fbpx

Παίρνω διαζύγιο και θέλω το σπίτι και το 25% του μαγαζιού να μεταβιβαστούν στην κόρη μας. Εάν πάμε δικαστικά «κερδίζω» κάτι;

ADVERTISEMENT

Είμαι σε διάσταση ένα χρόνο, έχουμε πάει σε δικηγόρους χωρίς να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση για το συναινετικό διαζύγιο. Κατά τη διάρκεια του γάμου μας έχει αποκτηθεί ένα σπίτι και ένα μαγαζί από το οποίο ο πρώην σύζυγος κατέχει το 50% του οικηματος και το 33%της εταιρίας καθ’ ότι είναι ΟΕ. Ζητάω μια καλή διατροφή, το σπίτι να μεταβιβαστεί στη μοναχοκόρη μας και το 25% του οικήματος του μαγαζιού επίσης στο παιδί μας. Είμαι παράλογη; Ο πρώην σύζυγος έχει συνάψει σχέση με αλλοδαπή και περιμένει παιδί. Εάν πάμε δικαστικά επωφελούμαι λόγω της κατάστασης; Δικαιούμαι το 1/3 των περιουσιακών στοιχείων εγώ ή το νόμιμο παιδί μας;


Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου


ADVERTISEMENT

Πράγματι ο νόμος μεριμνά τόσο για το τέκνο, όσο και για τον σύζυγο σε περιπτώσεις διαζυγίου και διάστασης.

Για την περίπτωση, που υπάρχει συμβολή εκ μέρους του συζύγου στην αύξηση της περιουσίας κατά τη διάρκεια του γάμου θεσπίζεται η αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα. Ειδικότερα το άρθρο 1400 του ΑΚ ορίζει ότι  «Αν ο Γάμος λυθεί ή ακυρωθεί και η περιουσία του ενός  συζύγου έχει,  αφότου τελέσθηκε ο γάμος,  αυξηθεί,  ο άλλος σύζυγος, εφόσον συνέβαλε  με  οποιονδήποτε  τρόπο  στην  αύξηση  αυτή,  δικαιούται  να απαιτήσει  την  απόδοση του μέρους της αύξησης, που προέρχεται από τη δική του συμβολή. Τεκμαίρεται ότι η συμβολή αυτή ανέρχεται στο  ένα τρίτο της αύξησης, εκτός αν αποδειχθεί μεγαλύτερη ή μικρότερη ή καμία συμβολή. Η  προηγούμενη  παράγραφος  εφαρμόζεται  αναλογικά  και   στην  περίπτωση  διάστασης  των  συζύγων  που  διήρκεσε περισσότερο από τρία χρόνια.  Στην αύξηση της περιουσίας των συζύγων δεν  υπολογίζεται  ό,τι αυτοί  απόκτησαν  από  δωρεά, κληρονομία ή κληροδοσία ή με διάθεση των αποκτημάτων από αυτές τις αιτίες.». Συνεπώς υπό τις προϋποθέσεις του νόμου μπορεί να δικαιούστε κατά μαχητό τεκμήριο το 1/3 της αύξησης της περιουσίας του συζύγου. Ωστόσο, αν αποδειχθεί ότι η συμβολή είναι μεγαλύτερη ή μικρότερη ή μηδενική, το ποσοστό (1/3) διαμορφώνεται αντίστοιχα.

Περαιτέρω, στον Αστικό Κώδικα θεσπίζεται η υποχρέωση των γονέων να διατρέφουν από κοινού τα ανήλικα τέκνα τους, ανάλογα με τις δυνάμεις του ο καθένας, εφόσον αυτά δεν μπορούν να διατρέφουν τον εαυτό τους από εισοδήματα ή εργασία.


ADVERTISEMENT

Προκειμένου να υπολογιστεί η διατροφή ενός ανηλίκου τέκνου, λαμβάνονται οι συνθήκες ζωής του και οι οποίες περιλαμβάνουν όλα τα αναγκαία και απαραίτητα έξοδα συντήρησής του και επιπλέον τα έξοδα για την ανατροφή, την επαγγελματική και την εν γένει εκπαίδευσή του, χωρίς όμως να ικανοποιούνται οι παράλογες αξιώσεις.
Υπό αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει περαιτέρω, για τον υπολογισμό του  ποσού της διατροφής, να αξιολογηθούν τα εισοδήματα και των δύο γονέων από οποιαδήποτε πηγή και στη συνέχεια να προσδιορισθούν οι ανάγκες του τέκνου. Καθοριστικό δε στοιχείο είναι οι συνθήκες της ζωής του τέκνου, δηλαδή οι όροι διαβιώσεως αυτού.

Συνεπώς, εσείς κατά τεκμήριο εκ του νόμου δικαιούστε κατ΄ αρχάς το 1/3 της αύξησης της περιουσίας (εκτός εάν αποδείξετε μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση της περιουσίας του συζύγου σας), εφόσον εγείρετε αγωγή, ενώ το τέκνο δικαιούται διατροφή από τον πατέρα, ανάλογη με τις ανάγκες του και τα εισοδήματα του πατέρα από κάθε πηγή (την εργασία του, την κινητή και ακίνητη περιουσία του κοκ).

Εάν δεν συμφωνήσετε στα πλαίσια έκδοσης συναινετικού διαζυγίου, δεν μπορείτε να τον υποχρεώσετε να μεταβιβάσει την περιουσία του στο κοινό σας τέκνο. Θα πρέπει να κινηθείτε εσείς δικαστικά, για να διεκδικήσετε το ποσοστό, που σας ανήκει εκ του νόμου, όπως προείπαμε.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ