fbpx

Όταν έρθει η ώρα να γνωρίσω το παιδί του συντρόφου μου, να του παρουσιαστώ ως απλή φίλη ή να του πω την αλήθεια;

ADVERTISEMENT

Είμαστε μαζί με το συντροφό μου περίπου 2 χρόνια. Είμαι 30 χρονών κι εκείνος 40. Έχει ένα παιδί 10 ετών αλλά δεν το έχω γνωρίσει ακόμη. Θα ήθελα να μου πείτε κάποιες ιδέες για το πώς μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά τη διαδικασία γνωριμίας μου με το παιδί. Θα ήταν προτιμότερο να με γνωρίσει ως μια απλή φίλη που θα πηγαίνουν μαζί βόλτες για κάποιες ώρες ή εξαρχής ως μια κοπέλα που έχει σχέση ο μπαμπάς του;

Είμαι αγχωμένη γιατί κι εγώ δεν έχω παιδιά μέχρι στιγμής και θα ήθελα να κυλήσει όσο το δυνατόν πιο ομαλά η γνωριμία μας. Επίσης, τι συμβαίνει σε περίπτωση που δεν με συμπαθήσει ή δεν το συμπαθήσω εγώ; Με την τριβή και την καλή διάθεση από εμάς τους μεγάλους θα λυθεί το όποιο πρόβλημα;


ADVERTISEMENT

Απαντά η κλινική ψυχολόγος και ψυχοθεραπεύτρια κυρία Μαρίνα Μόσχα

Πράγματι, είναι μία δύσκολη στιγμή αυτή και εκείνες που ακολουθούν πολλές φορές καθώς μπορεί ο γονιός να θέλει να προχωρήσει στη ζωή του και το νέο ταίρι του επίσης, το παιδί όμως να έχει αντίθετη γνώμη… Μάλιστα, όταν το ζευγάρι δεν έχει χωρίσει με “καλό τρόπο” και υπάρχουν διενέξεις, αρκετά συχνά η μαμά οτυ παιδιού και πρώην σύζυγος βλέπουμε να χρησιμοποιεί το παιδί εναντίον του πατέρα και να προσπαθεί να το στρέψει εναντίον του και φυσικά και εναντίον της γυναίκας που νιώθει οτι παίρνει τη δική της θέση στην …καρδιά του!

Σκηνές rock και δύσκολες για το παιδί που πληρώνει την ανωριμότητα των γονιών του…


ADVERTISEMENT

Αν λοιπόν δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία ο σύντροφός σας και είστε και οι δύο σίγουροι οτι θα προχωρήσετε μαζί στη ζωή, θα κάνετε το παρακάτω βήμα. Να τονίσω οτι δεν είναι καθόλου ωραίο και βοηθητικό για το παιδί όταν ο πατέρας ή και η μητέρα του γνωρίζουν όποιο νέο σύντροφο βρουν!

Δεν υπάρχει “συνταγή” για τη γνωριμία σας καθώς εξαρτάται από τη σχέση των δύο πρώην συζύγων όπως προανέφερα, τη σχέση του πατέρα με το παιδί αλλά και την ψυχοσυναισθηματική ωριμότητα του παιδιού.

Αν λοιπόν θεωρήσουμε πως όλα είναι σε μία φυσιολογική κατάσταση, μπορείτε να το γνωρίσετε ως φίλη του μπαμπά – αν ο μπαμπάς γενικότερα του γνωρίζει φίλους του. Αν όχι, το παιδί θα πονηρευτεί από μόνο του, θα οτ συζητήσει με τη μαμά όταν επιστρέψει στο σπίτι και καταλαβαίνουμε την πορεία. Από την άλλη, μπορεί να φανεί στο παιδί περίεργο αν ξαφνικά σας γνωρίσει. Κάπου στο ενδιάμεσο ίσως είναι προτιμότερο, καθώς δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες.

Επίσης, αν συστηθείτε ως κοπέλα του, ενδεχομένως ακολουθήσουν και κάποιες ερωτήσεις από μέρους του που αν δεν έχετε οι δυο σας ξεκαθαρίσει, ίσως σας φέρουν σε δύσκολη θέση, όπως για παράδειγμα: πόσο καιρό είστε μαζί; είσασταν μαζί και όταν ήταν ο μπαμπάς μου με τη μαμά μου; εσύ γιατί δεν έχεις παιδιά; θα παντρευτείτε; Θέλεις να κάνεις και εσύ παιδιά; δεν θέλω να κάνει άλλα παιδιά ο μπαμπάς μου μαζί σου… κλπ.

Τέλος, αν δεν σας συμπαθήσει, εννοείται πως είναι δικαίωμά του. Άλλωστε, είναι πιθανό να νιώσει οτι μπαίνετε στη θέση της μαμάς του, ως μέλλουσα γυναίκα του μπαμπά και ίσως νιώσει απειλή. Βέβαια, επαναλμβάνω πως εξαρτάται και από τον τρόπο που χώρισε το ζυεγάρι και τη σχέση που έχει σήμερα, όπως και το πόσος καιρός έχει περάσει από τον χωρισμό… Εννοείται πως δεν μπορεί κανείς να οτυ επιβάλλει να σας συμπαθήσει, και που ξέρετε ίσως με τον καιρό το …κερδίσετε, αν δει πως δεν αποτελείται απειλή για την δική του αίσθηση ασφάλειας. Αντιθέτως, αν εσείς δεν το συμπαθήσετε, είναι κάτι που χρειάζεται να το διαχειριστείτε μόνη σας και δεν θα το φορτώσετε στον σύτνροφό σας. Για εσάς μπορεί να είναι ένα “αντιπαθητικό παιδί” για εκείνον όμως είναι το παιδί του! Μην μπείτε στη διαδικασία να τον βάλετε να επιλέξει ανάμεσα σε εκείνο και εσάς, νομίζω γνωρίζετε ήδη το αποτέλεσμα!

Με εκτίμηση

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια
Αίαντος 13, Βριλήσσια, Τ.Κ. 15235
Τηλέφωνο: 6944280428

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ