fbpx

Με το μπαμπά του παιδιού μου θέλουμε να κάνουμε ιδιωτικό συμφωνητικό συνεπιμέλειας. Υπάρχει κάποιο υπόδειγμα;

ADVERTISEMENT

Είμαι μητέρα παιδιού εκτός γάμου. Ο πατέρας το έχει αναγνωρίσει από την κυοφορία. Θέλουμε να κάνουμε ιδιωτικό συμφωνητικό συνεπιμέλειας. Υπάρχει κάποιο κείμενο υπόδειγμα που μπορούμε να συμβουλευτούμε; Πρέπει να το καταθέσουμε και στο δικαστήριο;

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το νόμο (ΑΚ1510) η γονική μέριμνα περιλαμβάνει τρεις τομείς της ζωής του ανήλικου παιδιού. Την επιμέλεια του προσώπου του ,την διοίκηση της περιουσίας του και την εκπροσώπηση του σε κάθε δικαιοπραξία ή δίκη που αφορά το πρόσωπο του. Η επιμέλεια με τη σειρά της περιλαμβάνει τον ορισμό του τόπου κατοικίας του παιδιού ,την εν γένει ανατροφή και την εκπαίδευση του. Στα πλαίσια ενός γάμου ή ενός συμφώνου συμβίωσης η γονική μέριμνα, άρα και η επιμέλεια που περιλαμβάνεται σε αυτή , ανήκει αυτοδικαίως και στους δύο γονείς. Μόνο σε περίπτωση διαζυγίου ή ακύρωσης του γάμου η άσκηση της επιμέλειας σύμφωνα με το ΑΚ 1513 μπορεί να ανατεθεί στον ένα γονέα από το δικαστήριο ή και στους δύο γονείς από κοινού, εφόσον όμως αυτοί συμφωνούν, οπότε στη συμφωνία τους υποχρεωτικά θα πρέπει να ορίσουν τον τόπο της διαμονής του παιδιού.

Στον κανόνα της κοινής άσκησης της επιμέλειας για τα γεννημένα σε γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης παιδιά, εξαίρεση προβλέπεται για τα εκτός γάμου παιδιά στο άρθρο ΑΚ1515 σύμφωνα με το οποίο η γονική μέριμνα του ανήλικου παιδιού που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει καταρχήν στη μητέρα. Ειδικά όμως για την περίπτωση που έχει υπάρξει αναγνώριση της πατρότητας από τον πατέρα με συμβολαιογραφική πράξη , όπως ακριβώς συμβαίνει στην δική σας περίπτωση , ο πατέρας αποκτά μεν την γονική μέριμνα του τέκνου, στην οποία περιλαμβάνεται και η επιμέλεια, όμως μπορεί να την ασκεί μαζί με τη μητέρα μόνο εάν υπάρχει συμφωνία των γονέων, παραπέμποντας και στην περίπτωση αυτή ο νόμος στο άρθρο 1513 ΑΚ και εφόσον βεβαίως οι γονείς στην συμφωνία τους ορίσουν τον τόπο διαμονής του παιδιού. Στη συμφωνία αυτή οι γονείς θα πρέπει να καθορίσουν επιπλέον με απόλυτη σαφήνεια και τον τρόπο της από κοινού άσκησης της επιμέλειας συνήθως με τη μορφή της χρονικής κατανομής, διαμοιράζοντας δηλαδή το χρόνο και ορίζοντας συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που το παιδί θα κατοικεί μαζί με τον κάθε γονέα, καθώς και πως ο άλλος γονέας θα επικοινωνεί κατά το διάστημα αυτό με το παιδί. Επίσης θα πρέπει να κανονιστεί και ο τρόπος που θα εξασφαλιστεί η διατροφή του παιδιού και η κάλυψη των αναγκών του, όταν ο ένας γονέας είναι οικονομικά ασθενέστερος από τον άλλο και δεν μπορεί μόνος του να εξασφαλίσει τη διατροφή του παιδιού κατά τις ημέρες που θα ασκεί την επιμέλεια . Ένας άλλος τρόπος όχι πολύ συνηθισμένος από κοινού άσκησης της επιμέλειας είναι να μοιραστούν οι γονείς κάποιους τομείς της επιμέλειας,δηλαδή ο ένας να αναλάβει την ανατροφή του και ο άλλος την εκπαίδευση του.

Επειδή τα συμφέροντα κάθε γονέα είναι διαφορετικά και συνήθως αντικρουόμενα και πρέπει να προστατευτούν, ακόμη και όταν οι γονείς συμφωνούν στην από κοινού άσκηση της επιμέλειας και δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τις νομικές συνέπειες των όρων της συμφωνίας τους, αυτή πρέπει πάντοτε να συντάσσεται από τους δικηγόρους τους λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα κάθε γονέα και πάντοτε το συμφέρον του παιδιού.


ADVERTISEMENT

Η συμφωνία αυτή μπορεί να υποβληθεί στο δικαστήριο και να εκδοθεί απόφαση λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της συμφωνίας, είναι όμως ισχυρή μεταξύ των γονέων και παράγει τα έννομα αποτελέσματα της ακόμη και εάν δεν επικυρωθεί από το δικαστήριο.

Επίσης μπορεί η συμφωνία να λάβει τη μορφή του πρακτικού διαμεσολάβησης μέσω της διαδικασίας της διαμεσολάβησης, η οποία είναι μια προβλεπόμενη από το Ν.4512/2018, εξωδικαστική διαδικασία,υποχρεωτική από τον Οκτώβριο του 2018 για τις οικογενειακές διαφορές και στην οποία μετέχουν οι γονείς,οι δικηγόροι τους και ένας ουδέτερος τρίτος διαμεσολαβητής της κοινής επιλογής τους.

Ολοκληρώνεται άμεσα και οικονομικά και το πρακτικό διαμεσολάβησης κατατίθεται και επικυρώνεται αυθημερόν από τη γραμματεία του δικαστηρίου παρέχοντας στους γονείς τη δυνατότητα να το προσκομίσουν ενώπιον οποιασδήποτε δημόσιας αρχής ( όπως π.χ. στο δημόσιο σχολείο κλπ) καθώς όπως γίνεται και στα παιδιά που είναι γεννημένα σε γάμο οι δημόσιες αρχές συνήθως απαιτούν δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη διαζυγίου ή πρακτικό διαμεσολάβησης και δεν αρκούνται πάντοτε στο ιδιωτικό συμφωνητικό.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ