fbpx

Το παιδί δεν θέλει να μιλάει στον μπαμπά του και εκείνος νομίζει ότι δεν το αφήνω εγώ

ADVERTISEMENT

Από τον Ιούνιο του 2017 είμαστε σε διάσταση και επιτέλους ήρθε το διαζύγιο τα Χριστούγεννα του 2018. Έχουμε ένα αγοράκι τώρα 4 χρονών. Αυτός ζει στο εξωτερικό και θα επιστρέψει τον Αύγουστο του 2019.

Το διαζύγιο βγήκε συναινετικά. Και ενώ θέλω να έχω καλές σχέσεις μαζί του για χάρη του παιδιού, όταν γίνομαι καλή νιώθω ότι με καβαλάει και πάλι. Τον είχα ακολουθήσει στο εξωτερικό για ένα χρόνο και μπορώ να πω ότι ήταν ο χειρότερος της μέχρι τώρα ζωής μου.


ADVERTISEMENT

Επιστρέφοντας με το παιδί το καλοκαίρι του 2017 στην Ελλάδα έκανα πολλές επισκέψεις σε ψυχολόγο. Τα λόγια του δύσκολο να τα ξεχάσω. Δεν έχω κακοποιηθεί σωματικά, αλλά ψυχολογικά! Μέχρι 2,5 χρονών που ήταν το παιδί και ζούσαμε μαζί δεν είχε ασχοληθεί καθόλου μαζί του… Η “καραμέλα” του ήταν: εσένα έχει ανάγκη το παιδί. Δεν το είχε αλλάξει, δεν το είχε κοιμήσει, δεν το είχε ντύσει, δεν το είχε φροντίσει.

Όταν πλέον ζήτησα διαζύγιο άρχισε πιθανόν να καταλαβαίνει τι έχασε και να είναι ο καλός πατέρας. Θέλω να πιστεύω ότι τον αγαπάει. Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία σκέψης για το αντίθετο λόγω του ότι είναι στο εξωτερικό και έρχεται κάθε 2 μήνες να δει τον μικρό.

Φυσικά και πηγαίνει μαζί του και φυσικά δεν δημιουργώ πρόβλημα επικοινωνίας και ευτυχώς ο μικρός με πολλή λαχτάρα πάει μαζί του. Του τηλεφωνεί καθημερινά με βιντεοκλήση και δυστυχώς εδώ είναι το μεγάλο μου πρόβλημα. Το ίδιο το παιδί δεν θέλει τις περισσότερες φορές να του μιλήσει. Και δεν ξέρω τι να κάνω! Από τη μια θέλω να έχει επικοινωνία με τον πατέρα του, αλλά από την άλλη δεν θέλω να τον πιέζω. Και φυσικά η άλλη πλευρά δεν το καταλαβαίνει και έχει την εντύπωση ότι εγώ του κάνω σπάσιμο.


ADVERTISEMENT

Τον τελευταίο καιρό στη ζωή μου έχω κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα με έναν άνθρωπο που τον ήξερα χρόνια μόνο που τώρα ο ένας βλέπει διαφορετικά τον άλλον. Όσο και αν είναι δύσκολη αυτή η σχέση αυτός ο άνθρωπος με στηρίζει ψυχολογικά και είναι δίπλα μου. Δεν μένουμε μαζί. Εδώ που μένω είμαι τελείως μόνη μου χωρίς καμία βοήθεια και κάποια σαββατοκύριακα (1-2 το μήνα) πηγαίνω τον μικρό στους γονείς μου. Το έχει καταλάβει ο μπαμπάς του και αρχίζει τον πόλεμο τον ψυχολογικό. Ότι αφήνω τον μικρό και ότι κάνω σπάσιμο σε αυτόν που δεν μπορεί να τον δει. Να σημειώσω ότι έχω ξεχωριστό κινητό για τις βιντεοκλήσεις που έχει το παιδί με τον πατέρα και φυσικά όταν δεν είναι μαζί μου το έχει μαζί του (δηλαδή η μητέρα μου).

Φυσικά δεν έχω μιλήσει ποτέ άσχημα στο παιδί για τον πατέρα του γι’ αυτό άλλωστε πιστεύω ότι θέλει να πάει μαζί του. Δηλαδή όχι εντελώς μόνοι τους. Στο πατρικό του τον πάει το οποίο είναι 1 ώρα από εδώ (επαρχία).

Δεν ξέρω με ποιο τρόπο μπορώ να του δώσω να καταλάβει ότι δεν εμποδίζω καμία επικοινωνία. Δεν μπορώ να ζω με το άγχος αν πήρε τηλέφωνο και τώρα τι γίνεται που δεν θέλει ο μικρός να μιλήσει. Δεν μπορώ να ζω με ενοχές που δεν τις δημιουργώ εγώ. Το πρόβλημα φοβάμαι ότι θα συνεχιστεί και αφού γυρίσει Ελλάδα γιατί δεν ξέρω αν θα έρθει στην πόλη που ζούμε εμείς.

Μου είναι πολύ δύσκολη η επικοινωνία μαζί του και ήταν ο κυρίως λόγος για τον οποίο χωρίσαμε εξάλλου. Δεν θέλω να γίνω κακιά, μιας και θα μπορούσα αφού δεν ακολουθεί τις ημέρες επικοινωνίας του συμφωνητικού (άλλες λέμε, άλλες έρχεται), αλλά νιώθω ότι γίνομαι κακιά στο παιδί μου και δεν το κάνω. Αλλά αν δεν κάνω και τίποτα πάλι θα έχει αυτή την υπεροπτική συμπεριφορά με το επικριτικό δάχτυλο που με βγάζει εκτός εαυτού.

Απαντά η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια κυρία Μαρίνα Μόσχα

Προφανώς για να χωρίσετε υπήρξαν κάποιοι λόγοι, που σίγουρα εξακολουθούν και υπάρχουν!

Πρόκειται για ένα θέμα που συχνά ακούμε από γονείς που έχουν την επιμέλεια του παιδιού και δεν θέλουν να θεωρηθούν από τον άλλον πως είναι εκείνοι που δεν αφήνουν το παιδί να τον δει κλπ.

Παρόλα αυτά, το αν ο γιος σας θέλει να του μιλήσει ή όχι, είναι δικό του θέμα, δεν μπορείτε να τον υποχρεώσετε με το ζόρι αλλά ούτε και να του το επιβάλλετε. Άλλωστε στα 4 του χρόνια, αυτή η πίεση μπορεί να γυρίσει και ανάποδα. Ούτε σημαίνει επίσης πως θα έχει την ίδια συμπεριφορά και στο μέλλον!

Προσπαθήστε λοιπόν να εξηγήσετε στον πατέρα του με απλά λόγια τι συμβαίνει χωρίς να το κάνετε όμως θέμα. Είναι 4 ετών και λογικό να θέλει να παίξει ή να ασχοληθεί με κάτι άλλο εκείνη την ώρα! Αν το καταλάβει καλώς, αν όχι, όπως γράφετε, τα προβλήματα στην επικοινωνία σας οδήγησαν και στο διαζύγιο, πως θέλετε να αλλάξει ξαφνικά; Μην ενοχοποιείτε τον εαυτό σας και μην παίρνετε πάνω σας όλο αυτό!

Τώρα όσον αφορά το αν θα συνεχίσετε τη ζωή σας με έναν άλλον άνθρωπο, είναι καθαρά δικό σας θέμα και δεν του πέφτει λόγος, μπορεί να τον ενοχλεί αλλά είναι δικό του θέμα!
Και βέβαια, αν δείτε πως γίνεται κατάχρηση στο πότε θα έρθει και ποια ώρα εφόσον δεν τηρεί τις συμφωνημένες, εξαρτάται από εσάς να τον οριοθετήσετε! Λέμε πως καλό είναι οι γονείς να έχουν μία καλή σχέση μεταξύ τους για τα παιδιά, ώστε να μην περιορίζονται οι επισκέψεις σε “ψυχρές” ώρες, αλλά αν αυτό δημιουργεί προβλήματα…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια
Αίαντος 13, Βριλήσσια, Τ.Κ. 15235
Τηλέφωνο: 6944280428

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ