fbpx

Θέλω να αλλάξω πόλη για να εργαστώ. Μπορεί ο εν διαστάσει σύζυγος, να με εμποδίσει και να ζητήσει την επιμέλεια του παιδιού;

ADVERTISEMENT

Εδώ και 11 μήνες ο σύζυγος και πατέρας της 18 μηνών κόρης μου διαμένει εκτός οικίας. Η διάστασή μας έχει δηλωθεί σε δικηγόρο μέσω εξωδίκου που του έχω αποστείλει προ 7 μηνών. Λόγω μη οικονομικής υποστήριξης επιθυμώ να μετακινηθώ στην……για να δουλέψω – έχω να δουλέψω από την περίοδο της κύησης προς ανατροφή του παιδιού. Μπορεί να εμποδίσει την αλλαγή πόλης; Ποιος ο καλύτερος τρόπος για διεκδίκηση της πλήρους επιμέλειας; Διαζύγιο διαμάχης ή ασφαλιστικά μέτρα;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

Ο γάμος, σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1386, παράγει για τους συζύγους αμοιβαία υποχρέωση για συμβίωση. Για το λόγο αυτό, ο νόμος στο άρθρο ΑΚ1439&2, ορίζει την εγκατάλειψη του άλλου συζύγου και της συζυγικής στέγης, ως τεκμήριο και απόδειξη,ότι ο γάμος έχει κλονιστεί τόσο ισχυρά από λόγο που αφορά το πρόσωπο του συζύγου που εγκατέλειψε, ώστε βάσιμα η εξακολούθηση της έγγαμης συμβίωσης να είναι αφόρητη για το σύζυγο που εγκαταλείφθηκε και του παρέχει το δικαίωμα να ζητήσει τη λύση του γάμου του με διαζύγιο.

Η διακοπή της συμβίωσης παράγει μια σειρά από δικαιώματα και υποχρεώσεις που πρέπει να ρυθμιστούν άμεσα και αφορούν την ανάθεση της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών σε ένα από τους δύο γονείς, που συνήθως είναι η μητέρα, τον καθορισμό του ποσού της διατροφής των ανήλικων παιδιών που πρέπει να καταβάλλει ο σύζυγος και γονέας που δεν έχει την επιμέλεια, τη ρύθμιση της οικογενειακής στέγης και τη ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας του γονέα που αποχώρησε, με τα ανήλικα παιδιά του με τα οποία πλέον δεν συγκατοικεί.

Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αυτά μπορούν να ρυθμιστούν με συμφωνία των συζύγων, στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου, η οποία είναι απαραίτητη για τη σύνταξη της πράξης συναινετικής λύσεως του γάμου ενώπιον του συμβολαιογράφου ή με συμφωνία τους που μπορεί να επιτευχθεί μέσω της διαδικασίας της διαμεσολάβησης, η οποία μπορεί να διεξαχθεί ακόμη και πριν την προσφυγή στο δικαστήριο ή και μετά από την άσκηση αγωγής, σύμφωνα με το Ν.4640/2019, στα πλαίσια της οποίας οι σύζυγοι, με τη βοήθεια ενός ουδέτερου τρίτου διαμεσολαβητή και με την παρουσία των πληρεξουσίων δικηγόρων τους, θα γεφυρώσουν τις διαφορές τους και θα υπογράψουν το πρακτικό διαμεσολάβησης που θα περιλαμβάνει τη συνολική συμφωνία στην οποία κατέληξαν στα θέματα της διαφωνίας τους.


ADVERTISEMENT

Μάλιστα ο νόμος υποχρεώνει πλέον τους συζύγους ή όσους συμβιώνουν με ή χωρίς σύμφωνο συμβίωσης και επιθυμούν να χωρίσουν να συμμετάσχουν σε μια αρχική ενημερωτική συνεδρία διαμεσολάβησης με αποκλειστικό σκοπό τη σωστή ενημέρωση τους γι αυτή την εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία.

Όταν όμως οι σύζυγοι διαφωνούν, τότε θα αποφασίσει το δικαστήριο στο οποίο θα πρέπει να προσφύγει ο ένας από τους συζύγους, ακόμη και με την γρήγορη και επείγουσα διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, για να ζητήσει την ανάθεση της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών, τη ρύθμιση της οικογενειακής στέγης,και τον καθορισμό της διατροφής των ανήλικων παιδιών. Σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1518 η επιμέλεια του ανηλίκου παιδιού περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη,τη μόρφωση και την εκπαίδευση του καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου της διαμονής του.

Όμως σύμφωνα με το άρθρο 139 του Ν.4714/2020 που τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα, την 31.07.2020, προστέθηκε άρθρο ΑΚ 1519, σύμφωνα με το οποίο, μεταβολή του τόπου διαμονής του τέκνου, που επιδρά ουσιωδώς στο δικαίωμα επικοινωνίας του γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, απαιτεί προηγούμενη συμφωνία των γονέων ή προηγούμενη οριστική δικαστική απόφαση μετά από αίτημα οποιουδήποτε από τους γονείς. Το δικαστήριο μπορεί να διατάξει κάθε πρόσφορο μέσο. ‘Έτσι, σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση του παραπάνω νόμου, μολονότι ο προσδιορισμός της κατοικίας του ανηλίκου ανήκει στο γονέα που ασκεί την επιμέλεια, η μεταβολή του τόπου διαμονής που επηρεάζει ουσιωδώς το δικαίωμα επικοινωνίας του άλλου γονέα, μπορεί να γίνει μετά από σύμφωνη γνώμη του γονέα που έχει το δικαίωμα επικοινωνίας ή μετά από δικαστική απόφαση.

Στη συγκεκριμένη δική σας περίπτωση αν και στην πραγματικότητα ο γάμος σας έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα λόγω της εγκατάλειψης του συζύγου σας σύμφωνα με όσα αναφέρετε στο ερώτημα σας, δεν έχετε ρυθμίσει μέχρι τώρα με μεταξύ σας συμφωνία ούτε με δικαστική απόφαση τα θέματα της επιμέλειας, της διατροφής και της επικοινωνίας της ανήλικης κόρης σας.

Επομένως

-ή θα πρέπει να κάνετε συμφωνία με το σύζυγο σας αναφορικά με τα θέματα της επιμέλειας, της διατροφής ,της επικοινωνίας και του τόπου διαμονής του ανήλικου παιδιού σας, μέσω διαπραγματεύσεων με τη βοήθεια των πληρεξουσίων δικηγόρων σας ή μέσω της διαδικασίας της διαμεσολάβησης

-ή σε περίπτωση ασυμφωνίας σας, θα πρέπει με δική σας πρωτοβουλία να καταφύγετε στο δικαστήριο είτε με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων εκδίδοντας και προσωρινή διαταγή, είτε με τη διαδικασία των οικογενειακών διαφορών με αγωγή και να ζητήσετε την ανάθεση σε εσάς αποκλειστικά της προσωρινής και της οριστικής επιμέλειας του ανήλικου παιδιού σας, να υποχρεωθεί ο εν διαστάσει σύζυγος σας και πατέρας του παιδιού σας να σας καταβάλλει συγκεκριμένο ποσό διατροφής για τις ανάγκες των ανήλικων παιδιών σας ανάλογα με τα εισοδήματα του και την περιουσιακή του κατάσταση καθώς και την μεταβολή του τόπου της διαμονής σας και των ανήλικων παιδιών σας εκθέτοντας αναλυτικά και αποδεικνύοντας τους πιεστικούς λόγους επιβίωσης καθώς και την αδυναμία ευρέσεως εργασίας στον τόπο της τωρινής διαμονής σας καθώς και την δυνατότητα ευρέσεως εργασίας στην ….., που σας υποχρεώνουν στην απόφαση αυτή και οι οποίοι πρέπει πάντοτε να είναι προς το συμφέρον των ανήλικων παιδιών ζητώντας, στα πλαίσια της ρύθμισης του δικαιώματος επικοινωνίας,να καθοριστεί το πλαίσιο σύμφωνα με το νέο τόπο κατοικίας των παιδιών σας. Το διαζύγιο σας μπορεί να συνενωθεί στην ίδια αγωγή ή να ασκηθεί με ξεχωριστή αγωγή στο ίδιο δικαστήριο.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ