fbpx

Διατροφή ανήλικου τέκνου σε είδος αντί για χρήμα: Γίνεται;

ADVERTISEMENT

Με τον όρο «διατροφή» νοείται σαφώς το χρηματικό ποσό πού απαιτείται για την συντήρηση του ανήλικου τέκνου και επιπλέον τα έξοδα για την ανατροφή, την επαγγελματική και την εν γένει την εκπαίδευσή του. (Άρθρο 1493 εδ.β ΑΚ)

Στο περιεχόμενο της διατροφής περιλαμβάνονται ειδικότερα βιοτικές ανάγκες του ανηλίκου τέκνου που είτε υφίστανται πραγματικά κατά τον χρόνο της συζήτησης της αγωγής είτε μπορούν με βεβαιότητα να προβλεφθούν μελλοντικά. Ειδικότερα περιλαμβάνεται κάθε αναγκαία βιοτική ανάγκη ήτοι τροφή, στέγαση (στέγη, φωτισμός, θέρμανση), λοιπά λειτουργικά έξοδα της οικίας, ένδυση, υπόδηση, δαπάνες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (επισκέψεις σε ιατρούς, τυχόν ασφαλιστική κάλυψη υγείας, αγορά φαρμάκων, πραγματοποίηση εξετάσεων, νοσηλεία, κ.α.), έξοδα συγκοινωνίας, ανάγκες επαγγελματικές εκπαίδευσης (φροντιστήρια, ξένες γλώσσες, σχολικά έξοδα, μαθήματα μουσικής, ζωγραφικής), αθλητικές δραστηριότητες (όπως συμμετοχή ανηλίκου σε αθλητικές ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, κολύμπι), επίσης δαπάνες για επισκέψεις του ανηλίκου σε πολιτιστικούς χώρους, όπως μουσεία, εκθέσεις κλπ, δαπάνες για τις διακοπές του ανηλίκου. Ιδίως περιλαμβάνονται δαπάνες θεωρητικής, επαγγελματικής ή τεχνικής μόρφωσης, ακόμα και μεταπτυχιακής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκταση ικανοποίησης των βιοτικών αναγκών του δικαιούχου- ανήλικου τέκνου προσδιορίζεται με βάση τις συνθήκες της ζωής του κατά τον χρόνο που ζητεί την διατροφή. Κριτήρια για το ύψος των βιοτικών αναγκών αυτών είναι ενδεικτικά η ηλικία, το φύλο, ο τόπος κατοικίας, η υγεία, το κοινωνικό περιβάλλον, το μορφωτικό επίπεδο και οι ικανότητές του δικαιούχου, ακόμα και οι συνθήκες της ζωής των μελών του οικογενειακού περιβάλλοντος π.χ παππούδων, χωρίς να ικανοποιούνται παράλογες απαιτήσεις.


ADVERTISEMENT

Για παράδειγμα άλλη διατροφή θα ζητηθεί για έναν ανήλικο που είναι ικανός μαθητής και που έχει ανάγκη τα φροντιστήρια , άλλη για ένα παιδί ανήλικο που δεν επιθυμεί να σπουδάζει, άλλη διατροφή για ένα παιδί, που φοιτά σε ιδιωτικό σχολείο, άλλη για ένα παιδί που είναι γόνος οικογένειας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια κ.ο.κ

Ο γονέας ο οποίος έχει την επιμέλεια του ανήλικου τέκνου του δύναται να συνυπολογίσει οτιδήποτε συνδέεται με την πραγματική διάθεση των χρημάτων του για τις ανάγκες του τέκνου, καθώς και την προσφορά προσωπικών υπηρεσιών για την φροντίδα του, οι οποίες είναι αποτιμητές σε χρήμα καθώς και άλλες παροχές σε είδος προς αυτό, η αποτίμηση των οποίων μπορεί να συνυπολογισθεί στην υποχρέωσή του για τη διατροφή του τέκνου (όπως έχει κριθεί με τις αποφάσεις ΕφΑθ 5017/1999, ΜονΠρωτΣερρών 98/2018 (Ασφαλιστικά μέτρα)κλπ.

Η διατροφή προκαταβάλλεται σε χρήμα κάθε μήνα (άρθρο 1496 εδ α ΑΚ). Δεν αποκλείεται όμως τα μέρη να συμφωνήσουν διαφορετικό τρόπο καταβολής της οφειλόμενης διατροφής, όπως για παράδειγμα καταβολή σε είδος (παροχή στέγης, παραχώρηση επικαρπίας σε ακίνητο, προσφορά τροφής και ένδυσης κλπ), καταβολή εν μέρει σε είδος και εν μέρει σε χρήμα αρκεί να μην παραβιάζονται οι αναγκαστικού δικαίου διατάξεις περί διατροφής (δηλ. η απαγόρευση παραίτησης από το δικαίωμα διατροφής για το μέλλον).

Ο υπόχρεος διατροφής δύναται με αίτησή του στο δικαστήριο να επιτύχει διαφορετική ρύθμιση για τον τρόπο καταβολής ή τα χρονικά διαστήματα της προκαταβολής με την προϋπόθεση ότι συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι (1496 εδ. β΄ ΑΚ).

Αν οι λόγοι αυτοί εκλείψουν στο μέλλον, μπορεί να ζητηθεί από το δικαστήριο η επάνοδος στον κανόνα της προκαταβολής της διατροφής σε χρήμα κάθε μήνα. Τέτοιοι λόγοι π.χ είναι αν ο δικαιούχος είναι εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες, αλκοόλ, χαρτοπαιξία, η αδυναμία καταβολής χρημάτων αλλά η δυνατότητα παροχής στέγης κλπ. Κατά αυτό τον τρόπο το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει στον υπόχρεο να προκαταβάλλει τη διατροφή σε μικρότερα χρονικά διαστήματα, όχι όμως- κατά την ορθότερη άποψη- σε μεγαλύτερα του μήνα διαστήματα ούτε εφάπαξ, αν και η υπ΄αριθ. 188/2003 απόφαση του Εφετείου Δωδεκανήσου δέχθηκε ότι έγκυρα συμφωνήθηκε προκαταβολή του συνολικού ποσού της διατροφής, διότι ο δικαιούχος διατροφής θα μετοικούσε σε άλλη πόλη.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni


ADVERTISEMENT

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ