fbpx

Ο σύζυγος είναι εγγυητής σε δάνειο ατόμου που πέθανε. Υπάρχει περίπτωση να έχουμε πρόβλημα με τα ακίνητα μου;

ADVERTISEMENT

Καλησπέρα σας. Ο σύζυγος μου είναι εγγυητής σε δάνειο του οποίου ο δανειολήπτης πέθανε πριν 2 χρόνια.

Οι κληρονόμοι δεν πληρώνουν τίποτα όπως ούτε και ο συγχωρεμένος 5 χρόνια πριν πεθάνει τουλάχιστον.


ADVERTISEMENT

Ο σύζυγος δεν έχει τίποτα στο όνομα του. Αλλά εγώ έχω πατρική περιουσία που θέλω να περάσει στον γιο μας.

Υπάρχει περίπτωση να έχουμε πρόβλημα στο μέλλον με τα ακίνητα μου αυτά εγώ ή το παιδι;

Πρέπει να γίνουν κάποιες κινήσεις από τώρα που είναι ακόμα 6 χρονων;


ADVERTISEMENT


Απαντάει η δικηγόρος κυρία Κωνσταντίνα Αθανασίου

Όπως περιγράφεται στον νόμο, με τη σύμβαση της εγγύησης ο εγγυητής αναλαμβάνει απέναντι στον δανειστή την ευθύνη ότι θα καταβληθεί η οφειλή (847 ΑΚ).

Ο εγγυητής ευθύνεται για την έκταση, που έχει κάθε φορά η κύρια οφειλή και ιδίως για τις συνέπειες του πταίσματος ή της υπερημερίας του πρωτοφειλέτη, δηλαδή για την αθέτηση των υποχρεώσεων του κυρίως οφειλέτη.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι συμβαίνει σε περίπτωση θανάτου του εγγυητή. Όπως είναι γνωστό, μετά τον θάνατο του ανθρώπου το σύνολο της περιουσίας του, τόσο οι υποχρεώσεις όσο και τα δικαιώματά του, δεν εξαφανίζονται, αλλά μεταβιβάζονται σε άλλα πρόσωπα, τα οποία τον διαδέχονται στο σύνολο των έννομων σχέσεών του.

Σύμφωνα με τον νόμο, η ευθύνη του εγγυητή (ΑΚ 847 επ.) από την σύμβαση της εγγυήσεως μεταβιβάζεται μετά τον θάνατο του στους κληρονόμους του (άρθρα 1710, 1901 ΑΚ). Μ’ αυτό το δεδομένο όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει να αναλογιστούν τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση θανάτου, δηλαδή ποιος θα είναι ο κληρονόμος, ώστε εάν αυτός βαρύνεται με χρέη θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εξαιρεθεί, ώστε να προστατευθεί η ακίνητη περιουσία.

Μετά τον θάνατο κάποιου που ενέχεται με χρέη, οι κληρονόμοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα της αποποίησης κληρονομιάς, δηλαδή να δηλώσουν μονομερώς ότι δεν θέλουν την κληρονομιά και την αποκρούουν, εφόσον θεωρήσουν ότι δεν τους συμφέρει η αποδοχή της.

Μια ασφαλής λύση, που επιλέγεται, επίσης, ώστε να προφυλαχθεί η περιουσία σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η μεταβίβαση της ακίνητης περιουσίας στο πρόσωπο, που επιθυμεί κανείς να εγκαταστήσει μοναδικό κληρονόμο με συμβολαιογραφική πράξη ή η σύνταξη διαθήκης που να προβλέπει την εγκατάσταση αυτού ως μοναδικού κληρονόμου.

Συνεπώς καθώς φαίνεται από το ιστορικό του ερωτήματός σας αυτήν τη στιγμή, τα ακίνητα, εφόσον δεν είναι στο όνομα του συζύγου, ο οποίος είναι εγγυητής, δεν απειλούνται άμεσα, ωστόσο θα ήταν φρόνιμο να σκεφτείτε τα παραπάνω ενδεχόμενα και να ενεργήσετε αναλόγως.

Κωνσταντίνα Αθανασίου
Δικηγόρος
Πατησίων 154, Αθήνα
Τ.Κ 11257
Τηλ: 210 – 8675160
Κινητό: 6944 620176
Fax: 210 – 8676521
Email: konathanasiou00@gmail.com
Web: http://avlawyers.gr/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει απιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ