fbpx

Τα παιδιά μου δεν με θέλουν γιατί η πρώην τα στρέφει εναντίον μου. Να το σεβαστώ ή να τα πλησιάσω;

| 31 Ιουλίου 2019
ADVERTISEMENT

Τα παιδιά μου είναι 21 αγόρι και 25 κορίτσι πλέον. Είμαι χωρισμένος πάνω από 10 χρόνια. Ενώ στην αρχή του χωρισμού και ενώ τα παιδιά ήταν ηλικιακά πολύ μικρότερα ήταν πολύ κοντά μου και αναγνώριζαν τα λάθη της μητέρας τους και μου έδιναν και πολλά δίκια, περνώντας όμως τα χρόνια έγινε το άσπρο μαύρο και μια κλιμακούμενη έχθρα απέναντί μου. Το αποτέλεσμα είναι εδώ και 1 χρόνο να μη μου μιλάνε, με τη δικαιολογία χαζών προφάσεων. Μου δήλωσαν ότι δεν θέλουν να με βλέπουν.

Το ερώτημά μου είναι, πρέπει να το σεβαστώ και να μείνω μακριά ή να προσπαθήσω να τα πλησιάσω; Με έχει καταρρακώσει η κατάσταση αυτή και η πρώην σύζυγος μου σίγουρα το ξέρει αυτό και στρέφει τα παιδιά ενάντιον μου επειδή εκείνη δεν έχει προχωρήσει στη ζωή της ενώ εγώ έχω καινούργια σύντροφο.


ADVERTISEMENT

Παρακαλώ πείτε μου μια γνώμη για το πώς να πράξω σωστά. Ευχαριστώ

Απαντάει η Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Ειδικευμένη στη Σεξουαλική Υγεία κυρία Φρόσω Φωτεινάκη

Στο μήνυμά σας αποτυπώνεται αφενός η δυσκολία σας να κατανοήσετε το πώς τα παιδιά σας σταδιακά στράφηκαν εναντίον σας και αφετέρου η στεναχώρια που βιώνετε εξαιτίας αυτής της εξέλιξης. Αναρωτιέστε αν θα έπρεπε να σεβαστείτε την απόφασή τους ή αν θα έπρεπε να τα πλησιάσετε. Η βασική αρχή και ο θεμέλιος λίθος της ψυχικής μας ισορροπίας είναι η αυθεντικότητα, η ειλικρινής συναισθηματική μας έκφραση. Αναρωτιέμαι αρχικά κατά πόσο έχετε ειλικρινά εκφράσει στα παιδιά σας το πως νιώθετε με αυτή την τροπή στη σχέση σας και αν φυσικά έχετε δώσει σε εκείνα τον χώρο να σας μιλήσουν, να μοιραστούν όσα τα έχουν πληγώσει, όλα εκείνα που τα έκαναν να απομακρυνθούν από εσάς. Δεν είναι απαραίτητο πως θα συμφωνήσετε με όσα σας πουν, είναι όμως απαραίτητο να τα ακούσετε κάνοντας ένα άνοιγμα επικοινωνίας, όπως “είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα να καταλάβω που σας απογοήτευσα”, “θέλω να σας καταλάβω”.


ADVERTISEMENT

Στο μήνυμά σας ενοχοποιείτε την μητέρα των παιδιών, και πρών σύζυγό σας, για την απόσταση στην σχέση σας με εκείνα, κάτι που με βάζει σε σκέψεις για το αν μπορεί να την έχετε ενοχοποιήσει έμμεσα ή άμεσα μπροστά τους. Μια επιθετική ή παθητικο-επιθετική στάση απέναντι στην μητέρα, ακόμη κι αν εκείνη πραγματικά φέρει ευθύνες, μπορεί να απομακρύνει τα παιδιά που αισθάνονται εξαιρετικά άβολα ή ακόμη μπαίνουν στη θέση να προστατεύσουν εκείνον που βάλλεται.

Συνοψίζοντας λοιπόν, αν έχετε θίξει την μητέρα στα παιδιά, σας προτείνω να τους ζητήσετε συγγνώμη αν τα φέρατε σε δύσκολη θέση κι αν τα αναμείξατε σε μια κατάσταση που δε θα έπρεπε να αναμειχθούν. Επιπλέον, σας ενθαρρύνω να εκφράσετε στα παιδιά σας τον πόνο που βιώνετε, το πόσο σας λείπουν και πάνω απ’όλα να τα ακούσετε. Ακούστε και αφουγκραστείτε το πώς νιώθουν χωρίς να εστιάζετε στο τι θα απαντήσετε ή στο πώς θα διακιολογηθείτε. Ακούστε τα, διότι μόνο έτσι θα νιώσουν συνδεδεμένα μαζί σας, κι αν η πόρτα δεν ανοίξει με την πρώτη, για όσο το αισθάνεστε, μην σταματήσετε να την χτυπάτε. Συνοδοιπόρος σας σε αυτή την δύσκολη συνασιθηματικά διαδρομή θα μπορούσε να είναι ένας Ψυχολόγος, αρμόδιος να αντιληφθεί τις δυναμικές της οικογένειας μέσα από ένα λεπτομερές ιστορικό, και να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.

Φρόσω Φωτεινάκη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Ειδικευμένη στη Σεξουαλική Υγεία
Νίκης & Ελευθερίας 21Γ, Νέα Φιλοθέη, Αττική.
Τηλέφωνο: 211. 1845. 239
Κινητά: 6981.015.684
Web: http://www.efrosynifotinaki.gr/
Facebook: https://www.facebook.com/Φρόσω Φωτεινάκη Συμβουλευτική Ψυχολόγος MBACP

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ