fbpx

Ένας χωρισμένος πατέρας μας διδάσκει τί σημαίνει “Ευγνωμοσύνη”

| 29 Δεκεμβρίου 2017
ADVERTISEMENT

«Κάθε πρωί ξυπνάω και συνειδητοποιώ, πόσο ευγνώμων είμαι. Συχνά έρχεται σε αντίθεση με το πώς αισθάνομαι και χρησιμοποιώ τις πρώτες στιγμές της ημέρας, για να επαναπροσδιορίσω τον τρόπο σκέψης μου. Θα ήταν πολύ πιο εύκολο να σκέφτομαι όλα τα αρνητικά, τις απώλειες, το τωρινό χάλι, στο οποίο ζω. Αλλά ξέρω ότι η αρνητικότητα μπορεί να κυριαρχήσει στην ζωή μου και δεν το θέλω, ούτε θέλω να ζω με ψυχολογία στο πάτωμα και κατάθλιψη. Ο θυμός, από την άλλη πλευρά, είναι ένα συναίσθημα, που μου δίνει την ευκαιρία να εκδηλώσω τα συναισθήματά μου. Έτσι, αν μπορώ να είμαι ευγνώμων για το θυμό στη ζωή μου, ίσως μπορώ να εκτονώσω την ενέργεια, που πηγάζει από το θυμό μου.

Ξεκίνησα τον πρωινό μου διαλογισμό σκεπτόμενος, ως συνήθως, πολλές αρνητικές πτυχές της ζωής μου.


ADVERTISEMENT

  1. Είμαι άστεγος (η πρώην μου, μου πήρε το σπίτι)
  2. Είμαι μόνος (μαθαίνω απ’ την αρχή τον εαυτό μου)
  3. Η δουλειά μου δεν με καλύπτει οικονομικά (είναι η πιο διασκεδαστική εργασία, αλλά δεν μου φτάνουν ούτε για τις δόσεις του αυτοκινήτου μου)
  4. Η πρώην σύζυγός μου, μου παίρνει τον μισό μου μισθό, με αποτέλεσμα να μου μένουν ψίχουλα
  5. Αισθάνομαι καθημερινά απογοητευμένος, επειδή είμαι άφραγκος
  6. Δεν βλέπω τα παιδιά μου κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο, όπως πρέπει, δεν έχω χώρο να φτιάξω ένα δωμάτιο για το καθένα τους και τα βλέπω σαν να κλείνω “ραντεβού” μαζί τους

Νιώθω ότι δικαιούμαι περισσότερα. Θα έπρεπε να έχω μια δουλειά, που να αξιοποιεί την καριέρα και το πτυχίο μου. Θα ’πρεπε να έχω δωμάτια για τα παιδιά μου, αν και τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα για όλους μας τώρα που δεν έρχονται κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο. Θα ήθελα μια σχέση, μια ευκαιρία να ξαναφτιάξω τη ζωή μου. Θα ήμουν πραγματικά ευτυχισμένος, αν έφτανα σε κάποια συμφωνία με την πρώην σύζυγό μου, βάσει της οποίας θα έπαιρνε λίγο από το οικονομικό βάρος, που κουβαλάω και θα με ξαλάφρωνε.

Αλλά δυστυχώς δεν λειτουργούν έτσι τα πράγματα. Περνάμε δύσκολες στιγμές, επιβιώνουμε και βγαίνουμε από τα ζόρια πιο δυνατοί, πιο έξυπνοι, πιο ευέλικτοι και πιο αισιόδοξοι, αλλιώς καταρρέουμε.

Έτσι και εγώ μετά από μία γερή ανασκόπηση, αλλάζω τη στάση μου ως προς την κατάστασή μου.

  • Είμαι ευγνώμων, που τα παιδιά μου είναι υγιή και τα πάνε καλά στο σχολείο και τη ζωή τους
  • Είμαι ευγνώμων, που η πρώην σύζυγός μου συνέχισε να εργάζεται μετά το διαζύγιο
  • Είμαι ευγνώμων, που η μαμά μου (ντρέπομαι που το λέω) εξακολουθεί να έχει ένα επιπλέον δωμάτιο, στο οποίο μένω
  • Είμαι ευγνώμων, που ακόμα μπορώ και απολαμβάνω την τωρινή μου εργασία
  • Είμαι ευγνώμων, που έχω την οικονομική βοήθεια της μαμάς μου, όσο άσχημο και ταπεινωτικό κι αν ακούγεται αυτό
  • Είμαι ευγνώμων, που είμαι υγιής και δυνατός
  • Είμαι ευγνώμων, που η δημιουργικότητά μου είναι ισχυρή και η έμπνευσή μου αυξάνεται

Σήμερα, έχω όλα όσα χρειάζομαι. Μπορεί να απέχω από όσα θέλω να έχω, αλλά τα βασικά (φαγητό, στέγη, ασφάλεια) τα καλύπτω αρκετά καλά. Εάν καταφέρω να διατηρήσω τη σωστή νοοτροπία, θα δω ότι η τωρινή μου κατάσταση είναι προσωρινή και οι προοπτικές μου αυξάνονται και βελτιώνονται συνεχώς. Πρέπει να το πιστέψω. Πρέπει να πιστέψω ότι αν και κάποιας ηλικίας, θα μπορέσω να βρω μια καλύτερη θέση εργασίας. Πρέπει να πιστέψω ότι μπορώ να ξεφύγω από αυτή τη φάση της ζωής μου και να ξαναγίνω ο αυτάρκης ενήλικας, που ήμουν παλιά.

Επαναλαμβάνω, πόσο ευγνώμων είμαι.


ADVERTISEMENT

Εκτιμώ αυτά, που έχω. Συνεχίζω να αφήνω στην άκρη τις προσδοκίες μου και τα πρόσκαιρα οφέλη. Και μαθαίνω, καθημερινά, να ζω το τώρα. Εκτιμώ τη ζωή μου, την τωρινή μου εργασία, τη μοναξιά μου. Μαθαίνω επίσης να έχω συνείδηση, να είμαι πιο συμπονετικός και ταπεινός ως προς αυτά, που έχω σε σχέση με όσα θέλω να έχω.

Δεν θα αφήσω τις δυσκολίες να με πάρουν από κάτω».

Πηγή: divorcedmoms.com

 

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ