fbpx

Διατροφή διαζυγίου: Γίνεται να την βάζω σε κλειστό λογαριασμό του παιδιού για να την χρησιμοποιήσει όταν ενηλικιωθεί;

| 12 Ιανουαρίου 2021
ADVERTISEMENT

Ο δικαιολογητικός λόγος θέσπισης της υποχρέωσης διατροφής κατιόντων είναι η κάλυψη των βιοτικών αναγκών των τέκνων. Συμπεριλαμβάνονται ιδίως τα έξοδα διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, εκπαίδευσης, οι ιατρικές δαπάνες και η κάλυψη άλλων δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με το Άρθρο 1496 του Αστικού Κώδικα «η διατροφή καταβάλλεται σε χρήμα κάθε μήνα. Αν συντρέχουν ιδιαίτεροι λόγοι, το δικαστήριο μπορεί να επιτρέψει στον υπόχρεο την καταβολή με άλλον τρόπο».

Πρέπει, λοιπόν, η διατροφή να καταβάλλεται από τον υπόχρεο σύζυγο σε τακτά χρονικά διαστήματα μικρότερα ή ίσα του μήνα και κατ’ αρχήν να είναι χρηματική, εκτός αν το δικαστήριο επιτρέψει – για εξαιρετικούς λόγους – την καταβολή της σε είδος. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται από το νόμο να οριστεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του μήνα για την καταβολή διατροφής, αλλά ούτε και η εφ’ άπαξ καταβολή του ποσού.


ADVERTISEMENT

Η διατροφή, επομένως, παρέχεται για την κάλυψη των τρεχουσών αναγκών των τέκνων, ή έστω των αναγκών που θα προκύψουν στο άμεσο μέλλον. Δεν είναι σκοπός της διατροφής η εξασφάλιση των παιδιών μετά την ενηλικίωση, και για το λόγο αυτό δεν μπορεί τα χρήματα που καταβάλλονται να προορίζονται για αξιοποίηση από μέρους των ίδιων των τέκνων στο μακρινό μέλλον. Τα χρήματα της διατροφής διαχειρίζεται ο ασκών την επιμέλεια των ανήλικων τέκνων γονέας, καθώς αυτός επωμίζεται και τα έξοδα διαβίωσής τους και δεν μπορεί να στερηθεί τη διαχείρισή τους.

Επομένως, η κατάθεση των χρημάτων σε κλειστό λογαριασμό, στον οποίον δεν έχει πρόσβαση ο γονέας που ασκεί την επιμέλεια δεν είναι νόμιμος τρόπος καταβολής της διατροφής και δεν μπορεί να διαταχθεί απ’ το δικαστήριο.

Μια τέτοια δε πρόβλεψη θα ήταν αντιφατική με τη ratio της θέσπισης δικαιώματος διατροφής κατιόντων, που είναι η συντήρηση των ανήλικων τέκνων και όχι η μελλοντική τους αποκατάσταση.


ADVERTISEMENT

Το μόνο που θα μπορούσε να ζητήσει ο πατέρας να μεταρρυθμιστεί θα ήταν το ποσό της διατροφής, εφ’ όσον, κατά το νόμο, «μεταβλήθηκαν οι όροι της διατροφής».

Για παράδειγμα, θα μπορούσε να ζητήσει μείωση του ποσού της διατροφής επειδή μειώθηκαν αντιστοίχως είτε οι ανάγκες των τέκνων είτε οι δικές του οικονομικές δυνατότητες. Άλλες περιπτώσεις, στις οποίες η νομολογία έχει δεχθεί τη μεταρρύθμιση του ποσού είναι η ουσιώδης μεταβολή του τιμαρίθμου ζωής, η αιφνίδια ασθένεια του υπόχρεου κλπ. Δεν είναι λόγος μεταρρύθμισης της απόφασης η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του γονέα που διαχειρίζεται τα χρήματα.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ