fbpx

Συμφωνήσαμε να μιλάω στο παιδί μόνο μια φορά την ημέρα. Η πρώην σύζυγος δεν με αφήνει 2η φορά, τί δικαιώματα έχω;

ADVERTISEMENT

Υπάρχει όριο τηλεφωνικής επικοινωνίας με το παιδί μας;

Όταν πήραμε συναινετικό διαζύγιο μας πρόσθεσε η Δικηγόρος την παράγραφο: «Οι γονείς έχουν δικαίωμα να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το τέκνο τους μια φορά την ημέρα κατά τις ημέρες που το τέκνο δεν διαμένει μαζί τους.».


ADVERTISEMENT

Όταν το διάβασα ήμουν θετικός με τον συγκεκριμένο όρο για να μπορώ να μιλάω με το παιδί 1 φορά την ημέρα. Δυστυχώς τα προβλήματα ξεκίνησαν να υπάρχουν με τη συγκεκριμένη παράγραφο όταν η πρώην γυναίκα μου εκμεταλλευόταν τη 1 φορά την ημέρα με αποτέλεσμα να μην μπορώ να πάρω ποτέ 2η φορά εάν το παιδί δεν μπορούσε να μου μιλήσει εκείνη την στιγμή. Σας φέρνω ένα παράδειγμα όταν κάλεσα την κόρη μου και μου είπε «Μπαμπά βλέπω τηλεόραση, μπορείς να με καλέσεις αργότερα;» και εγώ φυσικά είπα ΝΑΙ παιδί μου θα τα πούμε αργότερα και έκλεισα την γραμμή μέσα σε 5 δευτερόλεπτα. Αποτέλεσμα; Όταν ξανακάλεσα για να ολοκληρώσω την προηγούμενη κλήση που δεν κατάφερα να ολοκληρώσω ως επικοινωνία με το 4.5 χρονών κοριτσάκι, μου απάντησε απόλυτα πως πέρασε η 1η φορά που έχεις υπογράψει στο συμβόλαιο και δεν θα ξαναμιλήσεις για σήμερα άλλη φορά.

Τι δικαιώματα έχω σε αυτήν την περίπτωση; Γιατί εκμεταλλεύεται το παιδί ως όπλο και στερεί από το μπαμπά την τηλεφωνική επικοινωνία; Φυσικά απαντάει ότι σου έδωσα να μιλήσεις, εάν το παιδί δεν θέλει εκείνη την ώρα….να πρόσεχες.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1441 στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου οι σύζυγοι μπορούν με έγγραφη συμφωνία τους να λύσουν το γάμο τους. Αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, για να λυθεί ο γάμος πρέπει να ρυθμίζεται η επιμέλεια τους, η επικοινωνία με αυτά και η διατροφή τους.Η έγγραφη συμφωνία στα πλαίσια του συναινετικού διαζυγίου είναι προσωρινή και οι συμβαλλόμενοι σύζυγοι έχουν τη δυνατότητα να τηρήσουν τη μεταξύ τους συμφωνία, οπότε δεν υφίσταται ανάγκη να καταφύγουν στο δικαστήριο, εάν όμως επιθυμούν διαφορετική ρύθμιση αναφορικά με την επικοινωνία τους με τα ανήλικα παιδιά τους τότε μπορούν να καταφύγουν στο δικαστήριο και να αιτηθούν διαφορετική ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας κατά τη διαδικασία των οικογενειακών διαφορών.

Kατά το άρθρο ΑΚ 1520 ο γονέας, με τον οποίο δεν διαμένει το τέκνο διατηρεί το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας με αυτό, τα σχετικά δε, με την επικοινωνία καθορίζονται, ειδικότερα, από το Δικαστήριο. Το δικαστήριο για τη ρύθμιση της επικοινωνίας του γονέα με το ανήλικο παιδί του λαμβάνει υπόψη του κυρίως το συμφέρον του παιδιού, που επιβάλλει να μην διακοπεί κάθε ψυχική επαφή μεταξύ αυτού και του άλλου γονέα που συνήθως είναι ο πατέρας, για να αποτραπεί ο κίνδυνος της μεταξύ τους ψυχικής αποξένωσης. Δυστυχώς όπως έχει δεχθεί και η νομολογία των δικαστηρίων η διάσπαση της έγγαμης συμβίωσης των γονέων,η οποία έχει ως συνεπακόλουθο και τη διάσπαση της οικογενειακής συνοχής, κλονίζει σοβαρά την ψυχική ισορροπία του παιδιού που αισθάνεται ανασφάλεια και επιζητεί στήριγμα.

Οι μεταξύ των συζύγων δημιουργούμενες έντονες αντιθέσεις συνήθως αποκλείουν κάθε συνεννόηση μεταξύ τους αλλά και σε σχέση με τα παιδιά τους, τα οποία όχι σπανίως χρησιμοποιούνται ως όργανα για την άσκηση παντοειδών πιέσεων και την ικανοποίηση εκδικητικών διαθέσεων. Έτσι, υπό το κράτος της κατάστασης αυτής ο γονέας που αναλαμβάνει την επιμέλεια έχει, σύμφωνα με το νόμο, πρόσθετα καθήκοντα και αυξημένη την ευθύνη της αντιμετώπισης των ως παραπάνω ειδικών περιστάσεων, κι αυτό προϋποθέτει την εξασφάλιση εκ μέρους του στο παιδί των κατάλληλων συνθηκών προσαρμογής. Δυστυχώς το αποτέλεσμα αυτό, κάθε άλλο παρά επιτυγχάνεται με την πλήρη αποξένωση του τέκνου από τον άλλο γονέα, με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του παιδιού.

Ήδη η ανάθεση της επιμέλειας στον ένα από τους γονείς, εκ λόγων αναγομένων στο συμφέρον του τέκνου, αποτελεί παρέκκλιση από την αρχή της ισότητας των γονέων στο λειτουργικό τούτο δικαίωμά τους, το οποίο τίθεται υπό δικαστική ρύθμιση, παραβιάζονται δε και η αρχή αυτή της ισότητας αλλά και οι βασικοί κανόνες διαπαιδαγώγησης, που στηρίζονται στα πορίσματα της παιδικής ψυχολογίας. Λειτουργεί βλαβερά για το ανήλικο παιδί, ενώ παράλληλα δυσχεραίνεται και η ρυθμιστική επέμβαση του δικαστηρίου, όταν το παιδί περιάγεται σε στάση αρνήσεως ή αντιπάθειας έναντι του ενός γονέα από πράξεις ή παραλείψεις εκείνου που έχει την επιμέλεια του. Εξάλλου, η διάταξη του άρθρ. ΑΚ 1532 ορίζει ότι αν ο πατέρας ή η μητέρα παραβαίνουν τα καθήκοντα που τους επιβάλλει το λειτούργημα τους για την επιμέλεια του προσώπου του τέκνου ή αν ασκούν το λειτούργημα καταχρηστικά ή δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν σ` αυτό, το Δικαστήριο, εφόσον το ζητήσουν ο άλλος γονέας ή οι πλησιέστεροι συγγενείς του τέκνου ή ο Εισαγγελέας μπορεί να διατάξει οποιοδήποτε πρόσφορο μέτρο.

Στη δική σας προσωπική περίπτωση η μητέρα ασκεί εντελώς καταχρηστικά το ρυθμισμένο με τη μεταξύ σας συμφωνία δικαίωμα της επιμέλειας της καθώς παραβιάζει την ουσία του δικαιώματος της επικοινωνίας σας με το παιδί σας. Η περίπτωση σας δυστυχώς δεν είναι μοναδική, γι αυτό και πλέον είναι συνηθισμένο να περιλαμβάνουμε είτε στις συμφωνίες του συναινετικού διαζυγίου είτε στο δικόγραφο της αγωγής και τη χρονική διάρκεια των κλήσεων, το οποίο αποδέχεται πλέον το δικαστήριο εκδίδοντας απόφαση που ορίζει και τη χρονική διάρκεια των κλήσεων ακόμη και μέσω ποιών εφαρμογών αυτές θα γίνονται. Βέβαια εάν η μητέρα επιθυμεί να αποξενώσει τον πατέρα από την επικοινωνία με το ανήλικο παιδί συνήθως χρησιμοποιεί διάφορες δικαιολογίες αποδίδοντας την άρνηση αυτή δήθεν στο ίδιο το παιδί. Είναι καλό να διαμαρτύρεστε άμεσα για τη συμπεριφορά αυτή με ένα γραπτό μήνυμα sms, το οποίο και εν συνεχεία να εκτυπώνετε. Επίσης όταν επαναληφθεί περισσότερες φορές πρέπει να απευθυνθείτε στο δικηγόρο σας για να συντάξει μια εξώδικη διαμαρτυρία την οποία θα επιδώσει στην άλλη πλευρά.

Εν τέλει εάν εμποδίζεστε ουσιωδώς στην επικοινωνία σας μπορείτε να ασκήσετε αγωγή για τη ρύθμιση της επικοινωνίας σας με το ανήλικο παιδί σας από το Δικαστήριο. Στα πλαίσια της ασκήσεως της αγωγής ενώπιον του Δικαστηρίου, εφόσον η παραβίαση συνεχίζεται και μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης θα εφαρμοστεί το άρθρο άρθρο ΚΠοΛΔ 950 παρ. 2, το οποίο προβλέπει ότι εάν παρεμποδίζεται το δικαίωμα της προσωπικής επικοινωνίας του γονέα με το τέκνο, η απόφαση, που ρυθμίζει την επικοινωνία, μπορεί να απειλήσει με χρηματική ποινή και προσωπική κράτηση εκείνον, που εμποδίζει την επικοινωνία. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων σας καθώς αυτό είναι σύμφωνο με το πραγματικό συμφέρον του παιδιού.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ