fbpx

Σταματήστε να δίνετε συμβουλές στις εργαζόμενες μητέρες. Οι εργαζόμενοι πατεράδες τί κάνουν, πετάνε αετό;

| 23 Απριλίου 2020
ADVERTISEMENT

Μία γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο, αποκαλύπτει αμέτρητα άρθρα σχετικά με την εργασία από το σπίτι για μία εργαζόμενη μαμά. Άρθρα που περιγράφουν πώς μας επηρεάζει όλο αυτό και δίνουν συμβουλές στις μαμάδες πώς να τα βγάλουν πέρα και πώς να το κάνουν καλύτερα. Τι γίνεται όμως με τους μπαμπάδες;

Κλασική ερώτηση. Οι αρθρογράφοι γνωρίζουν καλά ότι οι γυναίκες είναι πιο πρόθυμες και ανοιχτές για αυτοβελτίωση γι’ αυτό μάλλον ασχολούνται μόνο με αυτές. Δεν έχουμε μάθει να αποτυγχάνουμε. Ειδικά εμείς οι μόνες μαμάδες ζούμε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση χωρίς τη βοήθεια και την υποστήριξη ενός συζύγου.


ADVERTISEMENT

Σε όλα αυτά τα άρθρα κυριαρχεί η εξής άποψη «Κυρίες μου, αφήστε με να σας βοηθήσω και θα καταλάβετε. Θα οργανωθούμε, θα φτιάξουμε ένα ωραίο πρόγραμμα, θα κάνουμε διαδικτυακά σεμινάρια και ομάδες υποστήριξης, θα μιλήσουμε, θα αναλύσουμε τα προβλήματά σας και θα σας δώσουμε συμβουλές και άλλα κόλπα». Τα άρθρα αυτά είναι συνήθως από γυναίκες για γυναίκες. Οι συγγραφείς προσπαθούν να βοηθήσουν αλλά χωρίς να το καταλάβουν στέλνουν λάθος μηνύματα.

Όσο θετικό και αν είναι το γεγονός ότι προσπαθούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, αυτός είναι ο λάθος τρόπος. Οι συμβουλές προς τις γυναίκες δεν αρκούν. Δεν υπάρχει ξέρετε μόνο η εργαζόμενη μαμά. Υπάρχει και ο εργαζόμενος μπαμπάς. Γιατί με αυτόν δεν ασχολείται κανείς; Γιατί δεν αναφέρεται πουθενά; Γιατί δεν του δίνουν συμβουλές;

Ψάχνοντας λίγο πιο ενδελεχώς ανακάλυψα ένα άρθρο για εργαζόμενους μπαμπάδες που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Μιλούσε για τους άντρες που πρέπει τώρα να εργαστούν από το σπίτι λόγω Κορονοϊού και για τις γυναίκες τους που κάνουν κακό στην παραγωγικότητά τους! «Η γυναίκα μου είναι δικηγόρος και εργάζεται και εκείνη τώρα από το σπίτι λόγω της πανδημίας. Μιλάει στο τηλέφωνο όλη μέρα με πελάτες και τους συνεργάτες της. Όταν τελειώνει έρχεται και μου πιάνει κουβεντούλα για θέματα της δουλειάς της και δεν με αφήνει να δουλέψω. Δεν μπορώ άλλο».


ADVERTISEMENT

Κουβεντούλα; Μιλάμε για μία γυναίκα που είχε τη δύναμη και τα κότσια να γίνει μία καλή και πετυχημένη δικηγόρος και παράλληλα έκανε και οικογένεια. Έχεις το θράσος και την υποτιμάς; Αν σε ενοχλεί αυτό που κάνει, απλά πες της το. Μη την κατηγορείς επειδή μοιράζεται με τον άντρα της τα προβλήματα της δουλειάς της.

Ένας άλλος άντρας που επίσης εργάζεται από το σπίτι λόγω Κορονοϊού έγραψε: «Τις προάλλες έκανα βιντεοκλήση με τους συνεργάτες μου για να λύσουμε ένα σοβαρό ζήτημα που είχε προκύψει και η γυναίκα μου αντί να με βοηθήσει και να απασχολήσει τα παιδιά, μαγείρευε και τα άφηνε να τρέχουν γύρω μου και να φωνάζουν».

Δεν ήξερε να αφήσει τη χύτρα στο μάτι να κάνει καμιά έκρηξη ή να αφήσει το λάδι να κάψει στο τηγάνι για να τρέξει τα παιδιά. Πάρε το λάπτοπ σου και κλείσου σε ένα δωμάτιο να κάνεις τη δουλειά σου.

Και στις δύο περιπτώσεις, η ευθύνη βαραίνει τη γυναίκα. Είναι δικό της το φταίξιμο γιατί δεν αφήνει τον άντρα της να «ξεδιπλώσει» τα εργασιακά του ταλέντα και την παραγωγικότητά του λες και τον ζηλεύει ή το κάνει επίτηδες.

Πραγματικά θα ήθελα πολύ να αρχίσω να βλέπω περισσότερα άρθρα σχετικά με το πώς οι σύζυγοι μπορούν να βοηθήσουν τις συζύγους τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε: με το νοικοκυριό, τα παιδιά κ.α. Έχουν εξίσου ανάγκη τις συμβουλές με μία εργαζόμενη μητέρα.

Αντί να εστιάζουμε στο τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενες μητέρες ας εστιάσουμε στο τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι μπαμπάδες. Πιάσε τον άντρα σου ή τον πρώην άντρα σου και κάντε μία ενδιαφέρουσα «επαγγελματική συνάντηση»:

–  Πες του τι θέλεις να κάνει όπως θα έκανες και με οποιοδήποτε συνάδελφό σου. Εξήγησέ του τι χρειάζεσαι και που δυσκολεύεσαι.

–  Μην κάνεις το λάθος να του «χτυπήσεις» ότι βγάζεις περισσότερα χρήματα από εκείνον γιατί έτσι θα κάνεις τα πράγματα χειρότερα και θα είναι σαν να του λες «Αφού βγάζεις λιγότερα χρήματα από μένα, κράτα και τα παιδιά». Ανεξάρτητα από το πόσα βγάζετε είστε και οι δύο αναπόσπαστα μέλη της οικογένειάς σας γι’ αυτό και πρέπει να κάνετε ό, τι είναι σωστό για εκείνη.

–  Γίνε το καλό παράδειγμα. Αν τον δεις να ζορίζεται, μη χαμογελάσεις χαιρέκακα ή αισθανθείς ανακούφιση. Δείξτου ότι και εσύ δυσκολεύεσαι, στήριξέ τον με τον τρόπο που θα ήθελες να σε στηρίξει και βοηθήστε ο ένας τον άλλον.

Οι εργαζόμενοι μπαμπάδες μπορούν να κάνουν τα εξής:

– Είστε μέλος μιας ομάδας. Να είστε ανοιχτόμυαλοι.

– Η καθημερινότητά σας άλλαξε και θα αλλάξει ακόμα περισσότερο. Πολλές φορές θα χρειαστεί να διακόψετε την εργασία σας για να βοηθήσετε σε κάτι στο σπίτι. Ψυχραιμία!

– Είναι πολύ πιθανό να βγει λιγότερη δουλειά απ’ ότι πρέπει μέσα στη μέρα. Είναι απογοητευτικό, αλλά πρέπει να μάθουμε να ζούμε έτσι.

–  Η ζωή δεν είναι μόνο δουλειά. Να σέβεστε τις γυναίκες σας όπως σέβεστε τους συναδέλφους σας.

Ζούμε στο 2020 και είναι απαράδεκτο να φορτώνουμε στις γυναίκες την ευθύνη για τα πάντα. Τα παιδιά δεν γεννήθηκαν μόνα τους. Έχουν και μπαμπάδες που φέρουν την ίδια ευθύνη. Είναι απαράδεκτο η πλειονότητα των άρθρων να αναφέρονται στο τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενες μαμάδες και όχι οι εργαζόμενοι μπαμπάδες. Δεν είμαστε ζογκλέρ να τα προλαβαίνουμε όλα. Χρειαζόμαστε περισσότερη ισότητα. Ελπίζω το άρθρο αυτό να είναι μόνο η αρχή και να έρθουν κι άλλα.

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ