fbpx

Ο πρώην σύζυγος, μου ζητάει συνεπιμέλεια ένα μήνα ο ένας με το παιδί, ένα μήνα ο άλλος. Δεν θέλω τί να κάνω;

ADVERTISEMENT

Έχουμε μπει στη διαδικασία διαζυγίου με τον σύζυγό μου. Από τη πλευρά μου παραχωρώ σαββατοκύριακα κ πολλές ώρες την εβδομάδα για να βλέπει το παιδί το οποίο είναι νήπιο κ ζητάω 250 ή διατροφή. Εκείνος αλλάζει δικηγόρο και πλέον ζητάει συνεπιμέλεια 1 μηνα ο ένας ένα μήνα ο άλλος, βασιζόμενος στα προβλήματα υγείας που έχω ως αμεα … εγώ δε θέλω να δώσω το παιδί μου για συνεπιμέλεια  τι κάνω; Τα προβλήματα υγείας μου χειροτέρεψαν λίγο εξαιτίας του γιατί ασκούσε ψυχολογική βια κι αυτός είναι ο λόγος που ήθελα να χωρίσω.

Απαντάει η δικηγόρος κυρία Παναγιώτα Λουκάκου


ADVERTISEMENT

Σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1510 η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων ( γονική μέριμνα) ,οι οποίοι την ασκούν από κοινού. Η γονική μέριμνα περιλαμβάνει την επιμέλεια του προσώπου,τη διοίκηση της περιουσίας και την εκπροσώπηση του τέκνου σε κάθε υπόθεση ή δικαιοπραξία ή δίκη,που αφορούν το πρόσωπο ή την περιουσία του .

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1518 η επιμέλεια του προσώπου του τέκνου περιλαμβάνει ιδίως την ανατροφή, την επίβλεψη,τη μόρφωση και την εκπαίδευση του, καθώς και τον προσδιορισμό του τόπου διαμονής του. Επίσης σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1511 κάθε απόφαση των γονέων σχετικά με την άσκηση της γονικής μέριμνας πρέπει να αποβλέπει στο συμφέρον του τέκνου. Στο συμφέρον του τέκνου πρέπει να αποβλέπει και η απόφαση του δικαστηρίου,όταν κατά τις διατάξεις του νόμου το δικαστήριο αποφασίζει σχετικά με την ανάθεση της γονικής μέριμνας ή με τον τρόπο άσκησης της .

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο ΑΚ 1512 σε περίπτωση διαφωνίας των γονέων ως προς την άσκηση της γονικής μέριμνας,τομέα της οποίας αποτελεί η επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου, αποφασίζει το δικαστήριο . Το δικαστήριο έχει την ευχέρεια να αναθέσει την επιμέλεια στον ένα από τους δύο γονείς ή και στους δύο γονείς από κοινού. Το σύνηθες μέχρι σήμερα στην ελληνική νομολογία είναι η επιμέλεια του ανήλικου παιδιού να ανατίθεται στη μητέρα του.


ADVERTISEMENT

Υπάρχουν βέβαια και ελάχιστες εξαιρέσεις, όπου η επιμέλεια ή τομείς αυτής ανατέθηκαν και στους δύο γονείς ή η επιμέλεια του ανήλικου παιδιού ανατέθηκε στον πατέρα για λόγους που αφορούσαν το συμφέρον του ανήλικου παιδιού ή για λόγους που συνέτρεχαν στο πρόσωπο της μητέρας και τους οποίους έκρινε στην συγκεκριμένη περίπτωση το δικαστήριο. Βεβαίως εάν οι γονείς συμφωνούν ως προς τα θέματα της επιμέλειας των ανήλικων παιδιών τους,της επικοινωνίας και της διατροφής μπορούν να συνάψουν έγγραφη συμφωνία και να υπογράψουν συμβολαιογραφική πράξη λύσεως του γάμου τους με συναινετικό διαζύγιο.

Η συνεπιμέλεια δεν είναι υποχρεωτική από το νόμο και ακόμη δεν έχουν ψηφισθεί οι διατάξεις του νομοσχεδίου για τη συνεπιμέλεια, ώστε να πρέπει να εφαρμοστούν. Επομένως εάν βρίσκεστε στην διαδικασία ενός συναινετικού διαζυγίου και ο σύζυγος σας διαφωνεί με εσάς ως προς το θέμα της επιμέλειας, θα πρέπει να παραμείνετε σταθερή στη θέση σας ότι δεν επιθυμείτε τη συνεπιμέλεια του ανηλίκου παιδιού σας αλλά ότι ήδη προσφέρετε μια γενναιόδωρη επικοινωνία στον πατέρα.

Κατόπιν αυτού είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορείτε να λύσετε το γάμο σας με συναινετικό διαζύγιο. Επομένως εφόσον διαφωνείτε ως προς την ανάθεση της συνεπιμέλειας, θα πρέπει εσείς να απευθυνθείτε στο δικαστήριο και να καταθέσετε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα εκδόσεως και προσωρινής διαταγής με την οποία θα ζητάτε να ανατεθεί σε εσάς αποκλειστικά ή επιμέλεια του ανήλικου παιδιού σας, εξηγώντας αναλυτικά στο δικόγραφο ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του ανήλικου παιδιού σας καθώς η ασθένεια σας δεν σας εμποδίζει να ασκήσετε την επιμέλεια του όπως άλλωστε κάνατε μέχρι τη διακοπή της έγγαμης συμβίωσης σας καθώς και ότι υπάρχει ενδεχομένως κάποιο άλλο πρόσωπο, όπως η μητέρα σας η οποία μπορεί να σας βοηθά στην άσκηση της επιμέλειας.

Επίσης πρέπει να αναδείξετε και το γεγονός της ψυχολογικής πίεσης που σας ασκούσε ο σύζυγος και το οποίο πιθανόν να ασκήσει και στο ανήλικο παιδί σας. Εάν πείσετε το δικαστήριο ότι είστε κατάλληλη και ικανή για την άσκηση της επιμέλειας του ανήλικου παιδιού σας έχετε ισχυρές πιθανότητες να σας ανατεθεί αποκλειστικά η επιμέλεια του ανήλικου παιδιού σας .

Από εσάς εξαρτάται πόσο θα μείνετε ανυποχώρητη στις διαθέσεις του συζύγου σας και πόσο θα βοηθήσετε το δικηγόρο σας να στοιχειοθετήσει την υπόθεση σας με μάρτυρες και με κάθε άλλο δυνατό αποδεικτικό μέσο. Σε κάθε περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται εκ του νόμου υποχρεωτική συνεπιμέλεια με συνέπεια ο σύζυγος σας να μην μπορεί να σας την επιβάλλει εάν εσείς δεν την αποδεχτείτε.

Παναγιώτα Λουκάκου | Panagiota Loukakou 
Δικηγόρος Παρ Αρείω Πάγω  | Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια
Attorney-at-Law | Accredited Mediator of the Ministry of Justice, Transparency and Human Rights
Μέλος της εταιρείας Εμπορικής και Οικογενειακής Διαμεσολάβησης “ΔΙΑΛΟΓΟΣ”
Λεωφ. Σταδίου 61 | 61, Stadiou str.
Αθήνα 10559 | Athens 10551
Ελλάδα | Greece
Tel: +30 210 3217637
Mob.: +30 6977367340
Fax: +30 210 3000104 

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ