fbpx

Το παιδί πρέπει να υποβληθεί σε εγχείριση, αλλά ο πρώην μου δεν συμφωνεί. Μπορώ να την κάνω μόνη μου;

| 17 Οκτωβρίου 2017
ADVERTISEMENT

Γεια σας

Έχω χωρίσει από το 2011 και έχω την οριστική επιμέλεια δύο ανήλικων τέκνων. Το Φεβρουάριο του 2017 ο οφθαλμίατρος Α συνέστησε, ότι το ένα παιδί χρειάζεται να υποβληθεί σε επέμβαση διόρθωσης στραβισμού. Όταν ενημέρωσα τον πρώην σύζυγο, αμφισβήτησε τη γνώμη του οφθαλμίατρου Α και ζήτησε να πάμε στον οφθαλμίατρο Β, τον οποίο αποδέχτηκα και εγώ. Κατόπιν εξέτασης του παιδιού τον Ιούνιο 2017, κατά την οποία ο πρώην σύζυγος ήταν παρών, ο οφθαλμίατρος Β συνέστησε, επίσης, επέμβαση. Κατά τη συζήτηση με τον οφθαλμίατρο για τον προγραμματισμό της επέμβασης, ο πρώην σύζυγος ζήτησε να γίνει μετά τα μέσα Οκτωβρίου και κανόνισα με τον οφθαλμίατρο Β η επέμβαση να γίνει στις 16 Οκτωβρίου και ενημέρωσα γραπτά τον πρώην σύζυγο.


ADVERTISEMENT

Αυτές τις μέρες πριν από την επέμβαση, ο πρώην σύζυγος μου είπε, ότι δεν έχει ενημερωθεί για την επέμβαση, ότι δεν συμφωνεί να γίνει η επέμβαση τον Οκτώβριο, ούτε από τον οφθαλμίατρο Β, και να καθυστερήσουμε την επέμβαση χωρίς να προτείνει εναλλακτική λύση. Τί μπορώ να κάνω;

Χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του ή μπορώ να προχωρήσω με την επέμβαση; Μπορεί ο πρώην σύζυγος να στραφεί εναντίον μου ή εναντίον του οφθαλμίατρου;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Δάφνη Ι. Σιώπη


ADVERTISEMENT

Καταρχήν, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ζητήματα που αφορούν την υγεία του τέκνου εντάσσονται στον σκληρό πυρήνα της γονικής μέριμνας αυτού. Γίνεται, επομένως, δεκτό ότι για την διευθέτηση των ζητημάτων που σχετίζονται με θέματα υγείας (λ.χ. διενέργεια ιατρικών εξετάσεων, επεμβάσεων κ.ο.κ), απαιτείται η σύμπραξη και των δύο γονέων, εφόσον δεν έχει αφαιρεθεί από κάποιον από αυτούς η γονική μέριμνα του παιδιού.

Στην περίπτωσή σας, επομένως, καταρχήν φαίνεται να χρειάζεται η σύμπραξη και των δύο από εσάς, σύμφωνα με το άρθρο 1518 ΑΚ, χωρίς να ασκεί σημασία ότι εσείς ασκείτε την επιμέλεια του παιδιού, δεδομένου ότι πρόκειται για ζήτημα υγείας και, επομένως, για ζήτημα που ανάγεται στην γονική μέριμνα του παιδιού. Μόνο αν το περιστατικό κριθεί ιατρικώς κατεπείγον για την υγεία του τέκνου δίνεται εκ του νόμου (άρθρο 1516 ΑΚ) η δυνατότητα να διενεργηθεί η ιατρική πράξη μόνο από τον έναν γονέα, περίπτωση που δεν φαίνεται να συντρέχει μάλλον εν προκειμένω.

Από την άλλη πλευρά, ο νόμος ορίζει ότι σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων ως προς την άσκηση της γονικής μέριμνας, καλείται να αποφασίσει το αρμόδιο δικαστήριο (άρθρο 1512 ΑΚ), με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του τέκνου.

Βάσει των ανωτέρω, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι στην περίπτωση που ενδεχομένως προβείτε στην ιατρική επέμβαση του τέκνου σας χωρίς την σύμπραξη και συγκατάθεση του πρώην συζύγου σας (και εφόσον δεχτεί και ο επιβλέπων γιατρός να την τελέσει), ο σύζυγός σας θα μπορεί ενδεχομένως να επικαλεστεί ότι ασκείτε πλημμελώς την επιμέλεια του τέκνου σας, ισχυρισμός που βέβαια κατά πάσα πιθανότητα θα απορριπτόταν ως καταχρηστικός, εφόσον πράγματι η υγεία του τέκνου σας επιβάλλει την διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης.

Για την πληρέστερη εξασφάλισή σας, πάντως, κρίνεται σκόπιμο να απευθυνθείτε στο αρμόδιο δικαστήριο, κατά το άρθρο 1512 του ΑΚ, το οποίο θα κληθεί να λύσει την εν λόγω διαφωνία που έχει ανακύψει με τον πρώην σύζυγό σας, αποφαινόμενο με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του τέκνου σας.

Δάφνη Ι. Σιώπη
Δικηγόρος LLM
Αγ. Σοφίας 24
Θεσσαλονίκη 54622
Τηλ: 2313 079293
Κιν: 6977568673
Email: dsiopi.law@gmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ