fbpx

Μονογονείς νοσηλευτές: Έχουν το δικαίωμα να απαλλάσσονται από τις βάρδιες;

| 22 Νοεμβρίου 2018
ADVERTISEMENT

Ύστερα από ερώτημα μόνης μαμάς νοσηλεύτριας σχετικά με το αν υπάρχει διάταξη που να επιτρέπει απαλλαγή των μονογονέων νοσηλευτών από τις βάρδιες, η δικηγόρος μας κυρία Πέγκυ Καραγιάννη, απαντά.

Η διάταξη του άρθρου 2 του Προεδρικού Διατάγματος 88/1999 («Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας»), που εκδόθηκε σε συμμόρφωση με την Οδηγία 93/104/ΕΚ, ορίζει ότι η «εργασία κατά βάρδιες» ή το λεγομένο «κυκλικό ωράριο» είναι «κάθε μέθοδος οργάνωσης της ομαδικής εργασίας, κατά την οποία οι εργαζόμενοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον στις ίδιες θέσεις εργασίας με ορισμένο ρυθμό, περιλαμβανομένου του ρυθμού περιτροπής, και η οποία μπορεί να είναι συνεχής ή ασυνεχής, πράγμα το οποίο υποχρεώνει τους εργαζόμενους να επιτελούν μια εργασία σε διαφορετικές ώρες, σε μια δεδομένη περίοδο ημερών ή εβδομάδων».

Απαλλαγή από το κυκλικό ωράριο προβλέπει το άρθρο 9 του Προεδρικού Διατάγματος 88/1999, σύμφωνα με το οποίο ο εργαζόμενος κατά τη νύχτα δύναται να απαλλαγεί από την υποχρέωση παροχής νυχτερινής εργασίας, μετακινούμενος σε θέση ημερήσιας εργασίας, αν αποδειχθεί από ιατρικές εξετάσεις ότι πάσχει από προβλήματα υγείας οφειλόμενα στη νυχτερινή εργασία και το άρθρο 7 του Προεδρικού Διατάγματος 176/1997 («Μέτρα για τη βελτίωση της ασφάλειας και της υγείας κατά την εργασία των εγκύων, λεχώνων και γαλουχουσών εργαζομένων»), που εκδόθηκε σε συμμόρφωση με την Οδηγία 92/85 ΕΟΚ, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενες γυναίκες που εγκυμονούν, γαλουχούν ή είναι λεχώνες απαλλάσσονται από την υποχρέωση παροχής εργασίας κατά τη νύχτα, μετακινούμενες σε αντίστοιχη θέση ημέρας, εφόσον υποβάλουν ιατρικό πιστοποιητικό που βεβαιώνει την ανάγκη λήψης αυτού του μέτρου για λόγους που αφορούν στην ασφάλεια και την υγεία τους.


ADVERTISEMENT

Περαιτέρω έχει υποστηριχθεί και από την Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος ότι εξαίρεση από το κυκλικό ωράριο θα μπορούσε να ισχύσει και στις περιπτώσεις των υπαλλήλων που κατέχουν θέσεις ευθύνης, είναι δηλαδή διευθυντές, τομεάρχες ή τμηματάρχες, οι οποίοι δέον όπως εκτελούν πρωινή βάρδια χάριν της εύρυθμης λειτουργίας της υπηρεσίας ή του τμήματος που προΐστανται.

Από πληθώρα διεθνών και ευρωπαϊκών συμβατικών κειμένων αλλά και από τη διάταξη 21 παρ 1 του Συντάγματος , η οποία ορίζει ότι «Η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία τελούν υπό την προστασία του Κράτους» κατοχυρώνεται η προστασία της οικογένειας, της μητρότητας και της παιδικής ηλικίας και η εξασφάλιση της αξιοπρεπούς ανατροφής των παιδιών, η οποία ανάγεται κατά πάγια νομολογία των ελληνικών δικαστηρίων σε λόγο δημοσίου συμφέροντος. Σκοπός των διατάξεων αυτών είναι να δύναται ο γονέας να ασχοληθεί με το παιδί του, χωρίς δυσμενείς συνέπειες στην επίσης προστατευόμενη επαγγελματική του ζωή και σε αρμονία με αυτήν. Θεμελιώδης αρχή δε του κοινοτικού δικαίου είναι η αρχή της συμφιλιώσεως μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, που αποτελεί φυσικό συμπλήρωμα της αρχής της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η μοναδική περίπτωση που κατοχυρώνεται νομοθετικά εξαίρεση από το κυκλικό ωράριο είναι αυτή που προβλέπεται για τους γονείς μονογονεϊκών οικογενειών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ειδικότερα σύμφωνα με το άρθρο 2 της υπ’ αρ. Φ. 400/32/82424Σ.343/27-05-2001 Απόφασης του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, η οποία φέρει τον τίτλο «Διοικητικά και άλλα ευεργετικά μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα και οξέα κοινωνικά προβλήματα» (ΦΕΚ Β 1139/03-06-2011), γονείς μονογονεϊκών οικογενειών που ασκούν τη γονική μέριμνα ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου εκτελούν μόνο υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση.

Κατά την προσωπική μου άποψη, υπό το φως των ανωτέρω διατάξεων και με σκοπό την προστασία της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας που κατοχυρώνεται σε αυξημένης τυπικής ισχύος νομοθετικά κείμενα, παρόλο που δεν υπάρχει ρητή νομοθετική διάταξη για την απαλλαγή του Νοσηλευτή- μονογονέα από το κυκλικό ωράριο σας συμβουλεύω να απευθυνθείτε στον οικείο Προϊστάμενο, ζητώντας προσαρμογή του ωραρίου σας σε περιορισμένη έκταση ή ακόμη και εξαίρεση, εκθέτοντας του λόγους σας εγγράφως.


ADVERTISEMENT

Σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση για εξαίρεση ή απαλλαγή από το κυκλικό ωράριο εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια του οικείου Προϊσταμένου, ο οποίος θα πρέπει να συνεκτιμήσει τις ανάγκες των λοιπών νοσηλευτών του Νοσοκομείου και τις ανάγκες της Υπηρεσίας σας.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ