fbpx

Μετοίκηση με το παιδί σε άλλη πόλη: Πότε είναι παράνομη και πότε ΔΕΝ μπορεί να την εμποδίσει ο άλλος γονιός;

ADVERTISEMENT

ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ – ΤΟ ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ 1519 Α.Κ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόσφατη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Α 148/31.7.2020) του Νόμου 4714/2020 με τον οποίο προστίθεται το άρθρο 1519 στον Αστικό Κώδικα το οποίο έχει ως εξής:


ADVERTISEMENT

“ Μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο.”

Αναφορικά με την νέα διάταξη, προβλέπεται πως μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς, ενώ παράλληλα το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο.

Κατά την ερμηνεία της διάταξης αλλά και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του Νόμου αντικείμενο της ρύθμισης δεν είναι οποιαδήποτε μετακίνηση αλλά αυτή η μετακίνηση που θα επηρεάζει την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια ήτοι του πατέρα (σε ποσοστό 98%).

Αναμένεται να αποκρυσταλωθεί με την Νομολογία που θα δημιουργηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ότι “τέτοια” μεταβολή που επηρεάζει ουσιωδώς το δικαίωμα επικοινωνίας είναι η μετακίνηση σε άλλη πόλη ή χώρα και όχι η μετακίνηση εντός της πόλης που ήδη κατοικεί το τέκνο με τον ασκούντα την επιμέλεια γονέα του..


ADVERTISEMENT

Σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων θα επιλαμβάνεται το Δικαστήριο το οποίο θα κρίνει με βάση το συμφέρον του τέκνου αφού σταθμίσει όλα τα δεδομένα της εκάστοτε υπόθεσης. Φυσικά τα Δικαστήρια θα κρίνουν κατά περίπτωση (in concreto) λαμβάνοντας υπόψιν το σύνολο των παραμέτρων όπως χιλιομετρική απόσταση, συγκοινωνιακές συνδέσεις, υποχρεώσεις και επαγγελματική ευελιξία των γονέων και άλλα.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αναφέρεται στον αιτιολογική έκθεση του Νόμου ότι η αλλαγή αυτή γίνεται σε συμμόρφωση με την οδηγία CM/Rec (2015)4 του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η νέα αυτή διάταξη αποτελεί τμηματική διευθέτηση ενός χρόνιου ζητήματος που ήθελε τον ασκούντα την αποκλειστική επιμέλεια γονέα να αποφασίζει μόνος για τον τόπο κατοικίας του τέκνου και μάλιστα χωρίς οριστική δικαστική απόφαση ήτοι ακόμα και με μια σύντομη και εκ της φύσεως της πρόχειρη προσωρινή διαταγή. Η παρούσα νέα διάταξη θα αποτελέσει μαζί με το πολυαναμενόμενο Νόμο για την συνεπιμέλεια το νέο πλαίσιο βάσει του οποίου θα ρυθμίζεται το ζήτημα της από κοινού άσκησης της επιμέλειας των τέκνων μετά την διάσπαση του κοινού βίου των γονέων τους.

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ