fbpx

Θέλω διαζύγιο, αλλά δεν το προχωράω γιατί ο σύζυγος δεν θέλει να δίνει διατροφή. Τί να κάνω;

ADVERTISEMENT

Είμαι σε διάσταση περίπου 6-7 χρόνια με τον πατέρα των παιδιών μου, 14 και 10 ετών. Οι λόγοι που φτάσαμε σε αυτό το σημείο ήταν πολλοί και σοβαροί. Δεν έχουμε πάρει διαζύγιο, αν και έκανα κάποιες κινήσεις χωρίς αποτέλεσμα διότι δεν θέλει να δίνει διατροφή στα παιδιά μας. Ο λόγος; Άγνωστος. Το αφήσαμε έτσι λοιπόν… Σήμερα λοιπόν μου στέλνει μήνυμα για το διαζύγιο! Πως και τι θα κάνουμε για να το βγάλουμε. Αν του λέω δεν συμβιβαστείς με τις υποχρεώσεις που έχεις απέναντι στα παιδιά, δεν θα συμφωνήσουμε. Έμεινε πάλι εκεί το θέμα για την ώρα. Θέλω να πάρω διαζύγιο αλλά όχι χωρίς διατροφή… Έχω κουραστεί να προσφέρω μόνη μου στα παιδιά και δεν μου φτάνουν για να καλύψω βασικές υποχρεώσεις του σπιτιού με έναν απλό βασικό μισθό… Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Πως να το διαχειριστώ;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Πέγκυ Καραγιάννη


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 1439 §3 ΑΚ, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 14 του Ν. 3719/2008, “εφόσον οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση συνεχώς από δύο τουλάχιστον χρόνια ο κλονισμός τεκμαίρεται αμάχητα και το διαζύγιο μπορεί να ζητηθεί, έστω και αν ο λόγος του κλονισμού αφορά το πρόσωπο του ενάγοντος. Η συμπλήρωση του χρόνου διάστασης δεν εμποδίζεται από μικρές διακοπές που έγιναν ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στους συζύγους”. Ως διάσταση, κατά την έννοια της διάταξης αυτής, νοείται εκείνη κατά την οποία οι σύζυγοι απομακρύνονται φυσικά και ψυχικά μεταξύ τους, με τη θέληση να μην έχουν πλέον κοινωνία βίου, ανεξάρτητα από το εάν η απομάκρυνση αυτή, ως πραγματικό γεγονός, είναι αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας του ενός από τους συζύγους ή και των δύο και ανεξάρτητα από το εάν διαμένουν στην ίδια κατοικία αλλά υπό καθεστώς χωρισμού “από τραπέζης και κοίτης”.

Η διάσταση πρέπει να διαρκέσει δύο τουλάχιστον χρόνια συνεχώς. Η διετία αρχίζει από την επομένη της ημέρας, κατά την οποία εντοπίζονται τα στοιχεία της έννοιας της διακοπής της έγγαμης συμβίωσης δηλαδή από τότε που διασπάσθηκε η συμβίωση κατά τα εξωτερικά της γνωρίσματα (διακοπή της συγκατοίκησης) και κυρίως κατά το ψυχικό της σημείο (ψυχική απομάκρυνση). Επιπλέον, η διετία αρκεί να έχει συμπληρωθεί κατά τον χρόνο της πρώτης συζήτησης στο ακροατήριο της αγωγής περί διαζυγίου (ΑΚ 1439 παρ. 3 εδ β). Η διετία θα πρέπει να είναι συνεχής και να μην έχει διακοπή με επανασυμβίωση. Αν συμβεί το τελευταίο ο υπολογισμός της διετίας αρχίζει από την αρχή όταν στο μέλλον διακοπεί ξανά η συμβίωση. Η συμπλήρωση του χρόνου διάστασης δεν εμποδίζεται από μικρές διακοπές, οι οποίες έγιναν ως προσπάθεια αποκατάστασης των σχέσεων ανάμεσα στους συζύγους έστω και αν αυτές συνοδεύονται από σαρκική συνάφεια. Κατά κανόνα οι προσπάθειες επαναπροσέγγισης που απέτυχαν δεν κωλύουν την συμπλήρωση του χρόνου διάστασης.

Στην περίπτωση σας λοιπόν εφόσον βρισκόσαστε σε διάσταση με τον σύζυγό σας περί τα 6-7 χρόνια, ο κλονισμός της έγγαμης συμβίωσης σας τεκμαίρεται αμάχητα, και η αγωγή διαζυγίου μπορεί να ασκηθεί από οποιονδήποτε από εσάς, έστω και αν ο λόγος του κλονισμού αφορά το πρόσωπο του ενάγοντος. Εξάλλου δικαίωμα διατροφής υφίσταται τόσο κατά την διακοπή της έγγαμης συμβίωσης ενόσω διαρκεί ο γάμος, όπου σύμφωνα με το άρθρο 1391 παρ. 1 ΑΚ «αν ο σύζυγος διέκοψε την έγγαμη συμβίωση για εύλογη αιτία, η διατροφή που του οφείλεται από τον άλλο πληρώνεται σε χρήμα και προκαταβάλλεται κάθε μήνα», όσο και μετά την λύση του γάμου με διαζύγιο όπου σύμφωνα με το άρθρο 1442 ΑΚ « Εφόσον ο ένας από τους πρώην συζύγους δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη διατροφή του από τα εισοδήματά του ή από την περιουσία του, δικαιούται να ζητήσει διατροφή από τον άλλον: 1. αν κατά την έκδοση του διαζυγίου ή κατά το τέλος των χρονικών περιόδων που προβλέπονται στις επόμενες περιπτώσεις βρίσκεται σε ηλικία ή σε κατάσταση υγείας που δεν επιτρέπει να αναγκαστεί να αρχίσει ή να συνεχίσει την άσκηση κατάλληλου επαγγέλματος, ώστε να εξασφαλίζει απ’ αυτό τη διατροφή του, 2. αν έχει την επιμέλεια ανήλικου τέκνου και γι’ αυτό το λόγο εμποδίζεται στην άσκηση κατάλληλου επαγγέλματος, 3. αν δεν βρίσκει σταθερή κατάλληλη εργασία ή χρειάζεται κάποια επαγγελματική εκπαίδευση, και στις δύο όμως περιπτώσεις για ένα διάστημα που δεν μπορεί να ξεπεράσει τα τρία χρόνια από την έκδοση του διαζυγίου, 4. σε κάθε άλλη περίπτωση, όπου η επιδίκαση διατροφής κατά την έκδοση του διαζυγίου επιβάλλεται από λόγους επιείκειας».


ADVERTISEMENT

Θα σας σύστηνα λοιπόν να απευθυνθείτε σε ένα συνάδελφο Δικηγόρο, όπου θα σας υποδείξει τις ενέργειες για την δικαστική επιδίωξη διατροφής για εσάς και τα ανήλικα τέκνα σας για το διάστημα αυτό που ήδη έχετε διακόψει την έγγαμη συμβίωση, όσο και την δυνατότητα λήψης διαζυγίου συναινετικού – εφόσον είστε πρόθυμοι να αποφύγετε την αντιδικία- καθορίζοντας το ποσό της διατροφής για το διάστημα μετά την λύση του γάμου σας, πάντα με γνώμονα τις ανάγκες των ανήλικων τέκνων σας.

Πέγκυ Καραγιάννη
Δικηγόρος
Δικηγορικό γραφείο Κυριάκου Δ. Σταυρινού και Πέγκυς Π. Καραγιάννη

Θεσσαλονίκης 7, Σέρρες
Τηλ: 2321056003 -6932637719
Νέα Ζίχνη, Σέρρες
Τηλ: 2324022348 – 6973231821
E-mail: kyrstavr@hotmail.com & pkaraglaw@hotmail.com
Facebook: facebook.com/Law-Office-Kyriakos-Stavrinos-Peggy-Karagianni

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ