fbpx

Το παιδί όταν πάει στο μπαμπά του μένει σε ένα καλύβι γεμάτο υγρασία και γυρνάει άυπνο και άπλυτο

| 5 Νοεμβρίου 2019
ADVERTISEMENT

Στις 6/12/18 κατέθεσα αγωγή διαζυγίου, έχει βγει και το διαζύγιο, έχω και την επιμέλεια ενός 2 χρονών κοριτσιού και τώρα 8/11/19 έχω πάλι δικαστήριο γιατί μου έγινε αγωγή επικοινωνίας. Να τονίσω ότι εξ αρχής συμφώνησα για ελεύθερη επικοινωνία αλλά δεν δόθηκε από το δικαστήριο.

Τον Απρίλιο του 19 φύγαμε με τη μικρή από το σπίτι του συζύγου. Από τότε η επικοινωνία με τον πρώην σύζυγο είναι άθλια όσον αφορά το παιδί. Δέχομαι διαρκώς μηνύματα απειλώντας με πως όταν μεγαλώσει η μικρή θα της δείξει την αγωγή διαζυγίου έτσι ώστε να με μισήσει. Είμαι σίγουρη ότι θα αντιμετωπίσω πολλά προβλήματα μεγαλώνοντας η μικρή αφού θα με κατηγορούν διαρκώς μπροστά της. Επιπλέον το παιδί όταν επιστρέφει μετά από Σαββατοκύριακο στο μπαμπά της είναι άυπνο και άπλυτο. Όσο κι αν προσπαθώ να τον πείσω ότι τα κοριτσάκια σε θέματα υγιεινής είναι λίγο πιο ευαίσθητα συναντώ αδιαφορία. Λόγω του αγροτοκτηνοτροφικού του επαγγέλματος για εξοικονόμηση χρόνου μένει με τη μητέρα του σε ένα ετοιμόρροπο καλύβι όπου μεταφέρεται και το παιδί εκεί. Η συγκεκριμένη κατοικία έχει δεχθεί δύο φορές επίθεση από Ρομά. Η μικρή εντωμεταξύ έχει ευαισθησία με το αναπνευστικό της. Και έχει υγρασία το συγκεκριμένο καλύβι.


ADVERTISEMENT

Φοβάμαι για την ασφάλεια του παιδιού μου και δεν τους εμπιστεύομαι σχετικά με την προστασία της μικρής.(π.χ. Το καλοκαίρι που πέρασε της μάθαιναν πως να πιάνει τζιτζίκια και να τα καρφώνει με ξύλα για να φωνάζουν περισσότερο. Τώρα της δίνουν πούπουλα από κότες να παίζει). Ο μπαμπάς της έχει βρει καινούρια σύντροφο όπου το παιδί μου την περιγράφει ως άλλη μαμά. Δεν θέλω να του απαγορεύσω την επικοινωνία αλλά θέλω να την περιορίσω γιατί το παιδί είναι πολύ μικρό. Παρακαλώ δώστε μου λύσεις.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Ζωή Παυλίδου

Σύμφωνα με το άρθρο 1520 του Αστικού Κώδικα : «Ο γονέας με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό. Οι γονείς δεν έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν την επικοινωνία του τέκνου με τους απώτερους ανιόντες του, εκτός αν υπάρχει σοβαρός λόγος. Στις περιπτώσεις των προηγούμενων παραγράφων, τα σχετικά με την επικοινωνία κανονίζονται ειδικότερα από το δικαστήριο.»


ADVERTISEMENT

Αποτελεί φυσικό δικαίωμα του γονέα προς επικοινωνία το οποίο απορρέει από το φυσικό δεσμό του αίματος και του συναισθήματος στοργής προς το τέκνο. Η επικοινωνία ρυθμίζεται είτε με συμφωνία των γονέων είτε με δικαστική απόφαση.

Στην προκειμένη περίπτωση, εφόσον εκκρεμεί αγωγή επικοινωνίας, αυτή θα ρυθμιστεί από το δικαστήριο πρωτίστως με γνώμονα το συμφέρον του τέκνου. Για να κριθεί τι αποτελεί συμφέρον θα εκτιμηθούν περιστατικά που διαπιστώθηκαν βάσει αξιολογικών κριτηρίων που αντλεί το δικαστήριο από τους κανόνες της λογικής και της κοινής πείρας όπως και πορίσματα της εξελικτικής ψυχολογίας και παιδοψυχιατρικής. Ταυτόχρονα, το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του τις προκύπτουσες συνθήκες και περιστάσεις κάτω από τις οποίες θα ασκείται η προσωπική επικοινωνία στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Συνεπώς, όλα τα πραγματικά περιστατικά που θα παρουσιάσετε κατά την εκδίκαση της αγωγής επικοινωνίας που έχει ασκηθεί εναντίον σας σχετικά με τη μορφή που έχει η προσωπική επικοινωνία του ανήλικου τέκνου σας με τον πατέρα του, ο τόπος και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται θα εκτιμηθούν από το δικαστήριο το οποίο και θα εκδώσει αντίστοιχη απόφαση με ρύθμιση αυτής πάντα με γνώμονα το συμφέρον του τέκνου.

Ζωή Παυλίδου
Δικηγορικό Γραφείο
Ζωής Παυλίδου & Συνεργατών

Δικηγόρος παρ’ Εφέταις
Μητροπόλεως 47, Τ.Κ. 54623
Θεσσαλονίκη.
Τηλέφωνο: 2310 275465
Fax : 2310 271191
E-mail: pzoi@hotmail.com

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ