fbpx

Συζώ με τον πατέρα του παιδιού μου που είναι αναγνωρισμένο. Αν φύγω από το σπίτι τί επιπτώσεις έχω;

ADVERTISEMENT

Καλησπερα θα ηθελα μια γνωμη καποιου π γνωριζει η δικηγορου στο εξης.

Με το συντροφο εχουμε ενα παιδι σχεδον 3 ετων εκτος γαμου αλλα αναγνωρισμενο,ζουμε ολοι μαζι ως οικογενεια.


ADVERTISEMENT

Στην περιπτωση που για προσωπικους λογους θελησω να φυγω απο την εστια μας τι επιπτωσεις θα εχει αυτο νομικα;

Τι ισχυει με συνεπιμελεια κ επισκεψεις-διανυκτερευσεις;

Απαντά η δικηγόρος, κυρία Ζαχαρούλα Γκριέλα


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρ. 1515ΑΚ η γονική μέριμνα του τέκνου που γεννήθηκε και παραμένει χωρίς γάμο των γονέων του ανήκει στη μητέρα του. Όταν το τέκνο αναγνωρίζεται εκούσια ή δικαστικά με αγωγή που άσκησε ο πατέρας, αποκτά γονική μέριμνα και ο πατέρας την οποία ασκεί από κοινού με την μητέρα.

Σε περίπτωση διακοπής της συμβίωσης, οι γονείς  εξακολουθούν να ασκούν από κοινού και εξίσου τη γονική μέριμνα.

Κατά παρέκκλιση οι γονείς μπορούν με έγγραφο βεβαίας χρονολογίας να ρυθμίζουν διαφορετικά την κατανομή της γονικής μέριμνας.

Στην περίπτωσή σας, εφόσον ο πατέρας έχει αναγνωρίσει το παιδί, ασκεί από κοινού με σας τη γονική μέριμνα του τέκνου σας. Εάν αποφασίσετε τη διακοπή της συμβίωσής σας, θα πρέπει είτε να προηγηθεί συμφωνία με τον πατέρα για την επιμέλεια του παιδιού είτε να ζητήσετε τη μετοίκησή σας μαζί με το παιδί από το Δικαστήριο, ασκώντας ασφαλιστικά μέτρα.

Η συμφωνία μπορεί να γίνει είτε με ιδιωτικό συμφωνητικό, στο οποίο θα θεωρήσετε το γνήσιο της υπογραφής σας (ώστε να λάβει βέβαια χρονολογία), είτε με συμβολαιογραφική πράξη είτε με πρακτικό διαμεσολάβησης. Στην περίπτωση αυτή μπορείτε να συμφωνήσετε-ανεξάρτητα και πέρα από τη διατύπωση του νόμου περί από κοινού άσκησης γονικής μέριμνας- την ανάθεση της επιμέλειας του παιδιού σε σας και να ρυθμίσετε τις μέρες και ώρες επικοινωνίας του πατέρα με το παιδί. Σημειωτέον εδώ, ότι ο  νόμος ορίζει, ότι για το γονέα με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο, τεκμαίρεται ο χρόνο επικοινωνίας του τέκνου με φυσική παρουσία με το γονέα στο 1/3 του συνολικού χρόνου , εκτός εάν ο γονέας ζητήσει λιγότερο, ή εάν επιβάλλεται να καθοριστεί μικρότερος ή μεγαλύτερος για λόγους που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης ή το συμφέρον του τέκνου.

Εάν δεν καταλήγετε σε συμφωνία, αποφασίζει το Δικαστήριο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κατανείμει τη γονική μέριμνα μεταξύ των γονέων, να εξειδικεύσει τον τρόπο άσκησής της ή να αναθέσει την άσκηση της γονικής μέριμνας στον ένα μόνο γονέα.

Ζαχαρούλα Γκριέλα
Δικηγόρος
Ακαδημίας 84, Αθήνα
Τηλ : 2103844544
Κιν :6937174747
Email : zaxgriela@yahoo.gr
Web: http://grielazacharoula.blogspot.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ