fbpx

Θέλω να φύγω με το παιδί στο εξωτερικό. Χρειάζεται η υπογραφή πατέρα;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας. Έχω ένα παιδάκι 5,5 χρονών. Έχω πολλές διαφωνίες με τον σύζυγο και θέλουμε να πάρουμε διαζύγιο. Δεν μου δίνει καθόλου χρήματα αν και έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Πριν 2 χρόνια έπαθα καρκίνο μαστού με χημειοθεραπείες. Θέλω να φύγω στο εξωτερικό σε συγγενικά μου πρόσωπα γιατί βάζει το παιδί εναντίον μου και είμαι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Μπορώ να φύγω χωρίς την υπογραφή του αν έχω την επιμέλεια; Σας ευχαριστώ πολύ.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης


ADVERTISEMENT

Αξιότιμε Κύριε/α

Νόμιμη μετακίνηση τέκνου από γονέα σε άλλο κράτος χωρίς τη συναίνεση του έτερου γονέα, επιτρέπεται στις περιπτώσεις που την επιμέλεια ασκεί μόνο ο γονέας που μετακινεί το τέκνο και υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι δεν παραβιάζει το δικαίωμα προσωπικής επικοινωνίας του παιδιού με τον έτερο γονέα.

Η συναίνεση του άλλου γονέα είναι αναγκαία όταν η επιμέλεια ασκείται από κοινού και από τους δύο γονείς. ( Στην περίπτωσή αυτή ο γονέας που ταξιδεύει θα πρέπει να έχει μαζί του υπεύθυνη δήλωση του άλλου γονέα με βεβαιωμένο το γνήσιο της υπογραφής ότι συναινεί στην μετακίνηση του τέκνου του στο εξωτερικό). Από κοινού ασκείται η επιμέλεια των τέκνων γεννημένων σε γάμο ενώ σε τέκνα που γεννήθηκαν εκτός γάμου και αναγνωρίστηκαν συμβολαιογραφικά την επιμέλεια ασκεί η μητέρα εκ του Νόμου. (1515 ΑΚ).


ADVERTISEMENT

Τέλος σε περίπτωση που η μετακίνηση του τέκνου είναι απαραίτητη αλλά ένας εκ των συνασκούντων την επιμέλεια γονέας δεν συναινεί, το Δικαστήριο μετά από αίτηση του έχοντος έννομο συμφέρον έτερου γονέα θα αποφανθεί ως προς την μετακίνηση του ή όχι.

Συμπερασματικά λοιπόν εφόσον ο ένας εκ των γονέων κατόπιν δικαστικής απόφασης ασκεί την αποκλειστική επιμέλεια του τέκνου μπορεί να ταξιδέψει χωρίς την συναίνεση του άλλου γονέα. Το ίδιο ισχύει και για την μητέρα που το τέκνο της γεννήθηκε εκτός γάμου και έχει αναγνωριστεί συμβολαιογραφικά. (μπορεί να ταξιδέψει χωρίς συναίνεση).
Το ζήτημα όμως της μετοίκησης στο εξωτερικό της ασκούσας την αποκλειστική επιμέλεια μητέρας με το ανήλικο τέκνο της είναι ένα ακανθώδες νομικό ζήτημα το οποίο χρήζει καλής προετοιμασίας και ενημέρωσης.

Συνιστώ να λάβετε συμβουλευτική από εξειδικευμένο Δικηγόρο Οικογενειακού Δικαίου για την καλύτερη προάσπιση των δικαιωμάτων σας.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ