fbpx

Ο πατέρας του παιδιού μου, το αναγνώρισε με πίεση δική μου και τώρα απαιτεί να πάρει το επίθετό του

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας!

Κράτησα μόνη μου τον γιο μου και τώρα έχει φτάσει 4 χρόνων.. ο πατέρας μετά από πίεση δική μου κ τεστ dna αναγνώρισε το τέκνο με συμβόλαιογραφικη πράξη όταν ήταν περίπου 8 μηνών αλλά πήρε το επίθετο της μητέρας διότι δεν ήθελε να έχει το επώνυμο του .


ADVERTISEMENT

Tώρα στα 4 απειλεί πώς θέλει να πάρει το δικό του επιθέτο. Μπορεί να πάρει το επίθετο του πατέρα δικαστικά εφόσον έχει υπογράψει ο ίδιος ότι θα έχει το επίθετο τής μάνας μετά από 3 χρόνια περίπου;

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Από τα πραγματικά περιστατικά που παρατίθενται, ευλόγως συνάγεται πως το τέκνο σας γεννήθηκε εκτός γάμου και αναγνωρίστηκε κατόπιν εκούσια με συμβολαιογραφική πράξη. Το άρθρο 1484 ΑΚ θεσπίζει την πλήρη εξομοίωση των τέκνων χωρίς γάμο με γεννημένα σε γάμο παιδιά. Αυτή η εξομοίωση έχει αναδρομική ισχύ (ανατρέχει στον χρόνο γέννησης του τέκνου) και δημιουργείται πλήρης συγγενικός δεσμός με τον πατέρα και τους συγγενείς του. Με την αναγνώριση του τέκνου, κατά το 1515 ΑΚ, ο πατέρας αποκτά την γονική μέριμνα του τέκνου την οποία ασκεί από κοινού με την μητέρα.

Το τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο των γονέων του και δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί λαμβάνει το επώνυμο της μητέρας (κατ’ άρθρο 1506 παρ.1 εδαφ.α ΑΚ). Αν γίνει αναγνώριση (εν προκειμένω εκούσια) ο νόμος δίνει δυνατότητα στον ένα γονέα ή και στους δύο ή σε επίτροπο (αν έχει οριστεί τέτοιος) μέσα σε προθεσμία ενός έτους από την ολοκλήρωση της αναγνώρισης να προσθέσουν με αμετάκλητη δήλωση στον ληξίαρχο το πατρικό επώνυμο στο επώνυμο του τέκνου (άρθρο 1506 παρ.3 εδ.α ΑΚ). Αλλά και το τέκνο μπορεί να προσθέσει το πατρικό επώνυμο μέσα σε ένα έτος από την ενηλικίωσή του.

Αν ωστόσο παρέλθει η ανωτέρω προθεσμία η προσθήκη του πατρικού επωνύμου γίνεται κατά την διαδικασία που προβλέπεται στο ΝΔ 2573/1953, εφόσον το τέκνο ή ο νόμιμος αντιπρόσωπός του επικαλεστούν κάποιο σοβαρό λόγο.

Φαίνεται πως στην κρισιολογούμενη περίπτωση έχει παρέλθει η προθεσμία που θέτει ο νόμος για την μεταβολή του επωνύμου του παιδιού. Και πλέον μπορεί να γίνει μόνο δια της διοικητικής οδού και εφόσον προκύπτει σοβαρός λόγος προς τούτο.

Σε κάθε περίπτωση συνιστούμε την απεύθυνση σε δικηγορικό γραφείο με εξειδίκευση σε ζητήματα οικογενειακού δικαίου, ώστε να ενημερωθείτε πλήρως κι εμπεριστατωμένα για το εν λόγω ζήτημα και τα δικαιώματα που σας παρέχει ο νόμος ως συνασκούσα την επιμέλεια.

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Ραβινέ 17 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ