fbpx

Δικαιώματα ίσα με αυτά του γάμου για όλα τα ζευγάρια!

| 17 Δεκεμβρίου 2015
ADVERTISEMENT

Την πλήρη απολαβή των δικαιωμάτων που απορρέουν από τον γάμο έχουν εφεξής όσα ζευγάρια, ομόφυλα ή ετερόφυλα, υπογράφουν μεταξύ τους σύμφωνο συμβίωσης.

Παρά τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της Εκκλησίας αλλά και αυτές που διατυπώθηκαν στο στάδιο της διαβούλευσης και αφορούν κυρίως το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομοφύλων, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το νομοσχέδιο ώς είχε.


ADVERTISEMENT

Στο πλαίσιο εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό δίκαιο αλλά και έπειτα από σχετικές καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για διακρίσεις σε βάρος ομοφυλόφιλων ατόμων, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξισώνει τα δικαιώματα των ζευγαριών –ανεξαρτήτως σεξουαλικού προσανατολισμού– που συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης με εκείνα που συνάπτουν γάμο. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για υιοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια.

Ειδικότερα, αναγνωρίζονται στα ζευγάρια εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, κληρονομικά και φορολογικά δικαιώματα που μέχρι τώρα δεν αναγνωρίζονταν από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, ενώ τόσο τα ομόφυλα όσο και τα ετερόφυλα ζευγάρια θα μπορούν να διεκδικούν δικαίωμα συνυπηρέτησης στο Δημόσιο (σ.σ. όπως συμβαίνει με τους συζύγους).

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο νομοσχέδιο, εντός εξαμήνου θα εκδοθεί προεδρικό διάταγμα το οποίο θα καθορίζει με κάθε λεπτομέρεια όλα τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχει το ζευγάρι. Κατά πληροφορίες, μελετάται να δοθούν δικαιώματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, σύνταξης χηρείας, υποβολής κοινής φορολογικής συμβίωσης, κ.ά.


ADVERTISEMENT

Δείτε σχετικά: Σύμφωνο συμβίωσης: Θεωρείται γάμος και τί ισχύει νομικά;

Παράλληλα, ως προς το επώνυμο των παιδιών, ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης προβλέπει ότι θα είναι διπλό, εκτός και αν το ζευγάρι αποφασίσει διαφορετικά, ενώ ως προς τα θέματα πατρότητας, γονικής επιμέλειας, κ.λπ., ισχύουν τα ίδια με τον γάμο.

Τέλος, προβλέπεται η αντίστοιχη εφαρμογή διατάξεων του κληρονομικού δικαίου μετά τον θάνατο αλλά και του δικαιώματος για διατροφή μετά τη λύση του συμφώνου. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι επιτρέπεται στα ζευγάρια, κατά τη σύναψη του συμφώνου, να διευθετούν όπως επιθυμούν τα κληρονομικά τους ζητήματα, να διατηρούν την οικονομική τους ανεξαρτησία αλλά και να παραιτούνται από την κληρονομιά ή από τη διατροφή. Επίσης, με τη σύναψη συμφώνου συμβίωσης δίνεται η δυνατότητα απόκτησης άδειας παραμονής και ιθαγένειας, δικαίωμα σιωπής (σ.σ. δηλαδή δικαίωμα μεταξύ των συζύγων να αρνηθούν να καταθέσουν ο ένας σε βάρος του άλλου στο δικαστήριο), αλλά και αναγνώρισης του συντρόφου ως οικείου για ιατρικά θέματα.

Η λύση του συμφώνου συμβίωσης καθίσταται δυσχερέστερη, καθώς δεν φτάνει μια απλή δήλωση. Θα πρέπει να γίνει αυτοπρόσωπη συμβολαιογραφική πράξη και από τα δύο μέρη, ή με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον έχει επιδοθεί προηγουμένως με δικαστικό επιμελητή πρόσκληση για συναινετική λύση στο άλλο μέρος και έχουν παρέλθει τρεις μήνες από την επίδοση. Επίσης υπάρχει και η αυτοδίκαιη λύση αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ