fbpx

Το παιδί του συντρόφου μου «έχασε» τη μαμά του. Πώς θα το βοηθήσω;

| 8 Νοεμβρίου 2019
ADVERTISEMENT

Καλησπέρα. Έχω σχέση με κάποιον, ο οποίος είναι χωρισμένος με ένα παιδί. Είμαστε μαζί ένα χρόνο. Ξαφνικά έχασε τη πρώην γυναίκα του. Το παιδί δεν ξέρει ακόμα για τη σχέση μας. Πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω όλο αυτό έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα;

Απαντά η ψυχολόγος MSc, κα Βίκυ Κυριαζή


ADVERTISEMENT

Αγαπητή φίλη,

Οι πληροφορίες που έχουμε σε σχέση με την κατάσταση που σας απασχολεί είναι πολύ λίγες. Υποθέτω ότι το ερώτημά σας έχει να κάνει με το πώς θα διαχειριστείτε τη γνωριμία σας με το παιδί και αν είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει κάτι τέτοιο. Ωστόσο, σίγουρα έχει επηρεαστεί και η ίδια η σχέση σας με το σύντροφό σας, εφόσον ξαφνικά εκείνος έγινε το κύριο πρόσωπο φροντίδας του παιδιού του, γεγονός που έχει πολλές ανακατατάξεις σε όλα τα επίπεδα (πρακτικά, νομικά, συναισθηματικά, κοινωνικά κλπ).

Δεν ξέρουμε ποια είναι η στάση του συντρόφου σας απέναντι στο θέμα, αλλά πιθανόν να χρειάζεται χρόνο να διαχειριστεί και στη συνέχεια να αφομοιώσει αυτές τις αλλαγές στη ζωή του. Το σημαντικότερο είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος και πολλή συναισθηματική ενέργεια από την πλευρά του για να στηρίξει το παιδί του στο βαρύ πένθος που βιώνει. Όσο και να έχει αποστασιοποιηθεί από την πρώην σύζυγό του, δεν παύει να ήταν η μητέρα του παιδιού του και αυτό πολύ πιθανόν να έχει δημιουργήσει και στον ίδιο μεγάλη αίσθηση απώλειας.


ADVERTISEMENT

Σίγουρα, λοιπόν, αυτήν την περίοδο θα χρειαστεί από εσάς στήριξη συναισθηματική και κατανόηση όσον αφορά τις αγωνίες και τη διαχείριση των πρακτικών θεμάτων με το παιδί.

Αν και δεν ξέρουμε λεπτομέρειες, το πιο πιθανό είναι το παιδί να μένει πια μαζί του (αν δεν έμενε ήδη), οπότε θα πρέπει να το πάρετε απόφαση, ότι τα δεδομένα και στη δική σας σχέση (στη διαθεσιμότητα του πατέρα κλπ) θα είναι στο εξής διαφορετικά. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεστε χρόνο για να σταθείτε να τα δείτε όλα αυτά και σίγουρα υπομονή.

Όσον αφορά το παιδί τώρα, του έχει συμβεί η βαρύτερη ίσως απώλεια που μπορεί να βιώσει ένα παιδί. Ανεξάρτητα από την ηλικία του, είναι αναμενόμενο να στραφεί προς άλλα σημαντικά πρόσωπα της ζωής του (κυρίως τον πατέρα του) για να βρει στήριξη και ασφάλεια. Εφόσον η σχέση σας προσαρμοστεί στα νέα αυτά δεδομένα, κάποια στιγμή θα γνωριστείτε με το παιδί και εκεί θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή για το πώς, πόσο και αν θα γίνετε μια νέα μητρική φιγούρα στη ζωή του. Νομίζω ότι η περίοδος που είναι τόσο κοντά στις δραματικές αλλαγές στη ζωή του παιδιού, δεν είναι μια καλή περίοδος για να διαχειριστεί νέες αλλαγές σχετικά με την παρουσία σας στη ζωή του. Αντίθετα, θεωρώ ότι παρακάτω, όταν λίγο ή πολύ έχουν αφομοιωθεί οι αλλαγές απ’ όλες τις πλευρές, θα είναι βοηθητικό να σας γνωρίσει, πάντα προστατευμένα και με πρωτοβουλία και προετοιμασία από την πλευρά του μπαμπά του. Αν χρειαστείτε αυτήν τη στιγμή στήριξη στο να διαχειριστείτε τα δεδομένα και την προσαρμογή σας σε αυτά ή αργότερα να προετοιμάσετε και να διαχειριστείτε τη γνωριμία σας με το παιδί, μια καλή ιδέα θα ήταν να αναζητήσετε τη βοήθεια κάποιου ειδικού.

Βίκυ Κυριαζή
Ψυχολόγος, MSc
Ψαρών 1 & Φλέμινγκ, 12132, Περιστέρι
τηλ. 6973 440 506- 213 0287956
e-mail: vasiliki.kyriazi@gmail.com
FB: https://www.facebook.com/vickykyriazi.psychologist/

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ