fbpx

Είμαι μόνος μπαμπάς και τα παιδιά είναι γκομενοπαγίδα, να ξέρετε!

| 11 Μαΐου 2020
ADVERTISEMENT

Είμαι εσωστρεφής και μου αρέσει να παρατηρώ τον κόσμο. Είμαι επίσης μονογονέας κάτι που είναι πολλές φορές πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι περίμενα, ενώ άλλες με έχει… ωφελήσει όσο δεν φαντάζεστε!

Πρόσφατα πήγα με το νεογέννητο γιο μου έξω για φαγητό. Κάτσαμε στο τραπέζι μας και δεν κάναμε απολύτως τίποτα το ενδιαφέρον. Ο γιος μου με παρακολουθούσε καθώς έτρωγα και άρχισε να κλαίει. Ζήλεψε. Πείναγε και εκείνος. Ανακάτεψα στο μπιμπερό του λίγο ζεστό νερό με γάλα σε σκόνη και τον πήρα αγκαλιά να τον ταΐσω. Δεν ήταν κάτι δύσκολο. Το είχα ξανακάνει. Με το ένα χέρι τον τάιζα έχοντάς τον στηριγμένο στο μπράτσο μου και με το άλλο έτρωγα. Αυτό ακριβώς κάναμε όταν μία γυναίκα μας πλησίασε μες στην τρελή χαρά και μου ζήτησε αν της επέτρεπα να μας βγάλει μία φωτογραφία. Μου είπε ότι της έκανε μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι μπορούσα με τόση ευκολία να ταΐσω το μωρό και παράλληλα να τρώω. Ήταν ενθουσιασμένη και τα κομπλιμέντα έπεφταν βροχή πριν με συμβουλεύσει να κρατάω το μπιμπερό λίγο ψηλότερα την επόμενη φορά. Πέντε λεπτά αργότερα μας πλησίασε μία άλλη γυναίκα και μου εξέφρασε το θαυμασμό της για το πόσο καλά φρόντιζα το γιο μου. Αφού μιλήσαμε για λίγα λεπτά με συμβούλευσε να βάλω καλτσούλες στο μωρό πριν βγούμε έξω για να μην κρυώσουν τα ποδαράκια του.


ADVERTISEMENT

Μέχρι να φύγουμε με είχαν πλησιάσει συνολικά έξι διαφορετικές γυναίκες είτε για να με επαινέσουν είτε για να μου ζητήσουν συμβουλές είτε για να μου δώσουν οι ίδιες συμβουλές.

Μου έκανε εντύπωση το πόσο καλοί και ευγενικοί ήταν όλοι απέναντί μου, αλλά όταν ανέφερα τι συνέβη σε μία φίλη μου το μόνο που μου είπε είναι ότι όλο αυτό της προκαλούσε εμετό. Το θεώρησε «ξεφτίλα», όπως μου είπε, να με πλησιάζουν τόσες πολλές γυναίκες για να μου πουν «μπράβο» για κάτι που κάνουν οι γυναίκες όλη την ώρα. Ένα δίκιο το είχε και ας αδικούσε η παρατήρησή της και εμένα και τις γυναίκες αυτές.

Έκατσα και το σκέφτηκα καλά και κατέληξα σε 4 διαφορετικούς λόγους, για τους οποίους οι γυναίκες αυτές θαύμαζαν τόσο ένα μόνο μπαμπά που τάιζε το παιδί του στο εστιατόριο την ώρα που και εκείνος έτρωγε:


ADVERTISEMENT

  1. Η ζωή μου είχε πολλές ανατροπές μέχρι τώρα και μία συνέπεια όλων αυτών ήταν ότι περίμενα περίπου 20 χρόνια περισσότερο απ’ ότι ήθελα μέχρι να βρω την ευκαιρία να γίνω πατέρας. Όπως και στο εστιατόριο εκείνη την ημέρα, έτσι και καθημερινά, απολαμβάνω κάθε πτυχή της  πατρότητας. Δεν θέλω να απαλλαγώ ποτέ από τις βρώμικες πάνες, από τις νύχτες χωρίς ύπνο, τα κλάματα και ό, τι άλλο συνοδεύει ένα νεογέννητο. Θέλω να απολαύσω κάθε κομμάτι αυτού του θαύματος ακόμα και τις στιγμές εκείνες που είναι δύσκολες. Ίσως οι γυναίκες αυτές βλέποντάς με μόνο να υπέθεσαν ότι δυσκολεύομαι ή ότι νιώθω άγχος και με πλησίασαν καλοπροαίρετα για να μου ανεβάσουν το ηθικό και να με διευκολύνουν με τις συμβουλές τους.
  2. Μήπως θα έπρεπε να εκλάβω τα κοπλιμέντα τους ως προσβολή; Μήπως μέσα από το θαυμασμό και τα ωραία τους λόγια υπονοούσαν ότι οι άντρες είναι εγγενώς λιγότερο ικανοί να μεγαλώσουν ένα παιδί σε σχέση με τις γυναίκες; Ίσως στο μυαλό των γυναικών αυτών οι άντρες να υπάρχουν μόνο για να αλλάζουν κανένα λάστιχο στο αυτοκίνητο, να ξεβουλώνουν κανένα νεροχύτη ή να φτιάχνουν το καζανάκι και όχι για να μεγαλώνουν παιδιά. Ίσως οι γυναίκες αυτές που με πλησίασαν να νόμιζαν ότι έχω το παιδί προσωρινά μέχρι να επιστρέψει η μητέρα του. Ήθελαν όντως να με βοηθήσουν ή το έκαναν για το καλό του μωρού νομίζοντας πως είμαι παντελώς άχρηστος επειδή είμαι άντρας;
  3. Όσο με κοιτάζω στον καθρέφτη, τόσο πιο πολύ σιγουρεύομαι ότι είμαι πιο όμορφος από ποτέ. Τους τελευταίους δύο μήνες που έγινα πατέρας έχω ομορφύνει επικίνδυνα. Τα μάτια μου τα άνοιξε ένας φίλος, ο οποίος με βοήθησε να συνειδητοποιήσω ότι τα μωρά για τους μόνους μπαμπάδες είναι γκομενοπαγίδες κανονικές. Μήπως αυτές οι γυναίκες με γούσταραν και χρησιμοποίησαν το μωρό σαν δικαιολογία για να μου πιάσουν την κουβέντα;
  4. Ίσως η φωτογραφία ενός άντρα που φροντίζει σωστά το παιδί του χρησιμοποιηθεί αργότερα εναντίον κάποιου κακόμοιρου συζύγου που τσακώνεται συνεχώς με τη γυναίκα του επειδή δεν ξέρει ούτε το γάλα του μωρού να φτιάξει. Ίσως οι γυναίκες αυτές να με «πλεύρισαν» για να στριμώξουν αργότερα τους άντρες τους και να τους τρίψουν τη φωτογραφία μου στη μούρη ή για να τους δείξουν ποιος είναι το καλό παράδειγμα και ποιος το κακό.

Ανεξάρτητα από το λόγο της καθεμιάς σημασία έχει ότι οι περισσότερες είδαν με καλό μάτι την προσπάθειά μου και προσπάθησαν με τον τρόπο τους να μου δώσουν κουράγιο και δύναμη να συνεχίσω ασχέτως αν το χρειαζόμουν. Όλοι οι γονείς ανεξάρτητα από το φύλο τους χρειάζονται υποστήριξη και εγώ προσωπικά χαίρομαι επειδή η υποστήριξη αυτή που λαμβάνω προέρχεται γενναιόδωρα κυρίως από γυναίκες…

Πηγή: fatherly.com

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ