fbpx

Οι περισσότεροι χωρισμένοι μπαμπάδες είναι άχρηστοι. Και αυτό τον τίτλο, τον κέρδισαν οι ίδιοι…

| 30 Μαΐου 2019
ADVERTISEMENT

Καθημερινά ακούγονται πολλά για τους χωρισμένους μπαμπάδες και τα περισσότερα δεν είναι καλά. Για πολλούς ένας μόνος μπαμπάς είναι τεμπέλης, εγωιστής και σε γενικές γραμμές άχρηστος. Κάποιοι κέρδισαν τους τίτλους αυτούς επάξια. Χιλιάδες μόνες μαμάδες σε όλο τον κόσμο ελπίζουν κάποια στιγμή οι άντρες αυτοί να κάνουν χώρο στη ζωή τους για το παιδί τους αλλά δεν το κάνουν.

Την εβδομάδα που μας πέρασε μία μητέρα μας έγραψε για τον πατέρα του γιου της, ο οποίος είχε να δει το παιδί μήνες, αλλά ήταν συνεπέστατος στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Αναρωτιόταν αν έπρεπε να εξακολουθεί να παίρνει τα χρήματα ή να του τα πετάξει στη μούρη. Μπορεί να ήταν συνεπής ήταν όμως ανεύθυνος. Από τη μεριά μας της προτείναμε να τα κρατήσει για το μέλλον του παιδιού της.


ADVERTISEMENT

Τέτοιοι μπαμπάδες υπάρχουν πολλοί και επιδιώκουν να δημιουργήσουν μία όμορφη εικόνα για να πειστούν οι υπόλοιποι, ότι είναι καλοί. Είμαι σίγουρος ότι αυτός ο πατέρας πηγαίνει κάθε βράδυ για ύπνο ήσυχος και υπερήφανος που βοηθάει το παιδί του. Ίσως και να υπερηφανεύεται στους φίλους του για την υπευθυνότητα του. Ίσως να υπάρχει και κάποια γυναίκα στη ζωή του πού να ενοχλείται γιατί τα χρήματα αυτά που δίνει στο παιδί του λείπουν από την ίδια.

Από την άλλη δυστυχώς υπάρχουν και εκείνες οι μαμάδες που θα παρακαλούσαν να έχουν έναν τέτοιο μπαμπά στη ζωή τους, ο οποίος μπορεί να μην ήταν κοντά στο παιδί θα ήταν όμως τουλάχιστον συνεπής στο οικονομικό κομμάτι. Έχουμε φτάσει δηλαδή σε σημείο να παρακαλάμε να είναι κάποιοι μπαμπάδες συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και ας μην τηλεφωνούν ούτε καν στα παιδιά τους.

Καλό θα ήταν ωστόσο να μην εστιάζουμε μόνο στο οικονομικό κομμάτι. Πολλοί διαζευγμένοι ταλαιπωρούν τα παιδιά τους με πολλούς τρόπους. Το οικονομικό καμιά φορά είναι το λιγότερο. Τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, υποστήριξη και ενθάρρυνση και δυο γονείς να τους τα προσφέρουν.

Ένας μπαμπάς μπορεί να απουσιάζει επειδή σκέφτεται ότι οι περιστάσεις δεν το επιτρέπουν ή θα ήθελε να κάνει τα πράγματα «ευκολότερα» για όλους. Ίσως να μη μπορεί να τα βρει με τη μητέρα του παιδιού του ή να μην ενδιαφέρεται. Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αντισταθμίσει την ενεργή του παρουσία στη ζωή του παιδιού του. Εάν αρνείται να το καταλάβει τότε έχει πρόβλημα.

Ένας καλός μπαμπάς γνωρίζει πολύ καλά ότι οι ευθύνες που έχει απέναντι στο παιδί του είναι πολλές περισσότερες από μία διατροφή. Η γονική μέριμνα απαιτεί σκληρή δουλειά. Όποιος πει το αντίθετο ή δεν είναι πατέρας ή δεν είναι καλός πατέρας. Ένας καλός μπαμπάς πρέπει να θυσιάσει κάποια πράγματα όπως την ελευθερία, την άνεση ή την ανεξαρτησία του για χάρη του παιδιού του. Αληθινή πατρότητα σημαίνει είμαι δίπλα στο παιδί μου ψυχή τε και σώματι.

Κάποιοι χωρισμένοι μπαμπάδες φοβούνται μήπως κάνουν λάθος. Ίσως μεγάλωσαν και οι ίδιοι χωρίς μπαμπά και από τη ζωή τους απουσιάζει το πρότυπο αυτό γι’ αυτό και δεν ξέρουν από πού να ξεκινήσουν. Ίσως ο μπαμπάς τους υπήρχε, αλλά δεν ήταν ποτέ παρών και έτσι έμαθαν και οι ίδιοι να φέρονται. Κάποιοι άλλοι μπαμπάδες μεγαλώνουν στη σκιά της μητέρας τους με αποτέλεσμα οι ανασφάλειες και οι αδυναμίες που αποκτούν μεγαλώνοντας να αντανακλώνται στο γάμο τους και να καταλήγουν σε διαζύγιο. Οι συγκεκριμένοι μπαμπάδες ή τα παρατούν γρήγορα ή δεν προσπαθούν ποτέ.


ADVERTISEMENT

Ο μπαμπάς μου υπήρχε στη ζωή μου, αλλά ήταν πάντα λιγομίλητος και απόμακρος. Ήταν ένας άνθρωπος με ισχυρό χαρακτήρα αλλά σε γενικές γραμμές αδύναμος. Δεν ήταν καθόλου υποστηρικτικός ούτε μας πλησίασε ποτέ να μας μιλήσει ή να μας ρωτήσει αν ήμασταν καλά ή αν χρειαζόμασταν κάτι. Όταν χώρισε από τη μητέρα μου έφυγε και δεν γύρισε ποτέ ξανά.

Θα μπορούσα να είχα γίνει σαν αυτόν αλλά δεν έγινα. Όταν πήρα διαζύγιο και είχα τα παιδιά μου τις μισές μέρες δεν μπορούσα παρά να μάθω πάντα μέσα από δοκιμασίες και λάθη πώς να μην γίνω αυτό που ήταν ο πατέρας μου. Είμαι υπερήφανος για τον εαυτό μου χωρίς να κάνω κάτι ιδιαίτερο γιατί είμαι κοντά τους τη στιγμή που θα μπορούσα και εγώ όπως και εκείνος να φύγω μακριά.

Κοιτώντας όλα αυτά που έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια νιώθω μεγάλη χαρά για τις γνώσεις που απέκτησα και γι’ αυτό που έγινα. Μέσα από την απογοήτευση και την πίκρα που έζησα, κατάφερα να τρέξω το μαραθώνιο αυτό που λέγεται πατρότητα και να τερματίσω.

Αυτό που εύχομαι για τον εαυτό μου και για κάθε πατέρα είναι όταν τελικά φτάσουμε στο τέλος αυτού του ταξιδιού και σταματήσουμε στο σταυροδρόμι για το επόμενο, να είμαστε ευχαριστημένοι για την ιστορία που γράφτηκε ως εδώ.

Πηγή: chopperpapa.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ