από την 1η-8η ημέρα κάθε μήνα και από 15η έως 22η το παιδί θα διαμένει με τον πατέρα του και τις υπόλοιπες μέρες με τη μητέρα του.

Στην έκδοση μιας απόφασης-“σταθμού” για τα ελληνικά νομολογιακά δεδομένα, προχώρησε το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, το οποίο στα πλαίσια του νόμου για τη συνεπιμέλεια, αποφάσισε εναλλάξ διαμονή του τέκνου εκτός γάμου στις οικίες των δυο γονέων του.

Συνεπιμέλεια: Το χρονικό της υπόθεσης

Η υπόθεση αφορούσε δυο πρώην συντρόφους με παιδί εκτός γάμου, το οποίο είχε αναγνωριστεί από τον πατέρα και αρχικά είχε υπογράφει μεταξύ τους πρακτικό διαμεσολάβησης το 2020 που όριζε μεταξύ άλλων ότι η γονική μέριμνα και η επιμέλεια θα ασκείται στο σύνολο της από τη μητέρα.


ADVERTISEMENT

Μετά τις αλλαγές που επήλθαν στο οικογενειακό δίκαιο το 2021 και με “όπλο” τον ισχυρισμό του πατέρα ότι το παιδί επιθυμεί περισσότερο χρόνο μαζί του και η μητέρα «διαταράσσει τη συναισθηματική σχέση τους, με σκοπό την αποξένωση και δεν ενημερώνει για σοβαρά θέματα υγείας του παιδιού», ο πατέρας κατέθεσε αίτηση με την οποία ζητούσε την από κοινού γονική μέριμνα και την ανάθεση της επιμέλειας στον ίδιο ή και στους δυο από κοινού με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας, αλλά και την από κοινού λήψη απόφασης για σοβαρά θέματα υγείας, θρησκείας και εκπαίδευσης.

Το τεσσάρων ετών σήμερα παιδάκι παραμένει αβάπτιστο καθώς αντικείμενο της διαφωνίας μεταξύ των δύο γονέων ήταν το όνομα που θα δοθεί. Η έριδα μεταξύ των δύο γονιών είχε ως αποτέλεσμα η μητέρα, οι συγγενείς της και το σχολικό περιβάλλον να αποκαλούν το παιδί με ένα όνομα επιλογής της μητέρας -το οποίο όμως δεν είχε συμφωνηθεί με τον πατέρα-, ενώ από το οικογενειακό περιβάλλον του πατέρα να προσφωνεί το παιδί με διαφορετικό όνομα για να τιμηθεί ο παππούς από την πατρική γραμμή. Το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, έλυσε τη διαμάχη μεταξύ των γονιών και αποφάσισε να δώσει στο παιδί και τα δύο ονόματα.

Η εναλλάξ διαμονή του τέκνου

Το δικαστήριο από την εξέταση των κρίσιμων στοιχείων της υπόθεσης διαπίστωσε πως το παιδί «έχει αναπτύξει ισχυρό συναισθηματικό δεσμό με τον πατέρα του, με τον οποίο έχει συστηματική επικοινωνία και όποιος το περιβάλλει με στοργή και αγάπη και έχει την ψυχική διάθεση να ασχοληθεί συστηματικά με την ανατροφή του».


ADVERTISEMENT

«Ενόψει της καταλληλότητας και των δύο γονέων και της θέλησης τους να ασχοληθούν συστηματικά με το τεκνό τους, το δικαστήριο κρίνει, ότι δεν υπάρχει λόγος να παρεκκλίνει από τη ρύθμιση του άρθρου 1515 ΑΚ, το οποίο καθιερώνει ως νόμιμο σύστημα την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας στην περίπτωση που το τεκνό έχει αναγνωριστεί εκουσίως από τον πατέρα και ότι το συμφέρον του ανήλικου τέκνου των διαδίκων, επιβάλλει να ασκείται η γονική μέριμνα αυτού στο σύνολο της από τους δύο γονείς, από κοινού, προκειμένου να επιτευχθεί σύσφιξη των σχέσεων του και με τους δύο γονείς, να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ψυχικής αποξένωσης τους και να διατηρηθεί και ενισχυθεί ο μεταξύ αυτού και αμφοτέρων των γονέων ψυχικός δεσμός, με σκοπό την ψυχοπνευματική ανάπτυξή του» έκρινε το δικαστήριο.

Συνεπιμέλεια: “Στόχος η ουσιαστική συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή του τέκνου”

Κατά την εξέταση της υπόθεσης αποδείχθηκε ότι το προηγούμενο της συζήτησης της αίτησης διάστημα η μητέρα δεν ενημέρωνε τον πατέρα για σημαντικά θέματα υγείας του παιδιού, αρνούνταν να γνωστοποιήσει τα στοιχεία του παιδιάτρου ή να τον πληροφορήσει για εμβολιασμούς και ιατρικές εξετάσεις. «Με την ανάθεση της γονικής μέριμνας και στους δύο γονείς, θα εξασφαλιστεί η ουσιαστική συμμετοχή του πατέρα στην ανατροφή του τέκνου του, οποίος θα μπορεί όχι μόνο να ενημερώνεται, αλλά και να αποφασίζει από κοινού με τη μητέρα για τα θέματα υγείας και όλα τα ζητήματα της επιμέλειας του ανήλικου τέκνου» τονίζεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Η απόφαση ορίζει ότι από την 1η-8η ημέρα κάθε μήνα και από 15η έως 22η το παιδί θα διαμένει με τον πατέρα του και τις υπόλοιπες μέρες με τη μητέρα του. Ανάλογα ρυθμίστηκαν και οι εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και οι καλοκαιρινές διακοπές, ενώ προβλέφθηκε ποινή 500 ευρώ και προσωπική κράτηση ενός μηνός σε βάρος του γονέα που δεν θα τηρεί την απόφαση.

«Πρόκειται για πρωτοποριακή απόφαση καθώς περιέχει το σύνολο των τομών που έφερε το νέο νομοθετικό καθεστώς. Με την παλαιότερη νομοθεσία ο πατέρας τέκνου γεννημένου χωρίς γάμο στερούταν τη γονική μέριμνα, παρά την αναγνώριση του παιδιού ως νόμιμου τέκνου του, εκτός εάν η μητέρα συναινούσε προς τούτο. Με το νέο νομοθετικό status που ισχύει από 16-9-2021, ο πατέρας με την αναγνώριση του τέκνου αυτομάτως ασκεί και τη γονική μέριμνα. Η υπ’ αριθμ. 9498/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών ανέθεσε την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας στους γονείς, αλλά διέταξε και τη συνεπιμέλεια με το σύστημα της εναλλασσόμενης κατοικίας στην ουσία της» δήλωσε στον «ΕΤ» ο νομικός παραστάτης του πατέρα Γεώργιος Λιανουλόπουλος.

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ