fbpx

Μόνη μητέρα έχασε το επίδομα παιδιού επειδή ο πρώην σύζυγος δήλωσε ως μόνιμη κατοικία το σπίτι της

| 10 Φεβρουαρίου 2021
ADVERTISEMENT

Μία μόνη μαμά, 54 ετών που μεγαλώνει τη 18χρονη κόρη της σε πόλη δυτικά της Ιαπωνίας έχασε ξαφνικά το επίδομα παιδιού που χορηγείται σε μονογονεϊκές οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Το επίδομα παιδιού, το οποίο ανέρχεται σε 43.160 Γιεν, δηλαδή περίπου 412 δολάρια το μήνα, σταμάτησε ξαφνικά τον Αύγουστο του 2020 και όπως αποδείχθηκε αυτό συνέβη επειδή ο πρώην σύζυγός της, με τον οποίο χώρισε πριν από 20 χρόνια είχε δηλώσει ως μόνιμη κατοικία του το σπίτι της γυναίκας χωρίς εκείνη να το γνωρίζει.


ADVERTISEMENT

Η δημοτική αρχή της Fukuoka θεώρησε πως το διαζύγιο είναι εικονικό μόνο και μόνο για να λαμβάνει η μητέρα το επίδομα γι’ αυτό όχι μόνο το διέκοψε αλλά ζήτησε και από τη γυναίκα να επιστρέψει το συνολικό ποσό που της είχε δοθεί μέχρι τώρα.

Η γυναίκα αυτή έχει τρεις γιους που σήμερα είναι ενήλικες από τον πρώτο σύζυγό της, καθώς και μία 18χρονη κόρη που απέκτησε από το δεύτερο σύζυγό της που πέθανε λόγω ασθένειας το 2011. Σήμερα ζει σε ένα διαμέρισμα μαζί με τον 24 ετών γιο της που εργάζεται με ημιαπασχόληση και την κόρη της πού πηγαίνει ακόμα σχολείο. Η οικογένεια με το ζόρι τα βγάζει πέρα αφού η μητέρα πληρώνει ενοίκιο περίπου 70.000 Γιεν, δηλαδή περίπου 670 δολάρια συν όποια άλλα έξοδα έχει με το μισθό της να είναι περίπου στα 130.000 Γιεν, δηλαδή περίπου 1.242 δολάρια, μαζί με το επίδομα που λαμβάνει για την ανατροφή της κόρης της.

Όταν η γυναίκα νοίκιασε το διαμέρισμα πριν από περίπου 12 χρόνια ζήτησε από τον πρώην άντρα της να μπει το δικό του όνομα στο μισθωτήριο καθώς κανείς δεν δεχόταν να βάλει στο σπίτι του μία ανύπαντρη μητέρα. Από τότε οι επαφές του πρώην ζευγαριού διακόπηκαν πλήρως.


ADVERTISEMENT

Η μόνη αυτή μαμά άκουσε ξανά το όνομα του πρώην συζύγου της τον Αύγουστο του περασμένου έτους όταν οι τοπικές αρχές απαίτησαν από τη μητέρα και από κάθε δικαιούχο του επιδόματος παιδιού να υποβάλλει κάποια δικαιολογητικά προκειμένου να αποδείξει ότι δεν υπάρχει αλλαγή στο εισόδημά τους και ότι δεν υπάρχει σύζυγος.

Όταν η γυναίκα πήγε να υποβάλει τα δικαιολογητικά στις 3 Αυγούστου του 2020, ο υπάλληλος της είπε ότι κάποιος άντρας ήταν δηλωμένος ως κάτοικος στην ίδια διεύθυνση με εκείνη από το Δεκέμβριο του 2019. Δεν είχε ιδέα ποιος θα μπορούσε να είναι και όταν ρώτησε άκουσε το όνομα του πρώην άντρα της. Η γυναίκα απάντησε ότι αυτός ο άντρας ήταν ο πρώην άντρα της και ότι δεν ζουν πια μαζί. «Έχουμε χωρίσει εδώ και χρόνια. Αν θέλετε μπορείτε να έρθετε οι ίδιοι στο σπίτι μου και να το διαπιστώσετε και μόνοι σας».

Δυστυχώς κανείς δεν την πίστεψε. Της έδωσαν ένα χαρτί να συμπληρώσει, το οποίο έλεγε ότι διακόπτεται η παροχή του επιδόματος παιδιού παρόλο που η γυναίκα συνέχισε να επιμένει ότι δεν ζούσε με τον πρώην σύζυγό της. Δεν είχε άλλη επιλογή από το να συμπληρώσει τα στοιχεία που απαιτούνταν στο χαρτί που της δόθηκε. Όταν έφτασε η στιγμή να επιλέξει την αιτία της διακοπής της παροχής του επιδόματος παιδιού, δεν ήξερε τι να διαλέξει και ο υπάλληλος της υπέδειξε να τικάρει το πεδίο «εικονικό διαζύγιο» κάτι που σε καμία περίπτωση δεν ίσχυε.

«Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα από τη στιγμή που ήταν δηλωμένος ως μόνιμος κάτοικος στο σπίτι μου». Κατέθεσε απρόθυμα το έγγραφο όπως της ζητήθηκε. 

Στη συνέχεια η υπηρεσία της ζήτησε να επιστρέψει το ποσό που της καταβλήθηκε από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους – ο σύζυγος δήλωσε κάτοικος του συγκεκριμένου σπιτιού ένα μήνα πριν, δηλαδή το Δεκέμβριο του 2019 – μέχρι και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους κατά τον οποίο πραγματοποιήθηκε η τελευταία πληρωμή. Το συνολικό ποσό ήταν περίπου 260.000 Γιεν, δηλαδή περίπου 2.500 δολάρια. 

Η γυναίκα χλώμιασε όταν το άκουσε και είπε ότι δεν μπορούσε να πληρώσει ένα τέτοιο ποσό. Τότε ένας υπάλληλος της πρότεινε να πραγματοποιήσει την πληρωμή σε μηνιαίες δόσεις των 7.000 Γιεν, περίπου δηλαδή 67 δολάρια και η γυναίκα που ήταν σε κατάσταση σοκ κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να αρνηθεί και έτσι υπέγραψε.

Το ίδιο κιόλας βράδυ πήρε τηλέφωνο τον πρώην άντρα της και εκείνος παραδέχτηκε ότι όσα είχε ακούσει ήταν αλήθεια. Είχε δηλώσει μόνιμος κάτοικος στο διαμέρισμά της χωρίς την άδειά της. Παρόλο που είχε παραλάβει βεβαίωση κατοικίας την περασμένη άνοιξη δεν είδε κάτι περίεργο αφού ο πρώην σύζυγός της είχε εγγραφεί ως μονογονεϊκή οικογένεια χωριστά από την οικογένεια της γυναίκας.

Πάνω στην προσπάθειά της να ορθοποδήσει και να μπει σε μία σειρά ζήτησε από τον εργοδότη της στο κατάστημα στο οποίο εργάζεται να της δώσει μία προκαταβολή του μισθού της κι εκείνος δέχτηκε να τη βοηθήσει. Επίσης εκτός από το επίδομα παιδιού, διακόπηκε και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για μονογονεϊκές οικογένειες πράγμα που σήμαινε ότι η γυναίκα αυτή θα έπρεπε να σταματήσει να πηγαίνει στους γιατρούς και να παίρνει φάρμακα παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας της.  Ο εργοδότης της, ο οποίος ανησύχησε για εκείνη, την πήρε το πρωί της 28ης Οκτωβρίου και επέστρεψαν στην υπηρεσία που είχε διακόψει τα επιδόματα που δικαιούνταν. Παρόλο που η γυναίκα επέμενε ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ως μονογονέας, οι αρχές της ζήτησαν να υποβάλει εξτρά έγγραφα που αποδείκνυαν ότι δεν ζούσε με τον πρώην σύζυγό της.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας «εάν η διεύθυνση ενός πρώην ζευγαριού είναι κοινή, τότε αυτό σημαίνει ότι μοιράζονται τα έξοδα διαβίωσης εκτός αν υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν το αντίθετο». Η υπηρεσία που ανέλαβε να εξυπηρετήσει τη γυναίκα, δήλωσε πώς έκανε τη δουλειά της και πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και κανένα λάθος στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεσή της.

Ο πρώην σύζυγος όπως αποδείχθηκε αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και ήταν άστεγος. Έμενε σε σπίτια φίλων του ή στο αυτοκίνητο του εδώ και αρκετά χρόνια. Η εταιρεία του κήρυξε πτώχευση το Δεκέμβριο του 2019 και δεν είχε ασφάλεια υγείας. Λόγω κάποιων προβλημάτων που έχει με την καρδιά του έπρεπε να δηλώσει κάποια διεύθυνση και να κάνει αίτηση για εθνική ασφάλεια υγείας και τότε σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τη διεύθυνση της γυναίκας του, που ζούσε μαζί με τον έναν από τους γιους τους. Ζήτησε από το γιο κρυφά από τη μητέρα να πάρει την κάρτα ασφάλισης υγείας μόλις ερχόταν σπίτι και να του την έδινε. Όταν ρωτήθηκε αν ζούσε στο διαμέρισμα της γυναίκας του απάντησε: «Όχι, ούτε καν. Δεν ξέρω ούτε που εργάζεται».

Ένας δημοσιογράφος που ανέλαβε να ερευνήσει την υπόθεση συναντήθηκε με τον πρώην σύζυγο, αλλά και με το γιο τους, ο οποίος είπε: «Ο πατέρας μου ερχόταν κρυφά σπίτι όσο η μητέρα μου έλειπε για να χρησιμοποιήσει τον υπολογιστή. Δεν νομίζω ότι η μητέρα και ο πατέρας μου συναντήθηκαν ποτέ ξανά από τότε που υπέγραψε το μισθωτήριο». Ένας φίλος του πρώην συζύγου είπε ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του περασμένου έτους έμενε στο σπίτι του για αρκετές μέρες, κάτι που αποδεικνύει ότι όντως ήταν άστεγος ενώ ήταν εγγεγραμμένος ως κάτοικος του διαμερίσματος της γυναίκας.

Η γυναίκα επισκέφτηκε την υπηρεσία για μία ακόμα φορά στα τέλη του 2020 για να υποβάλει το μισθωτήριο της νέας κατοικίας που είχε νοικιάσει ο πρώην σύζυγος της και να υποβάλει αίτηση για να λάβει ξανά το επίδομα παιδιού.

Παρόλο που οι υπάλληλοι ενέκριναν το επίδομα, το οποίο θα ξεκινούσε τον επόμενο μήνα, εκκρεμούσε το ζήτημα της επιστροφής των προηγούμενων πληρωμών του επιδόματος.

«Αν συγκεντρώσω όλους τους λογαριασμούς του σπιτιού των τελευταίων ετών θα δείτε ότι δεν έχει γίνει καμία αλλαγή στη χρήση του νερού, του ρεύματος, του τηλεφώνου, πράγμα που αποδεικνύει ότι στο σπίτι αυτό ζουν δύο άτομα και όχι τρία, δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη».

Η κυβέρνηση έχει προσλάβει υπαλλήλους που ασχολούνται αποκλειστικά με το επίδομα παιδιού και ελέγχουν τις τρέχουσες συνθήκες διαβίωσης των οικογενειών προκειμένου να επιβεβαιώσουν ότι δεν παίρνουν το επίδομα ενώ το διαζύγιο τους είναι εικονικό. Οι βεβαιώσεις κατοικίας είναι ένα έγγραφο που μπορεί να αποκαλύψει την πιθανή παρουσία στο σπίτι ενός συζύγου.

Το 2015 το Υπουργείο Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας ενημέρωσε ότι από δω και στο εξής κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται, θα γίνεται μετά από έλεγχο των πραγματικών συνθηκών διαβίωσης και όχι λαμβάνοντας μηχανικές αποφάσεις βάσει τυπικών συνθηκών.

Πηγή: mainichi.jp

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ