fbpx

Το παιδί μου σπουδάζει σε ιδιωτικό ΙΕΚ. Δικαιούται τη σύνταξη του πατέρα του;

ADVERTISEMENT

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΠΑΙΔΙ 21 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΙΕΚ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ,ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΤΟΥ(ΕΧΕΙ ΠΕΘΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΡΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΑ 18 ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΜΟΛΙΣ ΕΝΗΛΙΚΙΩΘΗΚΕ).Ή ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΕ ΑΕΙ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 12 του ΄Ν 4387/2016 – ΕΦΚΑ. Ενιαίο Σύστημα Κοινων.Ασφάλειας-Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού κλπ” , όπου η περ.α΄αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 19 παρ.2 Ν.4611/2019,ΦΕΚ Α 73/17.5.2019 τα πρόσωπα που δικαιούνται σύνταξη λόγω θανάτου ασφαλισμένου/ης ή συνταξιούχου που απεβίωσε από 13.5.2016 και μετά είναι ο /η επιζών/επιζώσα σύζυγος και το έτερο μέρος του συμφώνου συμβίωσης , ο/η διαζευγμένος/η σύζυγος και τα τέκνα του θανόντος .

Ειδικότερα δικαίωμα σύνταξης έχουν τα τέκνα του θανόντος (νόμιμα, νομιμοποιηθέντα, αναγνωρισθέντα, υιοθετηθέντα και όσα εξομοιώνονται με αυτά) , με την προϋπόθεση ότι:
α) Είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 24ο έτος της ηλικίας τους και ότι β) κατά το χρόνο του θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου είναι άγαμα και ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία, εφόσον η ανικανότητά τους επήλθε πριν από την συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας τους. Στην περίπτωση αυτή η σύνταξη εξακολουθεί να καταβάλλεται και μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας.

Στην προισχύσασα μορφή του του άρθρου αυτού οριζόταν ότι μετά την την 13-5-2016 δικαίωμα σύνταξης έχει το τέκνο είτε είναι άγαμο και δεν έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, εκτός κι αν φοιτά σε ανώτερες σχολές ή ανώτατες σχολές του εσωτερικού ή του εξωτερικού (ακόμη και αν φοιτούν για απόκτηση δεύτερου πτυχίου ή σε μεταπτυχιακά προγράμματα ή εκπονούν διδακτορική διατριβή) ή σε ΙΕΚ ή σε Κέντρα/Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης, οπότε και η χορήγηση της σύνταξης παρατείνεται έως τη λήξη της φοίτησής τους σε αυτές και σε κάθε περίπτωση έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους.


ADVERTISEMENT

Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι αν ο θάνατος επήλθε από 13-5-2016 και μετά το τέκνο δικαιούται σύνταξη λόγω θανάτου του πατέρα του χωρίς άλλη προϋπόθεση, εφόσον είναι άγαμο και δεν έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, μέχρι την συμπλήρωση του 24 ου έτους της ηλικίας του. Αν όμως ο θάνατος του ασφαλισμένου/ συνταξιούχου επήλθε πριν από την 13-5-2016 επειδή τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και τα Κέντρα/Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης ανήκουν στους φορείς μη τυπικής εκπαίδευσης, οι οποίοι ορίζονται στην παρ. 1 του άρθρου 17 του Ν. 4186/2013 δεν περιλαμβάνονται στην ανώτερη ή Ανώτατη Βαθμίδα και δεν δικαιούται το τέκνο σύνταξη. Δυστυχώς στο ερώτημα σας δεν μας αναφέρεται πότε επήλθε ο θάνατος του συζύγου σας για να σας δώσουμε μια ακριβή και ορθή απάντηση.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ