fbpx

Συμφωνητικό διαζυγίου: Έχει άλλη ισχύ αν το συντάξει το πρώην ζευγάρι και όχι ο δικηγόρος;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας.
Είμαι σε διάσταση με τον πατέρα του 9χρονου γιου μου, από τον Μάρτιο του 2014. Μετά από μια δικαστική διαμάχη και έχοντας οριστική απάντηση από τον Μάρτιο του 2017, που ρύθμιζε διατροφή, επιμέλεια και κατοικία για τον μικρό και εμένα, μέχρι τον Μάϊο του 2017, οπότε και έληξε η ισχύς του (διότι η αίτηση ασφαλιστικών είχε υποβληθεί τον Μάϊο του 2015) αποφασίσαμε να υπογράψουμε ιδιωτικό συμφωνητικό. Το συμφωνητικό αυτό θέλουμε να ρυθμίζει το ύψος της διατροφής, για τα επόμενα 2 χρόνια καθώς και την επικοινωνία. Η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, δίνει το δικαίωμα σε εμένα και το παιδί, μέχρι την οριστική λύση του γάμου (για την οποία έχουμε δικαστήριο τον 12ο/2017), να παραμένουμε στο σπίτι του πατέρα του.
Θέλοντας να είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας, σας λέω ότι ενώ, αρχικά, είχαμε πει το συμφωνητικό να το συντάξει η δικηγόρος μου, αποφασίσαμε ότι, δεν θέλουμε να δώσουμε τα 100€ για τη σύνταξή του και προτιμούμε να το συντάξουμε οι ίδιοι και να το επικυρώσουμε σε κάποιο ΚΕΠ.
Έχει διαφορά για εμάς και για την ισχύ του συμφωνητικού, αν συνταχθεί από εμάς ή από τη δικηγόρο; Θέλω να πώ, υπάρχει κάτι που θα πρέπει να γραφεί με την υπογραφή νομικού, ώστε να θεωρηθεί πιο έγκυρο ή δεν παίζει ρόλο;

Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων, για το χρόνο και την απάντησή σας


ADVERTISEMENT

Απαντάει η δικηγόρος Θεσσαλονίκης κυρία Ειρήνη Καψάλη 

Γεια σας. Είναι καταρχάς γεγονός ότι τα ιδιωτικά συμφωνητικά ρυθμίζουν σχέσεις που αφορούν ιδιώτες. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η σύνταξή τους είναι ένα ζήτημα εύκολο ή, πολύ περισσότερο, ασφαλές να αναλαμβάνεται από τους ίδιους τους ιδιώτες, οι οποίοι συμβάλλονται μεταξύ τους.

Η σύνταξη ενός ιδιωτικού συμφωνητικού, το περιεχόμενο που θα ενσωματωθεί
σε αυτό αλλά και ο τρόπος με τον οποίο θα ενσωματωθεί αποτελούν
αντικείμενο κρίσιμης νομικής συμβουλής. Και αυτό διότι είναι βέβαιο, ότι
από την υπογραφή του και έπειτα θα γεννηθούν αμέτρητες έννομες συνέπειες
για αμφότερα τα μέρη, που θα ρυθμίζουν σημαντικά προσωπικά ή περιουσιακά
ζητήματα.


ADVERTISEMENT

Πολύ περισσότερο στη περίπτωσή σας, όπου με το ιδιωτικό συμφωνητικό επιθυμείτε να ρυθμίσετε τόσο λεπτά αλλά και σοβαρά θέματα, όπως της επικοινωνίας του ανηλίκου τέκνου σας ή της διατροφής του. Τις επιπτώσεις αυτές, πολύ φυσικό είναι ούτε να τις γνωρίζει αλλά ούτε και να μπορεί να τις προβλέψει ένας ιδιώτης. Είναι επομένως δυνατή η δίχως μεσολάβηση δικηγόρου σύνταξή του, αλλά στην περίπτωση αυτή είναι εξαιρετικά πιθανό όχι μόνο να μη διαφυλαχθούν με τον πρέποντα τρόπο τα νομικά συμφέροντα των συμβαλλομένων αλλά να βρεθεί κάποιος από αυτούς αργότερα σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση, λόγω των κενών ή και των ασαφειών που θα υπάρχουν.

Ειρήνη Καψάλη
Δικηγόρος

Βασιλέως Ηρακλείου 25
Θεσσαλονίκη Τ.Κ. 54624
Τηλέφωνο: 2310-225738
Web: http://ekapsali.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ