fbpx

Το παιδι μου γυρισε αλλαγμενο απο τον παιδικο σταθμο και αρνειται να ξαναπάει τι να κανω;

ADVERTISEMENT

Έχω ένα κοριτσάκι 4 χρονών και φέτος πάει προνηπιο. Πέρυσι πήγαινε όχι όλη τη σχολική χρονιά λόγω ιώσεων παιδικό σταθμό. Ξεκινήσαμε μια χαρά.

Την προηγούμενη Τετάρτη το παιδί γύρισε σπίτι αλλαγμένο. Ζήτησε να μην ξαναπάει. Εκείνη την ημέρα δεν έκανε μάθημα στο ολοήμερο με τη δασκάλα της αλλά με μια άλλη κυρία που έχω ακούσει όχι και τόσο καλά λόγια. Τετάρτη σήκωσε δέκατα και ΠέμπτηΠαρασκευή δεν την έστειλα. Σήμερα πάλι το απόγευμα αφού την είχα πάει το πρωί. Ρώτησα τις δασκάλες και μου είπαν ότι γενικά έχει μια γκρίνια στο σχολείο. Την Τετάρτη έμαθα ότι ένα παιδί την χτύπησε και η δασκάλα που αναπλήρωσε τη δική μας εκείνη την ημέρα είπε ότι το γκρίνιαζε για το φαγητό .


ADVERTISEMENT

Είναι ένα παιδί κοινωνικό..ευχάριστο και βλέπω εδώ και 4 μέρες ένα παιδί αλλαγμένο. Τι να κανω;

Αύριο έκλεισα ραντεβού και με τη παιδίατρο για να αποκλείσω ιατρικους λόγους. Της εξήγησα ότι δεν θα κάνεις παρέα με παιδιά που δεν σε θέλουν.. δεν της έχω μάθει ποτέ ούτε να χτυπάει ούτε βρισιές ξέρει. Σήμερα απογοητευτηκα.. την άφησα στο σχολείο και γκρίνιαζε. Έβαλα τα κλάματα μόλις πήγα σπίτι. Δεν είναι αυτό το παιδί μου.. εδώ και 15 μέρες μετακόμισαμε αλλά σχολείο ξεκινησαμε από κει από την αρχή για μην αλλάξει σχολικό περιβάλλον. Τι άλλο να κάνω; Αν συνεχιστεί, σκέφτομαι να τη πάω σε παιδοψυχολογο. Εσείς τι θα μου προτεινατε;

Απαντά η Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια κυρία Κατωπόδη Βασιλική


ADVERTISEMENT

Αγαπητή αναγνώστρια ,

Σε αυτή την αναπτυξιακή ηλικία από τα 4-6 που εισέρχεται ένα νήπιο στο Δημοτικό σχολείο είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί συναισθηματικά η αυτονομία του και η αυτοδιαχείριση κυρίως στα συναισθήματά του.

Αυτό που χρειάζεται να κάνετε είναι να έχετε μια εκτενή συζήτηση με την βασική δασκάλα όπως και του ολοήμερου. Δόκιμο θα είναι να έχετε δικιά σας εικόνα και αξιολόγηση για τους εκπαιδευτικούς του παιδιού σας κι όχι από περιγραφές τρίτων ή άλλων γονιών (αυτό για όλη την σχολική ζωή).

Επίσης το παιδί σας εδώ κι ένα χρόνο (από τον παιδικό σταθμό) βιώνει συνεχώς αλλαγές που δεν ξέρω πως τις αντιμετωπίζετε ( ιώσεις, πάει κι έρχεται στο σχολείο, κ.α.) : τις συζητάτε; Γνωρίζετε τι νιώθει ή ίδια; Πως σκέφτεται την αντιμετώπισή τους; Για παράδειγμα την έχετε ρωτήσει που εξυπηρετεί η γκρίνια της, όταν την κάνει και τι πετυχαίνει με αυτή;

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι σημαντικό να είστε σταθερή εσείς συναισθηματικά σε όλες αυτές τις αλλαγές και δίπλα της χωρίς συναισθηματικές διακυμάνσεις (δηλαδή να ψάχνετε ποιος φταίει αλλά να της δείχνετε πως να βρίσκει  λύσεις για τα θέματα που προκύπτουν κάθε φορά και να διαλέγει αυτή που της ταιριάζει καλύτερα.

Αν παρόλα αυτά αισθάνεστε ότι δυσκολεύεστε να το διαχειριστείτε μπορείτε φυσικά να ζητήσετε βοήθεια από παιδιψυχολόγο.

Κατωπόδη Βασιλική
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού
Τηλ: 6977-437027

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ