fbpx

Επικοινωνία του παιδιού με τον άλλον γονιό σε συνθήκες κορονοϊού και τί ορίζει ο νόμος: Απαντήσεις σε ερωτήματά σας

ADVERTISEMENT

Τα πρόσφατα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας έχουν αναδείξει διάφορα προβλήματα στις ήδη προβληματικές σχέσεις των διαζευγμένων ή εν διαστάσει ζευγαριών.

Το δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το ανήλικο τέκνο, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ο πατέρας, ρυθμίζεται με δικαστική απόφαση ή συμφωνία των συζύγων στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου ή με πρακτικό διαμεσολάβησης. Καθώς  οι εξαιρετικές συνθήκες που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη στις δικαστικές αποφάσεις ή κάποια ρήτρα στις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες.


ADVERTISEMENT

Η επικοινωνία γονέα και ανήλικου τέκνου δεν περιλαμβάνεται στις απαγορευμένες μετακινήσεις, ούτε προβλέπεται αναστολή της, λόγω των πρόσφατων μέτρων απαγόρευσης μετακίνησης των πολιτών.

Επομένως στα εύλογα ερωτήματα των γονέων που ασκούν την επιμέλεια που συνήθως είναι οι μητέρες αλλά και εκείνων που είναι φορείς του δικαιώματος επικοινωνίας που συνήθως είναι οι πατεράδες συμβουλεύουμε :

  • Μην αυθαιρετείτε ως προς την τήρηση των επιβαλλομένων από τη δικαστική απόφαση ή τη συμφωνία του συναινετικού διαζυγίου ή το πρακτικό διαμεσολάβησης.
  • Αναζητήστε υπεύθυνες συμβουλές από δικηγόρο πριν υλοποιήσετε την απόφαση σας για τη μονομερή απαγόρευση της επικοινωνίας γονέα -ανήλικου παιδιού. Αλλιώς κινδυνεύετε να βρεθείτε με την κατηγορία της μη τήρησης δικαστικής απόφασης ή υπόχρεοι χρηματικής ποινής ή προσωπικής κράτησης, όταν η κατάσταση θα έχει ομαλοποιηθεί.
  • Τα δικαστήρια βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας και δεν κατατίθενται αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και αιτήματα χορήγησης προσωρινής διαταγής, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων, τις οποίες κρίνει κατά περίπτωση ο Β’ Πρόεδρος Υπηρεσίας. Γι αυτό ενεργείτε λογικά και όχι καταχρηστικά και μέσα στα επιβαλλόμενα από την καλή πίστη πλαίσια .
  • Συζητήστε ως γονείς, ως προς τα μέτρα ασφαλείας που θα ήταν καλό να λάβετε για το παιδί σας αλλά και για εσάς του ίδιους, αφού περισσότερο ευάλωτοι είναι οι μεγαλύτεροι, άρα οι γονείς και λιγότερο το παιδιά.
  • Ανταλλάξτε μηνύματα  μέσω sms ή e-mail στα οποία θα καταγράψετε τις μικροαλλαγές που μεταξύ σας συμφωνήσατε λόγω των έκτακτων συνθηκών,για να αποφευχθούν παρερμηνείες προκειμένου να είναι απολύτως σαφές τι έχει συμφωνηθεί.
  • Στείλτε γραπτώς τις επιφυλάξεις σας, τα στοιχεία που τις αποδεικνύουν, τους λόγους που καλό θα είναι να συμφωνηθούν μεταξύ σας μικροαλλαγές  και συμφωνείστε ότι αυτές θα έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ.
  • Εάν παρά τα ανωτέρω εμπίπτετε σε κάποια “εξαιρετική περίπτωση” απευθυνθείτε σε ένα δικηγόρο, ο οποίος θα συντάξει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής, η κατάθεση του οποίου όπως και η αποδοχή ή απόρριψη του θα κριθούν από τον Πρόεδρο Υπηρεσίας, δηλαδή από το δικαστή.
  • Χρησιμοποιείστε τα μέσα εξ αποστάσεως επικοινωνίας που υπάρχουν Skype, Facebook, Google Hangouts κλπ για να διευκολύνεται το γονέα αυτό να έρθει σε επαφή με το παιδί του.

Αναφορικά με τα ειδικότερα ερωτήματα σας  θα συμβουλεύαμε τα εξής  :

  1. καλησπέρα, με βάση τα νέα δεδομένα περι καθολικής απαγόρευσης κυκλοφοριας, προβλέπεται μετακινηση γονέων χωρισμένων, σε διασταση κ.α.  Το ερώτημά μου είναι, σε περίπτωση που ο πατέρας είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών (το παιδι κι εγω στη Θεσσαλονίκη) και ταξιδευει με ΚΤΕΛ και επιπλέον την τελευταια εβδομάδα συνοδεύει τον πατέρα του σε νοσοκομείο για λόγους υγείας, πρόβλέπεται κάτι?  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    Στην περίπτωση που οι γονείς κατοικούν σε διαφορετικές πόλεις και το δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα πραγματοποιείται με μετακίνηση του γονέα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως  αναφέρεται σε ερώτημα σας, που ο πατέρας είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών ( και το παιδί και η μητέρα από τη Θεσσαλονίκη) και ταξιδεύει με ΚΤΕΛ και επιπλέον την τελευταία εβδομάδα συνοδεύει τον πατέρα του στο νοσοκομείο για λόγους υγείας απαντούμε ότι η επικοινωνία γονέα και ανήλικου τέκνου δεν περιλαμβάνεται στις απαγορευμένες μετακινήσεις, ούτε προβλέπεται αναστολή της, λόγω των πρόσφατων μέτρων απαγόρευσης μετακίνησης των πολιτών. Αντιθέτως η δήλωση μετακίνησης προβλέπει ως ειδικό λόγο μετακίνησης με κωδικό Νο 5 τη μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις . Επομένως δεν προβλέπεται τίποτα διαφορετικό γι αυτή την περίπτωση.Όμως  συζητείστε ως γονείς, ως προς τα μέτρα ασφαλείας που θα ήταν καλό να λάβετε πρωτίστως για εσάς τους  ίδιους αλλά και για το παιδί σας , αφού περισσότερο ευάλωτοι είναι οι μεγαλύτεροι, άρα οι γονείς και λιγότερο το παιδιά.Στείλτε  γραπτώς με  sms ή e-mail  στον πατέρα  τις επιφυλάξεις σας για την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του. Η συνοδεία του πατέρα από το παιδί σε νοσοκομείο  για λόγους υγείας του πατέρα δεν περιλαμβάνεται στους επιτρεπόμενους λόγους μετακίνησης  του παιδιού εκτός της οικίας του πατέρα.
  2. Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με την επικοινωνία με τον πατέρα λογω της κατάστασης με τον κορωνοϊό. Το παιδί, εγώ κ οι γονείς μου μένουμε όλοι μαζί κ ανήκουμε όλοι σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Μπορώ να μη δώσω τη μικρή για λίγο για να μην έχουμε άλλα θέματα και κινδυνέψουμε όλοι; (έχει επικοινωνία μόνο κάποιες ώρες, 1ο & 3ο Σαββατοκύριακο, 4ώρες το Σάββατο κ 4ώρες την Κυριακή), Ευχαριστώ 

    Στο ερώτημα εάν το παιδί και η ασκούσα την  επιμέλεια μητέρα  και η οικογένεια της μένουν όλοι μαζί και  ανήκουν  όλοι σε  ευπαθή ομάδα και επομένως εάν η μητέρα μπορεί να μην δώσει την κόρη της για επικοινωνία για λίγο  στον πατέρα προκειμένου να μην κινδυνέψουν όλοι,  η απάντηση είναι ότι καταρχήν δεν έχει δικαίωμα η μητέρα να αποφασίσει  μονομερώς την απαγόρευση επικοινωνίας του πατέρα με την ανήλικη κόρη του. Γι αυτό στείλτε  γραπτώς με e-mail ή sms στον πατέρα  τις επιφυλάξεις σας για την άσκηση του δικαιώματος επικοινωνίας του, τα στοιχεία που τις αποδεικνύουν, δηλαδή τα έγγραφα που αποδεικνύουν  τους λόγους υγείας  που επικαλείστε και προσπαθήστε  να συμφωνήσετε με τον πατέρα  μικροαλλαγές  διαβεβαιώνοντας τον  ότι  αυτές θα έχουν περιορισμένη χρονική ισχύ.

  3. Καλησπέρα. Η πρώην συζυγος του συντρόφου μου προφασιζόμενη τον κορονοιο του απαγορεύει να βλέπει τις κόρες του όπως κ δεν τήρησε τη συμφωνία για να τις παίρνει τα σΚ ενώ η ίδια καλεί συνεχώς σπίτι τους δικούς της συγγενείς. Μπορεί να κάνει κάτι; 

    Στην περίπτωση που η μητέρα που έχει την επιμέλεια του ανήλικου παιδιού χρησιμοποιεί τον κορονοϊό ως πρόφαση για να παρεμποδίσει το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα, όπως στο ερώτημα σας στο οποίο η πρώην σύζυγος του συντρόφου σας προφασιζόμενη τον κορονοϊό του απαγορεύει να βλέπει τις κόρες του, όπως και δεν τήρησε τη συμφωνία για να τις παίρνει τα Σαββατοκύριακκα, ενώ η ίδια καλεί συνεχώς σπίτι τους δικούς της συγγενείς και εάν ο πατέρας μπορεί να κάνει κάτι, θα πρέπει η μητέρα να μην αυθαιρετεί αλλιώς κινδυνεύει να βρεθεί με την κατηγορία της μη τήρησης δικαστικής απόφασης εάν υπάρχει δικαστική απόφαση ή υπόχρεη σε χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση εφόσον υπάρχει συμφωνία, η οποία εφόσον περιλαμβάνεται στη συμβολαιογραφική πράξη συναινετικής λύσης του γάμου,είναι τίτλος εκτελεστός με συνέπειες για εκείνον που παρεμποδίζει την επικοινωνία.

  4. Γειά σας,πρόσφατα πληροφορήθηκα πως ο πρώην άνδρας μου επισκέφτηκε το εξωτερικό,δυστυχώς όχι απο τον ίδιο καθώς το υπέκρυψε, ισχυρίζεται πως έχουν περάσει οι μέρες κατ’οικον περιορισμού (14) τις οποίες επέβαλε η κυβέρνηση σε όσους εισήλθαν στην χώρα θεωρώ όμως πως ψεύδεται.
    Πως μπορώ να το επιβεβαιώσω ?

    Στην περίπτωση που ο γονέας που είναι φορέας του δικαιώματος επιμέλειας μπορεί να έχει επιστρέψει από το εξωτερικό και παραταύτα να μην επιθυμεί να τηρήσει την καραντίνα, όπως στην περίπτωση που πληροφορηθήκατε ότι  ο πρώην σύζυγος σας επισκέφθηκε το εξωτερικό, δυστυχώς όχι από τον ίδιο καθώς εκείνος το απέκρυψε και ισχυρίζεται πως έχουν περάσει οι μέρες του κατ’ οίκον περιορισμού (14) τις οποίες επέβαλλε η κυβέρνηση σε όσους εισήλθαν στη χώρα αλλά θεωρείτε ότι ψεύδεται και πως μπορείτε να το επιβεβαιώσετε, στην περίπτωση αυτή ο γονέας που έχει δικαίωμα επικοινωνίας είναι υποχρεωμένος  εκ του νόμου να βρίσκεται σε καραντίνα και δεν έχει δικαίωμα φυσικής επικοινωνίας με κανένα πρόσωπο περιλαμβανομένου και του παιδιού με συνέπεια στην περίπτωση αυτή  είναι υποχρεωμένος να μην ασκήσει το δικαίωμα της δια ζώσης επικοινωνίας. Εάν υπάρχουν αμφιβολίες για το χρόνο ταξιδιού διατυπώστε τις επιφυλάξεις σας  γραπτά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ζητείστε να σας στείλει το εισιτήριο, η άλλο έγκυρο και ασφαλές αποδεικτικό μέσο για την ημερομηνία εισόδου στη χώρα.

  5. Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα εξακολουθήσουν και οι γιαγιαδες/παππούδες που έχουν με δικ.αποφαση επικοινωνία με τα εγγόνια τους. Ο πατέρας του παιδιού είναι ναυτικός και λείπει και η γιαγιά έχει επικοινωνία μια Κυριακή το μήνα .τι λέει ο νόμος σε αυτή την περίπτωση ;δίνω το παιδί ή όχι ;Σας ευχαριστώ 

    Στην περίπτωση που ο φορέας του δικαιώματος επικοινωνίας είναι ο παππούς και η γιαγιά, όπως στο ερώτημα σας, αν θα εξακολουθήσουν και οι γιαγιάδες /παππούδες που έχουν με δικαστική απόφαση επικοινωνία με τα εγγόνια τους, όπως στην περίπτωση που ο πατέρας του παιδιού είναι ναυτικός και λείπει και η γιαγιά  έχει επικοινωνία μια Κυριακή το μήνα, τι λέει ο νόμος σε αυτή την περίπτωση δίνω το παιδί ή όχι, η απάντηση είναι ότι :  το αυτοτελές  δικαίωμα επικοινωνίας του παππού και της γιαγιάς, από το οποίο βεβαίως στη συγκεκριμένη  δεν κινδυνεύει το μικρό παιδί αλλά οι ίδιοι , θα πρέπει  να είναι εκείνοι οι οποίοι θα  αποφασίσουν εάν για το δικό τους καλό θα πρέπει να το ασκήσουν ή όχι και  να επικοινωνήσουν με το εγγόνι τους. Ο γονέας που έχει την επιμέλεια δεν μπορεί να αποφασίσει για εκείνους  για  να τους  προστατέψει, εάν οι ίδιοι  δεν επιθυμούν να προστατευτούν.

  6. Ζω εδώ και αρκετά χρόνια με την 8χρονη κόρη μου στο εξωτερικό.Ο πατέρας της ζει στην Ελλάδα κι έχει επικοινωνία Πάσχα,καλοκαίρι,Χριστούγεννα.Βάσει δικαστικής απόφασης είναι υποχρεωμένος να εκδίδει τα εισιτήρια για το παιδί και το άτομο που θα συνοδεύσει το παιδί.Έτσι έπραξε και τώρα για την επικοινωνία του Πάσχα.Λόγω αυτής της κατάστασης που δημιουργήθηκε με τον κορωνοϊό και των μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις των χωρών αδυνατώ να τη φέρω Ελλάδα.Δεν μπορώ να θέσω σε κίνδυνο την υγεία μας, αλλά ούτε και να ρισκάρω να μην μπορέσουμε να επιστρέψουμε στη χώρα που ζούμε ή να μείνουμε 14 μέρες σε καραντίνα είτε στην Ελλάδα είτε εδώ.Μετά την εν λόγω επικοινωνία το παιδί έχει σχολείο κι εγώ θα πρέπει να ξαναπάω στη δουλειά(εάν μέχρι τότε πάψουν τα ισχύοντα μέτρα).Στα πλαίσια της «δικομανίας» που τον διακρίνει και παρά το ότι θα τον έχω ενημερώσει και θα του το έχω εξηγήσει,θα σπεύσει να μου κάνει μήνυση για παραβίαση απόφασης.Τι μπορώ να κάνω για να μην έχω προβλήματα;Δεν είναι ότι δε θέλω να τηρήσω την απόφαση,άλλωστε τα τελευταία χρόνια πάντα την έφερνα Ελλάδα,απλά στην προκειμένη περίπτωση μέσα σε ένα μήνα έχουν έρθει τα πάνω κάτω και δεν μπορώ λόγω ανωτέρας βίας.Προτεραιότητα μου είναι η υγεία μας κ η ασφάλειά μας.Σκέφτηκα μέχρι και να του προτείνω αν θέλει και μπορεί και θέλει να πάρει για τον εαυτό του αυτό το ρίσκο,να έρθει εκείνος εδώ να τη δει.
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις συμβουλές σας

    Τέλος στην περίπτωση που η μητέρα με το παιδί μπορεί να ζουν στο εξωτερικό και ο πατέρας στην Ελλάδα και το δικαίωμα επικοινωνίας του πατέρα γίνεται με δικά του έξοδα με την μετακίνηση του παιδιού κατά τις εορτές Πάσχα και Χριστουγέννων και τις καλοκαιρινές διακοπές στην Ελλάδα θα πρέπει  η μητέρα να συμβουλευτεί  τους περιορισμούς  και τις απαγορεύσεις εισόδου και εξόδου από τις χώρες που έχουν επιβληθεί. Άλλωστε η οποιαδήποτε μετακίνηση από και προς άλλη  χώρα προϋποθέτει καραντίνα των προσώπων τουλάχιστον  για 14 ημέρες, με συνέπεια να  ματαιωθεί εν τέλει εξ αυτού του λόγου το δικαίωμα επικοινωνίας. Γι αυτό εξηγείστε γραπτά στον πατέρα τους εντελώς εξαιρετικούς λόγους που επιβάλλουν μια συμφωνία για αλλαγή των όρων επικοινωνίας στη εντελώς συγκεκριμένη περίπτωση.

Αναμφισβήτητα το δικαίωμα επικοινωνίας ρυθμίζεται ειδικά  για κάθε ατομική περίπτωση με συνέπεια να μην μπορούν να υπάρξουν συνταγές. Βοηθείστε το παιδί σας με τη στάση σας  να ξεπεράσει αυτές τις δύσκολες στιγμές !


ADVERTISEMENT

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ