fbpx

Το δικαστήριο έδωσε στον πρώην σύζυγο 15 μέρες διανυκτέρευση με το παιδί ενώ δεν έχει κοιμηθεί ποτέ εκεί. Τί να κάνω;

ADVERTISEMENT

Έλαβα στις 6/8 απόφαση ασφαλιστικών για διατροφή, επιμέλεια και επικοινωνία με το παιδί μας. Το παιδί όταν ήταν ενάμιση έτους ο πατέρας του μετακόμισε καθώς δεν μπορούσαμε άλλο να ζούμε παντρεμένοι. Μέχρι τώρα Ιούλιο του 2021 το έπαιρνε το παιδί κάποιες μέρες που είχαμε ορίσει χωρίς διανυκτέρευση. Υπήρχαν έντονες αρνήσεις του παιδιού να πάει, το κατέβαζα σηκωτό διότι έστελνε μήνυμα, έκραζε και τα λοιπά.

Του ζήτησα να πάμε σε παιδοψυχολόγο που εγώ πήγαινα να μας κατευθύνει. Ήρθε δύο φορές καθαρά και μόνο για να πει ότι ήρθε. Έγινε δικαστήριο και βγήκε απόφαση που του δίνει άμεσα 15 νύχτες διανυκτέρευση. Φυσικά πήγε το παιδί διότι δεν υπήρχε περιθώριο να συζητήσω μαζί του να σπάσουμε τις μέρες καθώς είναι πάρα πολλές ειδικά για ένα παιδάκι που δεν έχει μείνει ποτέ εκεί βράδυ. Με τον ίδιο που ποτέ δεν τον έχει κοιμήσει βράδυ. Θα το πάει μάλλον στην εξοχική κατοικία που είναι η μητέρα του. Καταρχήν μπορώ να επικοινωνώ με το παιδί μου;


ADVERTISEMENT

Κατά δεύτερον μπορώ να πάω στον εισαγγελέα να πω τον προβληματισμό μου ότι το παιδάκι έτσι βίαια από μία απόφαση πάει 15 βράδια σερί χωρίς καν να πούμε Σαββατοκύριακο ανά Σαββατοκύριακο να πάει πιο ομαλά;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη

Είναι αλήθεια ότι στη περίπτωση κατά την οποία διακόπτεται η συμβίωση των συζύγων καταργείται η έννοια της κοινής κατοικίας κάτω από την οποία διαβιούν τα παιδιά . Τίθεται λοιπόν το ζήτημα σε ποιον από τους δύο γονείς θα ανατεθεί η επιμέλεια των παιδιών, με ποιον δηλαδή θα κατοικούν αλλά και ποιος θα αντιμετωπίζει τα καθημερινά ζητήματα των ανηλίκων, όπως λ.χ. το τι θα φάει, τι θα φορέσει καθώς και πώς θα πάει στο σχολείο του ή στη τυχόν δραστηριότητα που θα έχει.


ADVERTISEMENT

Πολύ συνηθισμένο φαινόμενο είναι η διαφωνία μεταξύ των γονέων για τα ανωτέρω ζητήματα, για το πώς και από ποιόν θα ασκηθεί η επιμέλεια των τέκνων, οπότε είναι αναγκαία η προσφυγή στη Δικαιοσύνη, η οποία αυθεντικά θα δώσει τη λύση. Πρώτιστο και κεντρικό μέλημα κάθε Δικαστηρίου, όταν αντιμετωπίζει τέτοιου είδους διαφορές, είναι το «αληθινό συμφέρον του τέκνου», του οποίου η επιμέλεια αποτελεί τη διαφορά, ώστε να υπάρχουν οι καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξή του και να αναπτύξει μια υπεύθυνη προσωπικότητα. Εργασία του Δικαστή αποτελεί η εξειδίκευση της ανωτέρω έννοιας στη συγκεκριμένη βιοτική περίσταση, λαμβάνοντας υπόψη τα πραγματικά περιστατικά που αποδειχτήκαν Ενώπιων του. Τα πραγματικά περιστατικά κάθε περίπτωσης αξιολογούνται από το Δικαστή με κριτήρια που έχουν βάση στη κοινή λογική, τα διδάγματα της κοινής πείρας αλλά και της επιστήμης τη ψυχολογία.

Κατ’ αρχάς η ηλικία του παιδιού αποτελεί σημαντικό κριτήριο. Οι δικαστικές αποφάσεις επικαλούμενες ιατρικές και παιδαγωγικές έρευνες, θεωρούν ότι η μητέρα έχει προβάδισμα κατά τη διάρκεια της βρεφικής και νηπιακής ηλικίας του τέκνου, ενώ όσο αυτό μεγαλώνει ο πατέρας θεωρείται ότι διαδραματίζει όλο και σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού και έτσι υποχωρεί το ανωτέρω προβάδισμα. Επίσης ,το περιβάλλον στο οποίο θα ζήσει το παιδί με το γονέα θεωρείται εξίσου σημαντικό κριτήριο. Τούτο λαμβάνεται υπόψη τόσο με την έννοια των ανθρώπων που θα περιβάλλουν το τέκνο όσο και με την έννοια του γεωγραφικού προσδιορισμού, της πόλης ή του χωριού, αν είναι σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία η κατοικία του γονέα. Η γνώμη του ανηλίκου προσμετράται στη διαμόρφωση της σχετικής απόφασης καθώς και οι δεσμοί με τους γονείς ή τους συγγενείς ,ενώ σημαντικό ρόλο παίζει η ικανότητα του κάθε γονέα για την ανατροφή του αλλά και το πόσο σταθερές είναι οι συνθήκες ανάπτυξης του παιδιού, όπως το σταθερό εισόδημα του γονέα ή η σταθερή κατοικία του.

Ο δικαστής λαμβάνει υπόψη όλα τα ανωτέρω και διαμορφώνει την απόφασή του, αναθέτοντας την επιμέλεια στον ένα γονέα και δίδοντας στον έτερο γονέα, αν το ζητήσει , το δικαίωμα επικοινωνίας. Ο νόμος προστατεύει το δικαίωμα του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, να διατηρεί προσωπική επικοινωνία, το οποίο συνίσταται στις περισσότερες φορές στη διαμονή του τέκνου για λίγες μέρες στο σπίτι του. Σκοπός του δικαιώματος αυτού είναι να διατηρηθεί ο ψυχικός δεσμός μεταξύ γονέα και τέκνου αλλά και να αποκτήσει άμεση γνώση της εν γένει ανάπτυξής του .

Το δικαστήριο αποφασίζει αυθεντικά για τη λύση της διαφοράς λαμβάνοντας υπόψη, και στις δύο περιπτώσεις , όλα τα ανωτέρω. Δικαίωμα σχολιασμού των αποφάσεων έχει ο καθένας, ωστόσο οφείλουμε να τις σεβόμαστε και να τις εφαρμόζουμε ενώ όποια αντίρρηση μπορεί να εκφρασθεί θεσμικά δια των ενδίκων μέσων.

Τέλος ο Εισαγγελέας έχει πράγματι το δικαίωμα να συνιστά σε όσους φιλονικούν να αποφύγουν την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα, φρονώ ότι η συνάντηση με το Εισαγγελέα και η έκφραση παραπόνων κατά της απόφασης δεν είναι η ενδεδειγμένη ενέργεια. Ο εισαγγελέας δεν έχει καμία αρμοδιότητα να ενεργήσει σε διαφορά αστικού δικαίου, όπως το δικαίωμα επικοινωνίας, ενώ είναι σίγουρο ότι ο δικαστής έλαβε υπόψη όλα όσα κατά νόμο έπρεπε σύμφωνα με τα ανωτέρω κριτήρια. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει το δικαίωμα της άσκησης κύριας αγωγής ή της προσφυγής σε ανώτερο βαθμό, όπου θα προβληθούν οι ισχυρισμοί σας. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του με το πατέρα του έχετε αναντίρρητο δικαίωμα επικοινωνίας με το τέκνο, το οποίο είναι υποχρεωμένος να διευκολύνει.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ