fbpx

Το παιδί μου πήρε το επίθετο του πρώην συζύγου και όχι του συντρόφου μου. Πρέπει να γίνει οπωσδήποτε εξέταση DNA;

ADVERTISEMENT

Γεια σας

Γέννησα ένα παιδάκι προτού παρέλθουν 300 μέρες από τη λύση του γάμου μου, έχοντας κάνει όμως αναγνώριση κυοφορούμενου τέκνου με το σύντροφο. Κανένας δεν με ενημέρωσε περί αυτού και βρέθηκα στη δυσάρεστη θέση να πάρει το παιδί το όνομα του πρώην. Η αγωγή που θα πρέπει να κάνουμε θα ορίζει ως ενάγοντα το σύντροφο και εναγομένους εμένα και τον πρώην; Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά; Και επίσης, θεωρείται απόλυτα απαραίτητη η εξέταση DNA για το δικαστήριο;


ADVERTISEMENT

Ευχαριστώ

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη

Σύμφωνα με το τεκμήριο καταγωγής από γάμο (ΑΚ1465), ένα τέκνο που θα γεννηθεί κατά τη διάρκεια του γάμου της μητέρας του ή εντός 300 ημερών από τη λύση ή την ακύρωσή αυτού, τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον σύζυγο της μητέρας και ονομάζεται τέκνο γεννημένο σε γάμο. Στην ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού αναγράφεται εξ αρχής ως πατέρας ο σύζυγος της μητέρας, έστω και αν βιολογικά δεν είναι.


ADVERTISEMENT

Η ιδιότητα του τέκνου γεννημένου σε γάμο μπορεί να προσβληθεί δικαστικώς και ως εκ τούτου το τεκμήριο πατρότητας να ανατραπεί, εάν αποδειχθεί ότι η μητέρα δεν συνέλαβε πράγματι από τον σύζυγό της (δηλ. ότι ο σύζυγός της δεν είναι ο βιολογικός πατέρας του παιδιού), είτε ότι κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης (δηλαδή το διάστημα που περιλαμβάνεται ανάμεσα στην τριακοσιοστή και στην εκατοστή ογδοηκοστή ημέρα πριν από τον τοκετό, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 1468 ΑΚ) ήταν φανερά αδύνατο να συλλάβει από τον σύζυγό της, ιδίως λόγω ανικανότητας ή αποδημίας του συζύγου ή γιατί δεν είχαν σεξουαλικές σχέσεις. Το τέκνο χάνει την ιδιότητα τέκνου που γεννήθηκε σε γάμο, αναδρομικά από την γέννησή του, μόλις γίνει αμετάκλητη η απόφαση που δέχεται την προσβολή αυτής της ιδιότητάς του.

Η όποια αναγνώριση είτε εκούσια είτε δικαστική τυχόν έχει προηγηθεί δεν επιφέρει έννομες συνέπειες ούτε δημιουργεί δεσμούς συγγένειας μεταξύ του τέκνου και του φυσικού πατέρα. Επομένως, για να αποκατασταθεί η «βιολογική» αλήθεια, θα πρέπει πρώτα να προσβληθεί αμετάκλητα η πατρότητα του τέκνου και στην συνέχεια να γίνει εκούσια ή δικαστική αναγνώριση του από το πρόσωπο, που ισχυρίζεται ότι είναι πατέρας.

Δικαίωμα να καταθέσουν αγωγή προσβολής πατρότητας έχουν τα εξής πρόσωπα: α) Ο σύζυγος της μητέρας (και τεκμαιρόμενος πατέρα του τέκνου), 2) Ο πατέρας ή η μητέρα του συζύγου, εάν αυτός πέθανε χωρίς να έχει χάσει το δικαίωμα προσβολής της πατρότητας, 3) το τέκνο, 4) η μητέρα του τέκνου και 5) ο άνδρας με τον οποίο η μητέρα, ευρισκόμενη σε διάσταση με τον σύζυγό της, είχε μόνιμη σχέση με σαρκική συνάφεια κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης του τέκνου (δηλ. ο εραστής). Το δικαίωμα καθενός εκ των ανωτέρω προσώπων είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο, υπάρχει δε διαφορετική προθεσμία άσκησης σε καθένα από αυτά τα πρόσωπα.

Το δικαίωμα άσκησης αγωγής προσβολής πατρότητας αποκλείεται: 1) για τον σύζυγο της μητέρας, κατόπιν παρέλευσης ενός (1) έτους από τότε που πληροφορήθηκε τον τοκετό και τα περιστατικά από τα οποία προκύπτει ότι η σύλληψη του τέκνου δεν έγινε από αυτόν και, σε κάθε περίπτωση, αφού περάσουν πέντε (5) έτη από τον τοκετό, 2) για τον πατέρα ή την μητέρα του συζύγου, μετά την παρέλευση ενός (1) έτους από τότε που έμαθαν τον θάνατο του υιού τους και τη γέννηση του τέκνου, 3) για το τέκνο, κατόπιν παρέλευσης ενός (1) έτους από την ενηλικίωσή του, 4) για την μητέρα, κατόπιν παρέλευσης ενός (1) έτους από τον τοκετό ή εάν υπάρχει σοβαρός λόγος για τη μη προσβολή κατά την διάρκεια του γάμου, έξι (6) μήνες από τότε που λύθηκε ή ακυρώθηκε ο γάμος και 5) για τον άνδρα που είχε σαρκική συνάφεια με την μητέρα, αφότου περάσουν δύο (2) έτη από τον τοκετό. Η καθιέρωση προθεσμιών από τον νόμο και δη σημαντικά σύντομων, υποκινήθηκε από την σκέψη ότι το ζήτημα της καταγωγής ή όχι από γάμο δεν μπορεί να εκκρεμεί συνεχώς και επ’ αόριστον.

Αν την αγωγή ασκήσει ο άνδρας που είχε σαρκική συνάφεια με τη μητέρα κατά το κρίσιμο διάστημα της σύλληψης, ως αληθινός πατέρας του παιδιού, η ως άνω αγωγή απευθύνεται κατά της μητέρας του τέκνου, του συζύγου της και κατά του τέκνου ή του ειδικού του επιτρόπου, ο οποίος το εκπροσωπεί στη σχετική δίκη, λόγω της ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων και της ανηλικότητάς του, που το καθιστά ανίκανο για δικαιοπραξία. Εφόσον δεν οριστεί ειδικός επίτροπος, το δικαστήριο που εκδικάζει την σχετική αγωγή αναβάλλει την πρόοδο της δίκης, τάσσοντας προθεσμία για τον νομότυπο διορισμό του.

Για την απόδειξη της μη σύλληψης από τον σύζυγο καθοριστική σημασία έχει το αποδεικτικό μέσο της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης (π.χ. εξέταση αίματος ή DNA), η οποία θα πρέπει να χρησιμοποιείται όταν τα άλλα μέσα δεν επαρκούν (έγγραφα, μάρτυρες, όπως ο τρίτος ως φερόμενος βιολογικός πατέρας του τέκνου κλπ). Γι΄αυτό και γίνεται δεκτό ότι ενόψει και της αρχής της οικονομίας της δίκης, ότι σε εξαιρετικές μόνο περιπτώσεις θα πρέπει το αποδεικτικό μέσο της ιατρικής πραγματογνωμοσύνης να διατάσσεται τελευταίο.

Σε περίπτωση που ασκηθεί και γίνει δεκτή η αγωγή προσβολής πατρότητας, το τέκνο χάνει την ιδιότητα του τέκνου που γεννήθηκε σε γάμο και μάλιστα αναδρομικά από την γέννησή του. Για να συμβεί αυτό, η σχετική δικαστική απόφαση που εκδίδεται, η οποία έχει διαπλαστικό χαρακτήρα, θα πρέπει να καταστεί αμετάκλητη. Με την απόφαση, επομένως, το τέκνο χάνει κάθε συγγένεια με τον σύζυγο της μητέρας του, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες (απώλεια δικαιώματος διατροφής, απώλεια κληρονομικού δικαιώματος και δικαιώματος νόμιμης μοίρας κ.ο.κ). Σε περίπτωση μάλιστα που την αγωγή προσβολής της πατρότητας την ασκεί ο σύντροφος της μητέρας με τον οποίο είχε σαρκικές σχέσεις όσο βρισκόταν σε διάσταση, η δικαστική απόφαση που εκδίδεται επέχει συγχρόνως και θέση εκούσιας αναγνώρισης του τέκνου από τον σύντροφο της μητέρας του, με αποτέλεσμα αυτό να μην εξομοιώνεται στην περίπτωση αυτή με τέκνο γεννημένο εκτός γάμου.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ