fbpx

Ο πρώην σύζυγος με παρενοχλεί για να έχει επικοινωνία με το παιδί. Ζητάει να το δει αλλά δεν θέλω. Πώς να τον σταματήσω;

ADVERTISEMENT

O πρώην σύζυγός μου πήρε διαζύγιο καθώς είμαστε σε διάσταση για 10 χρόνια. Εγώ έμενα στο εξωτερικό μαζί με την κόρη μου. Δεν έχει δώσει ποτέ διατροφή και ούτε του ζήτησα. Mε παρενοχλούσε στο παρελθόν για να έχει επικοινωνία με το παιδί κάτι που απέκλεισα εντελώς επειδή είχε ασκήσει βία στο παιδί.

Υπάρχει ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας και είχα ζητήσει προστασία από την αστυνομία. Τώρα που έμαθε ότι βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα άρχισε να με παρενοχλεί για να δει το παιδί παρότι η κόρη μου φρικάρει και μόνο να ακούσει το όνομά του. Ενώ του είπα να μας αφήσει ήσυχους έρχεται και χτυπάει τα κουδούνια…
Τι μπορώ να κάνω άμεσα για να τον σταματήσω;


ADVERTISEMENT

Σκεφτόμουν ότι μόλις η κόρη μου γίνει ενήλικη σε ένα μήνα περίπου, μπορεί να τον καταγγείλει για τις βιαιοπραγίες και να καταδικαστεί. Προσπαθώ να τα αποφύγω όλα αυτά αλλά αν δεν σταματήσει πρέπει να λάβω μέτρα.

Απαντάει ο δικηγόρος κύριος Δημήτρης Δουλιώτης

Σύμφωνα με το Ν. 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας και τις τροποποιήσεις βάσει του Ν. 4531/2018 για την αυστηροποίηση του νόμου έναντι της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και υπό το πλέγμα των ανωτέρω διατάξεών, πλέον καλύπτεται και δίνεται έμφαση στην επέμβαση στην ιδιωτική σφαίρα του ατόμου με επίμονο τρόπο στην Επίμονη Παρακολούθηση (Stalking). Ειδικότερα, το θύμα θα πρέπει να έχει εκφράσει την αντίθετη βούλησή του και ότι βιώνει τρόμο ή/ και ανησυχία. Ως μέθοδοι δράσης ορίζονται η καταδίωξη και η παρακολούθηση και πιο συγκεκριμένα, η επιδίωξη διαρκούς επαφής με φυσικό ή ψηφιακό τρόπο.


ADVERTISEMENT

Στην προκείμενη περίπτωση, για να αποφύγετε περιστάσεις ενδοοικογενειακής βίας, θα πρέπει να καλέσετε το 100 ή να επικοινωνήσετε με το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα. Περαιτέρω προβλέπεται ότι, η ποινική δίωξη για τα πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας ασκείται αυτεπαγγέλτως, δηλαδή υποχρεωτικά. Υποχρεωτική είναι επίσης η καταγραφή του περιστατικού από την Αστυνομία, ενώ οποιαδήποτε πρωτοβουλία νουθέτησης αντί καταγραφής, τιμωρείται. Σε βάρος του δράστη εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία.

Περαιτέρω, για τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, παρέχεται επιπλέον, η δυνατότητα να διατάσσεται, με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, η απομάκρυνση του δράστη από την οικογενειακή κατοικία, η μετοίκησή του, καθώς και η απαγόρευση να προσεγγίζει τους χώρους κατοικίας ή εργασίας του θύματος, τις κατοικίες στενών συγγενών, τα σχολεία των παιδιών και τους ξενώνες φιλοξενίας.

Δεν διευκρινίζεται καταπόσο ο πρώην σύζυγος σας έχει προβεί σε ρύθμιση του δικαιώματος επικοινωνίας που έχει με την ανήλικη κόρη σας και ποια η εξέλιξη της καταγγελίας σας στην αστυνομία για την ενδοοικογενειακή βία και τι αφορούσε. Σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρχει περιστατικό βίας απέναντι στο παιδί του αυτός είναι και ο μόνος λόγος, βάσει του οποίου, τα Ελληνικά Δικαστήρια (εφόσον αποδειχθεί) μπορούν να αποκλείσουν την επικοινωνία του πατέρα με το τέκνο του ακόμα και να του αφαιρέσουν τη γονική μέριμνα. Την βιαιοπραγία απέναντι στην ανήλικη ακόμα κόρη σας μπορείτε ήδη να καταγγείλετε ως ασκούσα την επιμέλεια της. Σημαντικό είναι σε περιπτώσεις βίας αυτό να καταγγέλλεται άμεσα και το θύμα να εξετάζεται ιατρικά μετά σχετικής παραγγελίας οπότε και να υφίστανται οι αποδείξεις για την καταδίκη του θύτη.

Σε κάθε περίπτωση, επιβάλλεται η συμβουλή εξειδικευμένου Δικηγόρου Οικογενειακού Δικαίου για τα εν λόγω ζητήματα.

Με εκτίμηση,

Δημήτριος Β. Δουλιώτης
Δικηγόρος LLB London
Δημοκρίτου 32 Κολωνάκι, Αθήνα
Τηλέφωνο: 210-3627672
Web: http://douliotis-law.com/

Μπορείς κι εσύ να υποβάλλεις το ερώτημά σου, στους ειδικούς του Singleparent.gr εδώ ενώ καλό είναι προηγουμένως να ρίξεις μια ματιά στο νέο μας ευρετήριο εδώ, γιατί υπάρχει πιθανότητα να έχει ήδη απαντηθεί!

Σχόλια

Σχετικά Άρθρα

ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΟΥΝ